Početna»Novosti»Freixenet zbog suše deklasifikuje čuveni penušavac
02.04.2024.

Freixenet zbog suše deklasifikuje čuveni penušavac

Posledice nedostatka kiše u Kataloniji pogodile su sve proizvođače vina pod oznakom DO Cava – u Penedešu se očekuje manjak od 60 miliona boca

novost freixenet zbog suše deklasifikuje čuveni penušavac vinski magazin vino fino
Kataloniju je, kako pokazuje studija objavljena u časopisu Nature Geoscience, pogodila najveća suša na Pirinejskom poluostrvu u poslednjih 1.200 godina. Izostanak kiše doveo je do proglašenja stanja elementarne nepogode u Kataloniji, a među pogođenim oblastima je i regija Penedeš, u kojoj se proizvodi 95% penušavih vina sa oznakom DO Cava. Kako prenosi Decanter, neki vinogradari su prošle godine izgubili gotovo 70% svojih prinosa, a ovogodišnja šteta će verovatno biti još veća, jer mapa sušnih oblasti pokazuje "crveni alarm" na stres od žeđi kod biljaka u velikim poljoprivrednim oblastima širom Katalonije.

Žaume Domeneš iz poljoprivrednog udruženja Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) rekao je za katalonske medije da postoji opasnost da trećina vinove loze u Penedešu ove godine neće procvetati, a procenjuje se da će suša smanjiti proizvodnju za 60 miliona boca.

Efekti suše u najvećoj mogućoj meri pogodili su najpoznatiji svetski brend kava vina: Freixenet. Ova kuća navodi da je prinuđena da proizvodi deklasifikovano penušavo vino za tržišta u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, jer nema dovoljno grožđa sa oznakom geografskog porekla DO Cava da zadovolji potražnju. Vino pod nazivom Freixenet Premium Sparkling Wine - Cuvée de España proizvodiće se šarmat metodom i premijerno će se pojaviti na tržištu avgusta ove godine, navodi Decanter.

Žosep Palau, direktor proizvodnje u kući Freixenet, rekao je poslovnom dnevniku El Economista da će loša berba imati ogroman uticaj na sva svetska tržišta i da ne očekuje da će se ova ozbiljna situacija uskoro promeniti.

Trenutna kriza dolazi nakon rekordne godine za DO Cava, sa prodatih gotovo 252 miliona boca – 2.7 miliona više nego 2022. godine - i povećanjem prodaje kava vina i na domaćem i na ključnim međunarodnim tržištima.

S obzirom na očekivane češće suše u godinama koje dolaze, DO Cava će se, kako navodi Decanter, suočiti sa izazovom upravljanja zalihama kako bi zadovoljila stalno rastuću potražnju. Regulatorno veće za kavu trenutno razmatra mere koje bi omogućile vinarijama da zadrže rezerve baznog vina duže od tri godine, od kojih bi mogli praviti novu kavu u lošim godinama. Ovi izuzeci bi se odnosili samo na Cava de Guarda, kategoriju sa najkraćim starenjem i najvećim obimom proizvodnje.

Predsednik DO Cava, Havijer Pažes, uveren je da nijedna vanredna mera neće uticati na premijum kategorije Cava de Guarda Superior (Reserva, Gran Reserva i Paraje Calificado).