Džensis Robinson MW, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za vino, dala je, preko stranica
Fajnenšl tajmsa, veliki podsticaj libanskom vinarstvu: u kolumni objavljenoj juče. Ona je napisala da Liban postaje prava zemlja vina, u kojoj cveta oko 50 vinarija koje u sve većoj meri koriste prednosti libanske klime i topografije u proizvodnji vina čiji se kvalitet, kako kaže, dramatično unapredio poslednjih godina.
- Uprkos neprestanim i vrlo glasnim podsećanjima da se, samo nekoliko kilometara od vinograda u dolini Beka, vodi rat u Siriji, na ovom tlu dešava se eksplozija sasvim druge vrste, ona koja se tiče proizvodnje vrhunskih vina - navela je Džensis Robinson.
Džensis Robinson istakla je da nadmorska visina doline Beka njen veliki adut u proizvodnji vina.
- Izraelski vinari tragaju za većim nadmorskim visinama, a dolina Beka, smeštena na 1.000 metara, pruža prirodni ambijent za pravljenje vina velike svežine. Klima je tu jako suva i svo grožđe se pravi po principima organske proizvodnje, a beru ga, isključivo ručno, beduini i radnici iz redova više od milion izbeglica koji su u Libanu pronašli privremen i dom - navela je Džensis Robinson.
Džensis Robinson je citirala i vodećeg vinskog stručnjaka iz Libana,
Majkla Karama, koji kaže da vinari u Libanu sve više pažnje obraćaju na teroar i na karakter vina, što je glavna stepenica ka vinima sa zaista bogatim pedigreom:
- Postoji postepen ali vrlo pozitivan trend ka pravljenju vina u koja je uloženo puno razmišljanja i koja sadrže autentičan osećaj za teroar. Vinari koriste sorte kao što su karinjan i grenaš koja vinu daju ličnost, a ne samo status - rekao je Karam, a citirala Džensis Robinson.
Libanska vina, koja na svetskom tržištu predstavljaju ponešto egzotičan i redak izbor iz zemlje koja se još uvek povezuje sa ratnim stradanjima a ne sa vrhunskim vinima, ovim tekstom je dobila izvanredno veliki podsticaj za dalji rad.