Početna»Novosti»Džensis Robinson lansirala katalog starih loza
28.06.2023.

Džensis Robinson lansirala katalog starih loza

Upravo je sa radom počeo sajt Old Vine Registry na kome se evidentiraju loze iz celog sveta starije od 35 godina

novost džensis robinson lansirala katalog starih loza vinski magazin vino fino
Domaine Sigalas, Santorini, loze asirtika stare 125 godina (foto: Treephoto/Old Vine Registry)
Jedna od najvećih vinskih stručnjakinja na planeti i autorka kapitalnih dela o vinu i vinovoj lozi, Džensis Robinson, upravo je, zajedno sa svojim timom, lansirala sajt Old Vine Registry, registar starih loza širom sveta! Sajt je izuzetno jednostavan: loze se pretražuju po sorti, regiji i drugim parametrima, a rezultati vode do detaljnih podataka o vinogradu i vinariji kojoj pripada, uz mogućnost da se potraže i vina nastala od baš tog grožđa.

Puštanje u rad sajta Old Vine Registry vrhunac je dugogodišnje inicijative Džensis Robinson, koja je pre više od 15 godina počela da piše o baštini starih loza, a 2010. je sa koleginicom Temrin Karin počela da pravi registar starih loza, vođena, kako je objasnila, sve jačim osećanje da su stari vinogradi važni elementi kulturnog i naučnog nasleđa, kao i izvor sirovine za vina jedinstvenog kvaliteta.

Tokom godina, katalog starih loza pretvorio se u ogroman tabelarni dokument, sveouhvatan ali vrlo nepraktičan za pretragu. Osnivanje neprofitne organizacije Old Vine Conference, čija je "kuma" Sara Abot MW, vodeći borac za očuvanje starih loza, probudilo je dodatno interesovanje za katalog Džensis Robinson i sastavljen je tim volontera sa zadatkom da naprave pregledan sajt kome će se vremenom dodavati sve veći broj unosa iz celog sveta.- Dva primarna cilja sajta su da bude najbogatiji izvor preciznih i dubinskih informacija o vinogradima sa starim lozama, kao i da poveže ljude sa ovim vinogradima na takav način da stare loze budu sačuvane za budućnost. Konkretno, želimo da ohrabrimo ljude da kupuju vina iz ovih vinograda – navodi se na sajtu.

Kako navode tvorci sajta, saradnja javnosti se očekuje i ohrabruje, kako bi se u onlajn katalogu našao što veći broj vinograda sa lozama starijim više od 35 godina.

- Bilo da je posredi vaš stari vinograd, ili vinograd za koji znate a ne možete ga pronaći u našoj datoteci, molimo vas da koristite naš onlajn obrazac da nam pošaljete sugestije i podatke o vinogradima – navode autori sajta na kome, za sada, nema nijednog unosa iz Srbije.