Na kraju još jedne odlične godine za srpsko vino i gastronomiju, magazin Vino & Fino dodelio je godišnja priznanja svima onima koji su 2024. učinili nezaboravnom, kao i najupečatljivijim vinima koja smo degustirali u godini za nama. Po tradiciji, priznanja su dodeljena na velikoj godišnjoj zabavi našeg magazina, ove godine održane u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency u Beogradu, u prisustvu vinara, šefova, somelijera, ugostitelja, partnera i prijatelja našeg magazina i svih drugih kojima su vino i dobra hrana na srcu.
CRVENO VINO GODINE
VOŽD 2017
Vinarija Aleksandrović, Šumadija
Vino koje je dugo čekalo da zasija punim sjajem i donese odavno zasluženo priznanje za njegove tvorce, sasvim zasluženo dospelo je na vrh ovogodišnje Vino&Fino liste. Vožd, kaberne sovinjon koji već imenom nagoveštava kakve su pretenzije vinara bile kada su ga kreirali. Jer Vožd je vođa, jedan i neprikosnoven, Vožd je esencija onog najboljeg iz Šumadije i Srbije. I možemo da kažemo da je Vožd iz 2017 godine jedan od najboljh šumadijskih kaberne sovinjona koji su ugledali svetlo dana u poslednjoj deceniji i svakako masterpiece vinarije Aleksandrović. Ne moramo posebno da podsećamo da je ove godine, na Dekanterovom ocenjivanju, Vožd osvojio vrtoglavih 95 poena i upisao još jedno zlato za Srbiju.
Vožd je sada blizu svog vrhunca u razvoju, fokusiran i precizan u naglašeno voćnom karakteru kojim i dalje vlada primarna aromatika crnih ribizli, kupina, trnjina i sličnih bobica, sa drvetom visoke klase potpuno integrisanim u profil vina. Meditativno vino bogato slojevima sekundarnih aroma koje počinju sa notom sušenih začina, pa preko tamnih nota asfalta sve do kedrovine. Moćne strukture, sav ukroćen, zrnastih tanina i impresivne svežine koja na kraju ponovo potencira intenzivnu voćnost. Vino za čuvanje u kolekciji.
BELO VINO GODINE
ATILA CHARDONNAY 2023
Atelja vina Šapat, Fruška gora
Pomislio bi čovek da je dovoljno... Za svega par godina od preuzimanja kormila vinarije Šapat, novi tim nanizao je nagrade, priznanja i aplauze publike za svaki segment svog posla. Vina su im, listom, upečatljiva, teroarska i izvanredna i sva se na tržitu traže više nego što ih ima. Kao krunu na sve uspehe, ove godine osvojili su Dekanterovo zlato za svoj šardone Atila iz 2022. I tu nisu stali! Na samom kraju godine, svetlost dana ugledao je novi Atila iz 2023. berbe, ne samo jednako dobar, već još potentniji i kompleksniji od prethodnika. Savršeno grožđe iz vinograda na lesu, kao i tehnološka preciznost i promišljena enološka praksa Mladena Dragojlovića - sa odležavanjem u različitim vrstma sudova: od gline, preko inoksa do biranih bačvi različitih formata – iznedrili su veliko belo vino, svedočanstvo o posebnosti teroara oko Slankamena i mestu šardonea na Fruškoj gori.
Nos u čaši ovog vina prizvaće asocijacije na postojbinu sorte i tek nagovestiti u kom će se pravcu razvijati posle odležavanja. Voća ima mnogo, sve pršti od primarne svežine, ali bez nepotrebne buke zamorne prenaglašenosti. Drvo nosi nežne note nugata, prefinjenu zadimljenost i parfemski ton kedrovine, dok se iza toga javlja naglašena mineralnost – kao i kod prethodnika. Nepca zapljuskuje sočnost dinje i breskve, sa impresivnom strukturom i filigranskom preciznošću i balansom. Mineralnost preuzima glavnu ulogu na kraju, u dugoj, čistoj završnici.
