Srpsko vinarstvo upravo je dobilo snažan vetar u jedra – možda i najsnažniji do sada kada su u pitanju međunarodni vinski mediji! Najčuveniji vinski magazin na planeti objavio je, u februarskom broju, posebnu celinu posvećenu srpskom vinarstvu – od istorije, preko najvažnijih sorti, do odabranih vina i restorana u kojima se slave visoka gastronomija i vinska kultura. Dodatak nosi naziv
Serbia 2023 – A Decanter guide to the wines, regions and styles, a napravljen je u saradnji sa
Turističkom organizacijom Srbije,
Udruženjem vinara i vinogradara Srbije i magazinom
Vino & Fino.
Autor većeg dela tekstova u ovom dodatku je
Kerolajn Gilbi MW, vinski pisac i sudija, i ujedno verovatno najuticajniji globalni autoritet za vina Balkana i centralne Evrope. Ona je ukratko predstavila istoriju vinarstva na tlu Srbije, od antičkih vremena do današnje vinske scene kojom, kako je rekla, dominiraju manje i dinamične porodične vinarije. Naš sortiment vinove loze opisala je kao kombinaciju lokalnih i regionalnih sorti koje u XXI veku u Srbiji ponovo dobijaju na značaju (grašac, prokupac), kao i međunarodnih sorti koje, kako je navela, mogu da pokažu svu snagu teroara – a ta je snaga dokazana na velikim takmičenjima kao što je baš ono Dekanterovo, na kome naši šardonei, merloi i kaberne sovinjoni osvajaju zlatne, pa i platinaste medalje.

- Srbija je možda imala kasni start, ali je tempo promena bio rapidan. Ona nastavlja da evoluira u jednu od najdinamičnijih vinskih zemalja u ovom delu Evrope – napisala je Kerolajn Gilbi MW u ovom detaljnom dodatku u kome je predstavila i srpske sorte vinove loze, kao i naše vinogradarske regije.
Možda i najuzbudljiviji deo ovog dodatka je selekcija reprezentativnih vina iz Srbije. Kerolajn Gilbi je u izbor uvrstila ceo spektar vinskih stilova, a zastupljene su u jednakoj meri i međunarodne i lokalne sorte.
Beograd i njegove vinske tajne – vinoteke, vinske barove i restorane u kojima se mogu probati izvanredna vina iz Srbije – predstavio je sudija Dekantera i urednik magazina Vino & Fino,
Igor Luković. Selekcija lokala koju je napravio jasno pokazuje da je Beograd prošao kroz naglu vinsku evoluciju i izrastao u grad koji zaista postaje oaza za vinoljupce i gurmane, sa trendi barovima, otmenim restoranima i dobro opremljenim vinotekama.
