Početna»Novosti»Dani Istre u restoranu Momi Crazy Fish
11.04.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Dani Istre u restoranu Momi Crazy Fish

Gastronomski i vinski aduti istarske regije u punom sjaju na obali Save

novost dani istre u restoranu momi crazy fish vinski magazin vino fino
U restoranu Momi Crazy Fish koji se nalazi u beogradskoj Galeriji danas počinju Dani Istre koji će trajati do 21. aprila. Za tu priliku, iz Istre su došli vinarija Pilato i kuvar Đanpaolo Sardot koji će kroz lokalne namirnice i vina koja potiču sa istarske crvenice, dočarati ovu omiljenu destinaciju za mnoge Beograđane. Novinari i vinski eksperti imali su priliku da prvi degustiraju istarske delicije.

Prijatno beogradsko popodne sa gotovo letnjim temperaturama bilo je idealno za lagane morske zalogaje i hladnu malvaziju koji su otvorili ovo gastronomsko-vinsko putovanje. Tako nam je Istra došla pre prvomajskih praznika kada Beograđani hrle na sever Hrvatske.

Vinarija Pilato nosi ime po prezimenu porodice koja četvrtu generaciju stvara vina na zapadnoj obali Istre, u blizini Poreča. Kako nam kaže vinar Sanjin Pilato, svi vinogradi nalaze se na crvenici i zbog takvog teroara sva vina odlikuju izražena mineralnost i prijatna slanoća. Portfolio vinarije sastoji se od 13 etiketa, a mi smo imali prilku da probamo dve malvazije, jednu svežu, a drugu odležalu i napravljenu sur lie metodom. Zbog administrativnih peripetija, u Beograd nije stigao šardone, ali su se zato lepo pokazali kaberne sovinjon i jedan izuzetan grande cuvee. Na kraju, uz desert poslužen je beli muškat, takođe odlično vino, neočekivane svežine.

- Ovo je treća godina kako imamo ekološku, odnosno organsku proizvodnju, uskoro ćemo steći i sertifikat na šta smo veoma ponosni. Proizvodimo oko 70.000 boca godišnje, planiramo doći do 100.000 i ne želimo to povećavati. Ostajemo mala porodična vinarija. Na oko 20 hektara vinograda uzgajamo autohtone istarske sorte - malvaziju i teran, ali i internacionalne: šardone, pino blan, sovinjon blan, beli muskat, kaberne sovinjon i merlo – rekao je Sanjin Pilato za Vino & Fino.Šef Đanpaolo Sardot odlučio se da, uz hladnu malvaziju, ručak u čak devet sledova otvori nežnim i laganim repovima od jadranskih škampa umotanim u veoma tanko sečen lardo i kremom od karfiola uz prah od maslinovog ulja, a zatim i karpaćom od hobotnice.

Motovunski tartufi bili su glavna zvezda u narednim sledovima, najpre u majstorskim spremljenim Jakobovim kapicama koje su se baškarile na kremu od tartufa, a zatim i sa istarskim fužima, svaki komad ručno pravljen i bogato prekrivenim na licu mesta rendanim tartufima. Prava gozba u kojoj smo i zaboravili da nam je šardone stigao iz Španije, umesto iz susedne Hrvatske.

Ali zato je Malvazija sur lie 2018, vino koje se pravi samo u dobrim godinama od grožđa koje se bere u drugoj polovini septembra i odležava na sopstvenim kvascima u drvetu više meseci, pokazala zašto su Istra i malvazija neodvojive jedna od druge. Punog tela i vrlo aromatično vino ispratilo je kremasti rižoto sa divljim šparogama i kremom od Grana Istriane, a zatim i rep grdobine u šafranu koji se gaji u Istri i malvaziji Pilato.

Trenutak za crvena vina i to kaberne sovinjon došao je uz brancina sa povrćem i aromatizovanim pireom, čija je voćna, a zatim i začinska aroma dala lagano, sveže, pitko, ali ne jednostavno već elegantno vino. Poslednji sled, 12 sati kuvani juneći obrazi u umaku od merloa Pilato vinarije pratio je Grande Cuvee 2018, kupaža kabernea, merloa i lokalnog terana, vino koje se takođe pravi samo kad uslovi u vinogradu to dozvole.

Završnica je bila grandiozna i u vinskom i u gastronomskom segmentu. Kombinacija meda i tartufa koja nas je opčinila, uz zanatski sladoled na bazi rogača na kremblu od badema je zaista spektakularan spoj uz muskat beli, desertno vino sa 15 odsto zaostalog šećera, ali iznenađujuće sveže, bez imalo „sirupastog“ osećaja.

Ovde su svi istarski aduti zasijali u punom sjaju, i još jednom pokazali bogatstvo tamošnjeg podneblja, a uz veoma prijatan ambijent, blizinu reke, sunce koje je ovih dana izdašnije nego ono na severnom Jadranu - sve čini idealni okvir za uživanje u Danima Istre u Beogradu koje svakako ne bi trebalo da propustite.