Ukoliko do sada niste probali neki od mlečnih-sirnih namaza
Mlekare Šabac ili njihovih belih, mekih sireva, obavezno ih uvrstite na listu i uživajte u punom ukusu ovih proizvoda koji su jedinstveni po tome što su bez konzervansa i aditiva. Neka time započne Vaša odluka da se hranite zdravo, proizvodima od prirodnih sastojaka i mleka sa domaćih farmi kakvi su sirni namazi
Sirko i
A la Kajmak ali i
Šabački mladi, Mediteraneo kao i
Mediteraneo morska so sirevi.
Ove namirnice decenijama unazad prave se po istoj recepturi uz primenu najviših standarda u proizvodnji hrane. Pravilna, zdrava ishrana u kombinaciji sa vežbanjem daje vam priliku da učinite nešto za sebe već danas, a onda i da, ponekad nazdravite čašom dobrog vina u to ime. Uz mladi sir idu vina koja su voćna, sveža, pa i penušava, pa je idealan spoj, recimo, mladi sir sa desertnim muskatom, malvazijom ili šardoneom. Meki, beli sirevi (u narodu poznati kao feta) najbolje idu uz bela lagana vina: rizling, gevurctraminer, muskat, sovinjon blan, dok ćete zalogaje bogate sirnim namazima nepogrešivo servirati uz beli sovinjon ili već klasično uz šampanjac.
Za slane zalogaje od sira ili sirnih namaza birajte različite podloge, od pijadine-tankog italijanskog hleba sa maslinovim uljem, brioša, krekera, dvopeka, tortilje ili lanenih pločica...
Isprobajte brzi recept sa
Šabačkim mladim sirom i osetite bogatstvo ukusa u svakom zalogaju. Nazdravite Novoj godini, zdravim navikama i uživajte u ovoj divnoj salati uz čašu nekog slađeg belog vina (muskat, rizling) ili lakog crvenog vina kao što je pino noar.
Salata sa mladim sirom, aronijom, smokvama, paradajzom, krastavcem, orasima i pršutomŠta se dešava kada se spoje neutralni ukusi paradajza i krastavca sa slatkastom smokvom, blago gorkom aronijom, prepečenim orasima, slanom pršutom i onda sve to bude “ujednačeno” sa Šabačkim mladim sirom? Dobija se salata koju ćete obožavati!
Iako je priprema salate krajnje jednostavna, struktura ukusa je višeslojna i vrlo kompleksna ali opet toliko skladna i zadivljujuća. Možete je servirati uz prepečeni hleb ili na nekoj drugoj podlozi, a sjajno ide i kao dodatak mesu.
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 3 minuta
Broj porcija: 2 osobe
Sastojci 2-3 paradajza
1 veći krastavac
50 g pršute
Šaka aronije
2-3 sveže smokve
Šaka prepečenih oraha (može i neko drugo jezgrasto voće npr. pistaći)
Šaka rukole
Maslinovo ulje
So
100 g Šabačkog mladog sira
PripremaKorak 1 – Krastavac, paradajz, pršutu i sveže smokve isecite i sipajte u činiju.
Korak 2 – Orahe usitnite i prepecite u tiganju, pa dodajte u činiju kao i aroniju.
Korak 3 – Rukama izdrobite 100 g Šabačkog mladog sira, “razbacajte” ga preko svega, prelijte maslinovim uljem i posolite.
Korak 4 – Ubacite šaku rukole, i sve dobro promešajte.
Korak 5 – Služite uz prepečeni hleb kao obrok salatu, ili kao dodatak mesu.