Početna»Novosti»Gastro pregled: Borba za dobar vazduh
11.03.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Borba za dobar vazduh

Ako ne računamo restorane u kojima je pušenje već zabranjeno, postoje i oni sa ventilacijom koja u potpunosti suzbija miris duvana

novost gastro pregled borba za dobar vazduh vinski magazin vino fino
Nacrt novog zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru postoji, i kako kaže ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, napravljen je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Ostalo je još samo da se sačeka javna rasprava, pa da zakon bude usvojen i da konačno možemo, kao sav normalan svet, da u restoranima uživamo u ukusu hrane bez duvanskog dima.

Ali, tako se priča još od 2009. godine kada je i donet Zakon koji predviđa zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima. Od tada, realno, nikom ništa – jedan pokušaj delimične zabrane i to je to. I kada uđete u gotovo svaki lokal u Srbiji, prvo što ćete primetiti i udahnuti je duvanski dim. Naravno, u svakoj priči ima izuzetaka, a ako ne računamo tih nekoliko restorana i barova u Beogradu u kojima su vlasnici sami, „na svoju ruku“ zabranili pušenje, ima ugostitelja i koji su se veoma potrudili da gosti nepušači mogu lepo da se provedu, pa čak i ako za stolom do njih sede pušači.

U Beogradu, „Bog otac“ ventilacije (a i ugostiteljstva) je Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana Franš. I mada Franš ima jasno odvojen deo za nepušače, zaista ćete slabo osetiti dim cigarete i u pušačkom delu restorana, pa čak i onog ko sedi za vašim stolom, a finu ventilaciju ima i Madera. Za petama ova dva kultna beogradska restorana odmah idu Homa Bistro i Cveće Zla u kojima se dim gotovo ne oseća, iako čak ni nemaju izdvojen deo za nepušače. U restoranima u Beton hali, takođe, mada možda najpre zbog veličine samih lokala, duvanski dim se slabo oseća, a možda najbolju ventilaciju u Beton hali ima Druga Piazza.

I novobeogradski Chez Nik dosta je dobro odvojio deo za nepušače od dela za pušače i možda je čak i najbolji primer kako u praksi treba da izgleda restoran u kome je dozvoljeno pušenje, a koji ima i kutak za nepušače. U Chez Niku je to jedna posebna celina do koje duvanski dim ne dopire. Kada je reč o restoranima visoke gastronomije u Beogradu, jedino je Homa i to relativno skoro zabranila upotrebu tompusa koji, možda i više od običnih cigareta, narušavaju miris i ukus hrane, pa bez obzira na to što je i u Homi ventilacija dosta dobra što je za svaku pohvalu. U ostalim, pušenje je dozvoljeno i odvojeni deo za nepušače ima gotovo svaki fine dining restoran u Beogradu. A osim Endorfina, J.a.M-a i Pietre, jedan mali dorćolski lokal Eatalian nedavno se pridružio ekipi nepušačkih lokala u Beogradu.

Ko je sledeći?

Do sledećeg vikenda,

Čuvajte se.