ROZE VINO GODINE
PETIT ROSE 2023
Vinarija Ivanović, Župa
Probali smo jednom, i gle - dopalo nam se. Zatim smo se vinu vratili još jednom, pa drugi put, i na kraju, pili smo ga celog leta i dobar deo jeseni, jer odavno nismo naišli na ovako dobru, istinsku ružicu. Vina tog stila ostala su zaglavljena „ni na nebu, ni na zemlji“, negde između rozea i crvenog vina. Iako bliske rozeima, ružice su ipak punije, robusnije i obojenije. Ipak, i dalje nisu dovoljno pune i crvene da bi ušle u kategoriju crvenih vina. Napokon, moderni trendovi ružicama nisu išli na ruku i one su trku sa rozeima izgubile i kao da nisu našle svoje pravo mesto na tržištu. Uostalom, ni francuski klere (Clairet), ni italijanski čerasuolo iz Abruca, stilski slični ružicama, nisu u boljoj poziciji na svom terenu. I to će tako i ostati dok „boja lososovog mesa“ bude bila u trendu. Ipak, kad je ružica dobra - a u poštenoj župskoj kući Ivanovića u većini berbi je bila stvarno dobra – onda je to sočno vino puno karaktera, izvanredno kao celodnevno piće, ali sposobno da se sa lakoćom ukrsti sa hranom, pa i onom ozbiljnijom. I baš takav je Petit Rose iz 2023.
Imamo posla sa ružicom u pravom smislu te reči, duboke purpurno – crvene boje, koja je sočna i puna. Istovremeno, ima divne, sveže kiseline i impresivno meke tanine. Trešnja, višnja i jagoda dominiraju na mirisu, a iza se javlja fino začinski ton prokupca. Eksplozivno voćno u ustima, sočno i dugačko. Vino koje je vraća veru u budućnost tradicionalne srpske ružice.
PENUŠAVO VINO GODINE
ECLATER BLANC DE BLANCS 2019
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica
Ako zavirite u prošlogodišnje decembarsko izdanje magazina Vino&Fino i okrenete na stranice sa penušavim vinima, pomislićete da je isto vino ponovo šampion. Ipak, ne! Prošlogodišnji laureat, penušavi Eclater bio je iz 2018. godine, napravljen od šardonea. Ovaj, sa istim imenom i istom etiketom, dolazi iz toplije berbe 2019, a stvoren je od čistog pino blana. I više je – sa naglaskom više – nego dostojan naslednik svoje preteče. Pino blan nije tako čest u Srbiji, ali ni kao sirovina za penušava vina, sa tek nekoliko, uglavnom francuskih, primeraka. Takođe, nema puno penušavih vina sa Palića, pa je Eclater koji imamo pred sobom istinski raritet. Kao što ume sa šardoneom, Srđan Lukajić, enolog vinarije Zvonko Bogdan, pokazao je da vlada penušavom materijom i kad su druge sorte u pitanju.
Penušavi pino blan u tumačenju vinarije Zvonko Bogdan odiše plemenitom slojevitošću, bogat ozbiljnim notama koje dolaze od dugog odležavanja na talogu kvasca, ali ni malo ne gubeći svoju primarnu sočnu voćnost. Pun je nota breskve i stonog voća, sočnog mejer limuna i nekih finih floralnih nota. Iza toga, javljaju se domaći patišpanj i koraci hleba. Sitni mehurići, sklad i čvrsta svežina ostaju na desnima dugo.
SLATKO VINO GODINE
TRI SUNCA TRAMINAC 2019
Fruškogorski vinogradi, Fruška gora
Dolazimo u opasnost da se ponavljamo... Vinarija Fruškogorski vinogradi iz Banoštora kontinuirano, već nekoliko godina uzastopce, svoje slatkiše plasira na ove stranice, najčešće kao laureate. Međutim, to se ne tiče preferencija redakcije Vino & Fino magazina, već činjenice da nema druge vinarije u Sbiji toliko posvećene prirodnim, i to vrhunskim slatkim vinima. Počeli su još 2012. svojim tramincem koji je do danas vino u punoj snazi, očaravajuće kompleksno. Nastavili su 2015, 2016, a onda su se pozabavili i predikatnim grašcem, neupitnim dokazom koliko je predmetna sorta pogodna za predikate. Fruškogorski vinogradi svoju liniju vrhunskih slatkiša adekvatno cene, a ta vina imaju i pripadajuće prefinjena pakovanja, izvanrednog dizajna, luksuzna ali sa merom i ukusom. Njihova vina nedvosmislen su dokaz da je moguće stvarati slatka vina svetske klase na Fruškoj gori i da ih je moguće komunicirati, plasirati i prodati po adekvatnoj ceni.
