Početna»Novosti»Gastro pregled: Beogradski barmeni su svetski!
18.03.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Beogradski barmeni su svetski!

Već godinama unazad naša bartending scena ide uzlaznom putanjom

novost gastro pregled beogradski barmeni su svetski vinski magazin vino fino

Pre nekoliko dana, novinar Njujork Tajmsa, posle posete Beogradu objavio je članak o lokalnim koktel barovima, a našoj prestonici dodelio je titulu „jednog od najboljih koktel-bar gradova u Evropi“.

I zaista, Beograd to i jeste. I to ne od juče, već godinama unazad naša bartending scena je u usponu i ide uzlaznom putanjom, a najveći uspeh ikada postignut je pre gotovo sedam godina kada je bartender Miloš Janošević koji je tada radio u sigurno najpoznatijem beogradskog koktel baru Bar Centralu, postao svetski šampion u pravljenju koktela (kategorija Bartenders Choice) na svetskom takmičenju barmena u Japanu koje je organizovala IBA (International Bartenders Association). Na tom istom takmičenju, sjajni Goran Rajović takođe je imao veoma zapažen nastup u kategoriji flertendinga.

Domaći barmeni oduvek su išli na takmičenja i to rame uz rame sa najpoznatijim bartenderima iz Njujorka i Londona, a dosta je njih koji su baš u tim gradovima napravili veliki uspeh i postali veoma cenjeni. Malo ko nije čuo za Dušana Zarića, Beograđanina koji je u Njujorku pre skoro dve decenije, sa prijateljima otvorio, sada već kultni, Employees Only bar i pokrenuo revoluciju u kulturi kraft koktela. A možda ne znate i da je upravo Dušan jedan od glavnih likova možda i najboljeg filma o bartenderima ikada snimljenog, Hey Bartender. A osim Njujorka, i Majami ima svoju bartending zvezdu, Beograđanina Danila Božovića koji stoji iza Swizzle Rum Bar & Drinkery, jednog od najboljih barova u Majamiju, i koji je danas i zvanično na listi deset najboljih barmena u tom gradu.

Ali, nisu samo Miloš, Goran, Dušan i Danilo uspeli u svetskom bartendingu - lista srpskih barmena koji su veoma cenjeni i uspešni na svetskoj bartending sceni je poduža, a zanimljivo je i to da kada „svrate“ u Beograd, nikada ne odmaraju od bara – upravo u barovima sa spiska novinara Njujork Tajmsa najčešće ih možete sresti.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.