Početna»Novosti»Despotikin Nemir među 50 velikih rozea sveta
12.06.2024.

Despotikin Nemir među 50 velikih rozea sveta

Vino je ocenjeno sa 92 poena na nadmetanju 50 Great Rosé Wines of the World

novost despotikin nemir među 50 velikih rozea sveta vinski magazin vino fino
Odlična vest iz Barselone za šumadijsku vinariju Despotika! Njihovo vino Nemir ušlo je u 50 velikih rozea sveta za 2024. godinu. Vino je na ocenjivanju 50 Great Rosé Wines of the World, održanom u Barseloni, ocenjeno sa 92 poena što je, u kategoriji polusuvih, mirnih rozea i najbolje ocenjeno vino.

- Najpre bih istakao vrlo stroge kriterijume pri ocenjivanju. Naime, od svih pristiglih uzoraka samo četiri su osvojila zlato, jer je za zlato potrebno 95+ poena, tako da u tom svetlu srebro i 92 poena za Nemir dobijaju na značaju - za Vino & Fino kaže vlasnik vinarije Veselin Despotović.

- Veoma mi je drago zbog činjenice da je Nemir dominantno proizveden od prokupca, odnosno 70 odsto je prokupac a 30 kaberne sovinjon. Ovo je još jedna potvrda potencijala naše stare sorte i mogućnosti koje ona pruža. Voleo bih da ovo naše priznanje bude i podsticaj za sve kolege da se usude da proizvode vrhunska roze vina od prokupca, bilo sortna bilo u kupaži sa nekim drugim sortama – dodaje Despotović.

Isto vino iz prethodne berbe osvojilo je trofej na Wine Vision by Open Balkan, a zatim i trofej na ocenjivanju Balkans International Wine Competition.

Za ovakav uspeh zaslužan je ceo tim vinarije Despotika na čelu sa tehnologom Milošem Nikolićem i vinogradarom Novicom Maričićem.

- Ponosan sam na ostvareni uspeh, naročito jer je Nemir jedino vino iz Srbije koje se plasiralo u top 50 roze vina na svetu. Sve kolege u vinariji, a naravno i ja kao neko ko je neposredno zadužen za kvalitet vina, verovali smo u uspeh našeg Nemira i želeli da se oprobamo na ovom prestižnom ocenjivanju. Puno je truda i ljubavi uloženo u rad na ovom vinu, i drago mi je da uspeh nije izostao - kaže Miloš Nikolić, tehnolog i dodaje:

- Berba 2023 je svakako bila izazovna sa puno aspekata, i trebalo je pre svega definisati optimalne momente berbe grožđa kako bi svi parametri koji su bitni u proizvodnji bili na potrebnom nivou. Kaberne i prokupac su brani u različito vreme i njihove fermentacije su vođene u različitim tankovima, da bi se tek kasnije formirala kupaža dva mlada vina. Posebno bih istakao da sam zadovoljan postignutom aromatikom, gde možemo da uočimo prisustvo obe sorte, kao i balansom koji krasi ovo vino. U odnosu na prethodne berbe promenili smo boju vina, koja je sada svetlija, kao i oblik boce.