Na kraju dosadašnjeg niza fruškogorskih slatkiša, pred sam kraj godine stigao je traminac Tri Sunca iz 2019. berbe i odmah osvojio veliki trofej na Open Balkan Wine Trophy takmičenju. Još uvek na samom početku sazrevanja, ovo izvanredno izbalansirano vino odaje jasan cvetno – začinski karakter, ni jednog trenutka ne odlazeći u teške terpenske note. Na podlozi kore limuna stoje cvet zove i divlja ruža, sa malo prizvuka tropike i meda i plemenitim prizvukom botritisa.. Na jeziku medasto, sa šećerom izbalansiranim raskošnom kiselinom i kompleksom aroma koji tek nagoveštava u kom će se pravcu vino dalje razvijati.
ORANŽNO VINO GODINE
AMBER CUVEE NV
Vinarija Kovačević, Fruška gora
Ulazak vinarije Kovačević, najveće „male“ vinarije u Srbiji, na scenu oranž vina pre desetak godina, odigrao je značajnu ulogu u promeni percepcije prema tom, tada relativno novom stilu. Potrošači su počeli da razumeju da narandžasto ne znači nužno i čudno, grubo, fenolno i ne podrazumena previše isparljivih kiselina ili druge „uvrnute“ mirise. Naravno, daleko od toga da vinarija Kovačević jedina proizvodi ispravne oranže, ali njihova reputacija ozbiljne i velike vinarije definitivno je ulila dodatno poverenje potrošača u narandžasta vina. Radili su sa amforama i buradima različite zapremine, eksperimentisali sa sortama i dužinom maceracije: na kraju, njihov narandžasti portfolio ustalio se na sortnim vinima od morave, sovinjon blana i šardonea, a najnoviji član te porodice postao je Amber Cuvee, vino sastavljeno od šardonea, neoplante i tamjanike, bez istaknute godine berbe na boci.
Prva stvar koju ćete osetiti je precizan, savršeno čist nos, istinski slojevit. Počinje uljem bergamota, kajsijom i suvom jabukom, a zatim se nastavlja ka parfemskim notama ružine vodice i toplim, zimskim začinima, koji odaju kontakt sa velikom hrastovom bačvom. Nema gorčine, niti taninske grubosti, što otkriva kontrolisanu dužinu maceracije, kao i pažljiv odnos u kupaži. Telo puno i mišićavo, ipak bez grubosti. Na nepcima isprva atraktivna aromatika kore narandže, koja brzo otkriva note kandiranog limuna, pa Earl Grey čaja i završava naglašenom pikantnošću. Oranž za duge večeri i toplu hranu
.
VINSKA LIČNOST GODINE
KEROLAJN GILBI MW
Poslednjih godina, ime Kerolajn Gilbi veoma često se čuje u Srbiji. Istina, čini se da srpski vinari nikada pre nisu imali tako dobrog prijatelja među vinskim ekspertima uticajnim u svetu, posebno ne među nosiocima titule Master of Wine. Iako doktor nauka u oblasti botanike, Kerlolajn Gilbi svoju karijeru vezala je za vino krajem osamdesetih, već tada se vezavši za vina Jugoistočne Evrope. Danas se smatra vrhunskim poznavaocem vina Balkana, Srednje, Južne i Istočne Evrope. Predsedava panelima koji ocenjuju vina Balkana na Decanter WWA takmičenju u Londonu, a već tri godine na čelu je žirija Open Balkan Wine Trophy ocenjivanja.
Aktivno promoviše srpske teroare u svetu i neumorni je ambasador srpske vinske industrije, posebno na tržištu Velike Britanije. Objavljuje tekstove o Srbiji na sajtu Džensis Robinson, u Dekanteru i mnogim drugim vinskim medijima. Prva je van Srbije sa strašću pisala i govorila o veličini prokupca, unikatnosti suve tamjanike i potencijalima grašca. Prva je objavila tekst o blagu Volnijevog herbarijuma.
Kao svaki istinski prijatelj, Kerolajn Gilbi nikada ne prećuti ono što smatra pogrešnim, uvek spremna da pomogne, razgovara i podeli iskustvo i znanje. Vinski erudita, otvorena, radoznala i dobronamerna, ali uvek iskrena, Kerolajn Gilbi odavno je osvojila srca sprskih vinara i vinopija, koji znaju da je uticaj njenog prijateljstva od nemerljivog značaja za scenu.
Iz tog razloga, Kerolajn Gilbi MW je vinska ličnost godine za 2024. godinu.
