16.04.2019.
Feran Adrija sastavio veliku enciklopediju kafe!
Knjiga je nastala u sklopu velikog projekta sa ciljem da se uspostavi akademska baza podataka o globalnom gastronomskom nasleđu
Jedan od najvećih šefova na svetu, Feran Adrija, poduhvatio se ogromnog enciklopedijskog zadatka koji nema nikakve veze sa pripremom hrane, već sa kafom!
U saradnji sa svojom Fondacijom El Bulli, nazvanom kao i njegov čuveni restoran, Adrija je napisao enciklopediju koja pokriva celokupnu istoriju ovog napitka, načine ispijanja koji se praktikuju širom planete, načine proizvodnje, sve postojeće vrste kafe na svetu...Tu je i sveobuhvatni pogled na globalnu industriju kafe, kao i svaka moguća zamisliva sitnica u vezi sa napitkom bez koga milijarde ljudi ne mogu da zamisle dan.
U pitanju je prva knjiga ovog tipa napisana od kada je otvoren prvi kafe u Evropi, 1645. godine.
Knjiga Coffee Sapiens: Innovation Through Undestanding na tržište je stigla 15. aprila, i reklamira se kao savršen vodič za sve ljude koji su privatno ili profesionalno vezani za kafu, od entuzijasta do profesionalnih barista, šefova, trgovaca i drugih ljudi bez kojih industrija kafe ne bi postojala.
Ova knjiga je, kaže Feran Adrija, zamišljena kao deo šireg projekta sa ciljem da se uspostavi referentna akademska baza podataka o hrani i piću.
- Nijedna istorijska knjiga nije napisana o svetu visoke kuhinje, nema velikih istraživačkih radova, nema doktorskih teza o Eskofjeu - kaže Adrija i najavljuje da će njegov projekt Sapiens dotaknuti problem nepostojanja akademske metodologije za izučavanje sveta hrane i pića, kao i da će posle knjige o kafi uslediti i veći broj sličnih knjiga na sve moguće gastronomske teme.