I ovog ponedeljka je naša novinarka Jelena Stojčić napravila pregled dešavanja iz sveta ugostiteljstva u poslednjih sedam dana. U moru loših vesti izdvajaju se one koje demonstriraju inovativnost, hrabrost i žilavost ljudi koji su posvećeni gastronomijiZa nama je još jedna nedelja borbe sa najtežim periodom u istoriji srpskog ugostiteljstva. Nažalost.
Ugostitelji se i dalje na sve načine bore za malo profita. Većina je restorane otvorila za dostavu hrane, a sve veći broj je i onih koji su od svojih lokala napravili improvizovane šaltere za prodaju uglavnom, kafe za poneti. Ima i onih koji su otišli korak dalje, pa sami kreirali inovativan šalter za plaćanje i preuzimanje hrane koji podseća na bankomat, poput pančevačke pekare Stankoski. Ova pekara, čuvena po bureku sa kolenicom, u sred pandemije korona virusa,
napravila je prvi burekomat u Evropi. Burekomat funkcioniše tako što ljudi naruče burek kod radnice, naravno opremljene maskom i rukavicama, plate joj kroz jedan otvor, a burek dobiju kroz drugi.
Srpski kuvari su nastavili sa online kuvanjem i podučavanjem svojih pratioca i gostiju, a mi smo, umesto kuvara, ove nedelje, zamolili srpske vinare da nam skuvaju ponešto. Prvi među njima,
Dragan Vasić iz vinarije Janko, osvedočeni gurman i kuvar pripremao je medena svinjska rebra. To je jelo koje se
veoma lako priprema, a još kad je upareno sa dobrim vinom…
U međuvremenu, u svetu, korona virus je uspeo i da
zatvori fabriku Corona piva. Međutim, zatvaranje fabrike, nije imalo nikakve veze sa predrasudama jednog dela konzumenata prema pivu koje nosi slično ime kao i virus, već isključivo sa odlukom vlade u Meksiko Sitiju. No, i uprkos zatvaranju, piva će, kako su tvrdili proizvođači, biti i više nego dovoljno za početak letnje sezone.
U nedelji iza nas, i čuveni njujorški restoran pretvoren je u narodnu kuhinju.
Danijel Ham, šef koji je
Eleven Madison Park doveo do titule najboljeg restorana na svetu,
kuvao je obroke za medicinske radnike i siromašne, sa ciljem da isporuči 3.000 obroka svakog dana medicinskim radnicima i licima bez primanja. Inače, svaki restoran koji se uključi u projekat organizacije Rethink Food NYD dobiće jednokratnu subvenciju od 40.000 dolara. Danijel Ham, kome subvencija od 40.000 dolara svakako ne bi pokrila ni jednonedeljne troškove zatvaranja restorana, podržao je projekat sa velikim elanom i željom da pomogne gradu koji mu je, kako kaže, dao sve.
A i u našoj zemlji bilo je reči o paketu mera za pomoć za oporavak srpske ekonomije od posledica korone. Sve to, pratio je i apel države da se radnici ne otpuštaju. U to ime, najavljeno je da će do polovine maja početi uplata državne pomoći preduzetnicima u visini tri minimalca. Kako kažu, potrebno je samo otvoriti poseban račun i sačekati maj…
Do sledećeg ponedeljka,
Živeli!