VINARIJA GODINE 2024
MATALJ
Negotinska Krajina
Mnogo je napisano o vinariji Matalj u poslednjoj deceniji. Ekipa predvođena Nikolom Mladenovićem, za petnaestak godina, malu amatersku prizvodnju, smeštenu na periferiji Negotina u iznajmljenom prostoru, pretvorila je u jednog od lidera sprske vinske scene i svetionik koji pokazuje put drugima, ne samo u svom regionu, već u čitavoj Srbiji.
Svojim radom, svojim vinima i postignutim rezultatima, nisu činili samo poslovne poteze korisne za sebe, već su sve vreme radili na opštu korist. Upisali su Negotinsku Krajinu na mapu najznačajnijih evropskih i svetskih teroara za kaberne sovinjon. Zatim su sa ivice nestanka vratili u život bagrinu i dali joj inicijalnu kapislu za ponovni život, verujući u tada opskurnu i zaboravljenu sortu. Bili su i ostali sila koja vuče celu Krajinu napred i koja je udahnula novi život vinogradima u Mihajlovcu, Bukovu, Tamniču... Nisu odustali od začinka, četereške i prokupca, sa idejom da ožive i zaboravljeno „negotinsko crno“. Redefinisali su odnos prema vinskom turizmu u Krajini i svoju vinariju pretvorili u velelepan objekat koji krije vrhunski restoran sa uslugom i jelima kadrim da postide mnoge konkurente u velikim gradovima.
I taman kada pomislite da nema gde dalje i bolje, oni iznenade novim ekspresijama kaberne sovinjona, novim tumačenjima teroara, i potpuno novim licem bagrine. Nije ovo priznanje za životno delo, jer u Matalju tek uzimaju zalet.
SOMELIJER GODINE
MARKO MARJANOVIĆ
glavni somelijer vinoteke Decanter
Marko Marjanović je od onih koji su u potpunosti razumeli šta je zaista posao dobrog somelijera. Dobar somelijer, osim toga što mora da voli vina, da ih izvanredno dobro poznaje i da o njima neprestano uči, takođe mora da zna da ukroti svoj ego i da razume koliko još nije probao, opisao i upoznao. Zato je Marko jedan od onih somelijera koji će suptilno, ali samouvereno umeti da pokažu svu erudiciju, vinsko i opšte obrazovanje i širinu ličnog iskustva i znanja - baš onda kad zatreba. A Marko je do sada baš svaki put pokazao da ume da preporuči, prepozna, servira, objasni i uspešno ponudi dobro vino.
Uverio nas je da mu vino nije samo posao, već strast koju živi svakim atomom svog bića.
Iza Marka Marjanovića stoji niz uspešnih vinskih projekata, a u karijeri je lično kreirao ponude nekih od najuspešnijih vinskih barova koje je Beograd video. Umeo je da organizuje događaje i degustacije koje se do danas prepričavaju, a svaka vinska lista koju je potpisao bila je pismena, autorska i sa stavom. Svojevremeno, na svom ličnom blogu, pokazao nam je da o vinu jednako uspešno ume i da piše. Već treću godinu na čelu je beogradske vinoteke Decanter, svojom harizmom i znanjem doprinoseći da to mesto bude jedna od najvrelijih vinskih tačaka u gradu.
GAGINA POVELJA
PROF. DR SLAVICA TODIĆ
šef katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu
Gagina povelja je priznanje ustanovljeno u čast Dragoslava Gage Ivanovića, velikog župskog vinara i jednog od najvažnijih pokretača renesanse prokupca i oživljavanja tradicije slavnog župskog vinarstva. Kao čovek širokih vidika i otvorenog srca, bio je i ostao inspiracija mnogima. Zato se od 2021. godine, na inicijativu magazina Vino & Fino i u saradnji sa porodicom i vinarijom Ivanović, dodeljuje Gagina povelja, godišnje priznanje za vinare i ličnosti posebno posvećene oživljavanju, promociji i uzdizanju lokalnih sorti vinove loze i autentičnih vina u Srbiji.
Ime profesorke Slavice Todić ostaće krupnim slovima upisano u istoriju vinogradarske i vinarske nauke u Srbiji. Njena posvećenost nauci, razumevanje važnosti identifikacije, očuvanja i unapređenja srpskih autohtonih sorti rezultirali su nizom teorijskih i praktičnih doprinosa koji su značajno osnažili srpsku vinsku scenu u celini.
Zajedno sa timom međunarodnih i domaćih stručnjaka posvetila se projektu genetičke identifikacije starih čokota autohtonih sorti loze Srbiji, što je rezultiralo kapitalnom studijom o genomskoj karakterizaciji starih sorti vinove loze u okviru projekta Valorizacija genetskih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka, i epohalnim rezultatima koji su nam doneli nova saznanja o genetskom nasleđu starih srpskih loza.
Istovremeno uz naučni rad i posao koji obavlja kao šef katedre za vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Slavica Todić svoje ogromno znanje o vinovoj lozi, a naročito o prokupcu, produbljuje i radom u vinogradima porodične vinarije Doja, jedne od najuspešnijih u Srbiji.
Nesebično otovorena da deli svoja znanja i stručnost, dr Todić je bila deo tima autora izložbe Vinski letopis Srbije, postavljene krajem prošle godine u Galeriji nauke i tehnike SANU koja je vinskoj javnosti pružila mnoge odgovore vezane za istoriju vinarstva i vinogradarstva na našim prostorima, kao i najnovijim otkrićima na polju genetske analize vinove loze.
Zbog svega toga, Gagina povelja za 2024. godinu odlazi u ruke prof. dr Slavice Todić.
ŠEF GODINE
MARKO ĐERIĆ
Restoran Langouste, Beograd
On je mlad i totalno lud za kuvanjem! Maštovit i talentovan, veoma je ambiciozan i motivisan, i u stalnoj potrazi za usavršavanjem. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe i obožava da eksperimentiše na tanjiru. Zapravo, on mnogo voli da kuva!
Šef od koga u budućnosti očekujemo samo velike stvari, u profesionalno kulinarstvo ušao je sasvim slučajno, iako mu se kasnije namerno u potpunosti i predao. U kuhinji je spreman na žrtvu, ali ne i na kompromise. Mada mu je tek 27 godina iza njega je već sedam godina profesionalnog rada u kuhinji i to u najpoznatijim restoranima sveta, od Piazze Duomo u Albi do Geraniuma u Kopenhagenu.
Na njegovim tanjirima upravo se i vide uticaji Italije i Skandinavije, zemalja u kojima je radio i sticao kulinarsko iskustvo. Njegov stil je eklektičan, ali bez mnogo odstupanja od internacionalnog i evropskog kuvanja. Jela su kompleksna i raskošna, ukusna i perfektno izvedena.
Ovaj šef je kulinarska zvezda u usponu. Od početka 2024. godine, zvanično je stao na čelo kuhinje restorana Langouste, jednog od najboljih u našoj zemlji, donoseći na tanjirima novu dimenziju kulinarstva – zanimljivu i uzbudljivu, i bez imalo preterivanja, sa lokalnim namirnicama u fokusu i tehnikama njihove obrade kojima suvereno vlada.
Zbog toga je Marko Đerić šef godine 2024. u izboru magazina Vino & Fino!
RESTORAN GODINE
FLEUR DE SEL, VINARIJA ŠAPAT, NOVI SLANKAMEN
Najprestižniji od svih, moderan je i unikatan, sa izvanrednom hranom, postavkom i servisom koji postavlja nove standarde, fenomenalnim timom kuvara, somelijera i konobara, sopstvenim vinskim podrumom i od skora i zvaničnom titulom Best of Award of Excellence čuvenog magazina Wine Spectator koja je stigla za njihovu vinsku kartu.
Sve granice gastronomije u našoj zemlji pomerene su kada se pre nepune dve godine na obroncima Fruške gore otvorio restoran Fleur de Sel, čiju kuhinju predvodi maestralni Nikola Stojaković, šef godine 2023. po izboru magazina Vino & Fino.
.
U sofisticiranom ambijentu i sa čarobnim pogledom na Dunav, na tanjirima ovde očekujte neočekivano, hranu zbog koje ćete poželeti da ustanete sa stolice i duboko se naklonite maestru, i onda naravno, ponovo se ovde i vratite. Ali ne da utvrdite gradivo, već da opet iskusite nešto novo i potpuno drugačije. Jelovnik se stalno menja i osvežava novim jelima onako kako sezona nalaže, ali i kako kaže celokupan tim iz kuhinje koji konstantno radi na novim idejama, tehnikama i poboljšanju kvaliteta. Oni jednostavno, žive za to što rade i nimalo ne kriju da ih samo najbolje zanima.
Hrana je ovde druga dimenzija - jedinstvene i savršeno uparene namirnice u atraktivnoj izvedbi na tanjiru čine ovaj restoran dostojnim svakog priznanja i najukusnijom destinacijom na koju se vredi iznova i iznova vraćati.
Zato je Fleur de Sel restoran godine 2024. u izboru magazina Vino & Fino.