Berba grožđa ove godine u Srbiji je poranila mesec dana, a zbog dugotrajne suše i dva ekstremna toplotna talasa u julu i avgustu, vinari ne pamte ovakvu godinu. U većini vinarija berba belog grožđa je već završena, a berba crnih sorti takođe će poraniti. Kod nekih sorti, sadržaj šećera u grožđu veoma je visok, dok istovremeno plodovi nisu dostigli fenolnu zrelost, što zabrinjava vinare. Većina enologa sa kojima smo razgovarali,slažu se da ove godine najverovatnije ne možemo očekivati velika vina iz naših vinarija.Generalno, iako je grožđe zdravo, šećeri su veoma visoki, kao i kiseline jer grožđe nije prošlo sve faze zrenja. Tu je niz logističkih problema, jer niko nije spreman dočekao ovajko ranu berbu… Enolog
Mladen Dragojlović kaže za
Vino & Fino da će u vinarijama u sa kojima on sarađuje do kraja avgusta berba biti završena:
- Ovo se nikada nije desilo u Srbiji, nemoguće je bilo i zamisliti da se grožđe za penušavo vino bere 1. i 2. avgusta. Vinari su se našli pred nizom problema – od toga da poručena oprema nije stigla na vreme, ljudi su još uvek na godišnjim odmorima, a nisu spremna ni enološka sredstva, tako da je logistički bilo izazovno sve organizovati, a vinari su prinuđeni na razna dovijanja i pravljenje kompromisa.
Prema njegovim rečima, bere se sve redom, a već su obrani tamjanika, šardone i sovinjon blan, a u praktično isto vreme bere se i crno grožđe – frankovka, merlo, širaz, pa i kaberne za roze vina. Šećeri su visoki i nema više čekanja - govori Dragojlović.
Prognoze su neizvesne i mnogo toga će zavisiti od vinara, a više i od logistike jer je problem što se sve bere u isto vreme i ako ne postoji logistika da se to preradi, vinari će biti u problemu.
- Najveći problem je što svi beru u isto vreme tako da je teško doći do radnika, a radi se u teškim uslovima, ljudi bukvalno kolabiraju. Gledajući sve to, ovo je najteža godina u istoriji, ne znam da je nekada bilo ovako – pojašnjava Dragojlović.
Ipak, prema njegovim rečima, ovo ne znači da neće biti dobrih vina i ove godine jer ono što je obrano i prerađeno na vreme biće dobro.
- Generalno, ove godine možemo očekivati malo „ukuvanija“ crvena vina, a izazovno je i kod belih. Videćemo, ali za ovu berbu se svakako ne može reći da je optimalna – zaključuje Dragojlović.
Crne sorte grožđa ubrzano sazrevaju, grožđe je zdravo ali je aromatski potencijal diskutabilanEnolog
Marko Malićanin takođe je počeo berbu svojih vinograda u Župi i očekuje da će berba belih sorti biti gotova do 1. septembra.
- Sovinjon, šardone i tamjanika su na Fruškoj gori i Šumadiji već obrani, a Župa na svu sreću malo kasni, tako da tamjaniku počinjemo da beremo sada. Crne sorte ubrzano sazrevaju, bobice su dehidrirane i u njima je koncentracija šećera veoma visoka. Grožđe je generalno zdravo jer je dugotrajni sušni period sprečio razvoj bolesti, prinosi su dosta manji što je bilo i očekivano, ali aromatski potencijal i kvalitet berbe je diskutabilan jer grožđe nije prošlo kompletan vegetacioni period od šest meseci, polifenoli nisu sazreli što će se odraziti na miris, telo i punoću vina, pogotovo u vinarijama koje prave velika vina. Opet ponavljam, nikada grožđe nije sazrelo ovako rano, reč je o 25 ili čak i celih mesec dana ranije nego što je uobičajeno. Suša je velika, a kod nas nema mnogo vinograda koji su pod sistemima za navodnjavanje. Mogao bih reći jedna veoma izazovna godina za vinare - kaže Malićanin.
Enološkinja
Tanja Đurićić kaže da je na Fruškoj gori završena berba sovinjona, burgundca i šardonea, a sa berbom grašca ovih dana biće završena berba belog grožđa, što je punih mesec dana ranije nego što je uobičajeno. Definitivno će biti manje grožđa namenjenog za roze vina čija berba se uskoro završava.
- Uspeli smo da šećeri u vinogradima na zapadnom delu Fruške gore ne pređu vrednosti optimalne za roze vina, ali na istočnom delu grožđa za roze neće biti. Zbog toplotnog talasa i nedostatka vode grožđe pati i ako se ove temperature nastave doći će do dehidratacije bobica. Nadamo se da će malo niže temperature koje očekujemo dozvoliti da sačekamo fenolnu zrelost crnog grožđa – kaže Đurićić.
Što se tiče prognoze za vina, naša sagovornica kaže da su u trenutku berbe sovinjon i šardone pokazivali odlične parametre, ali da su generalno šećeri viši, a ph vrednosti niže.
- Ovo je godina drugačija od svih ostalih, možemo očekivati veće alkohole u vinima, ali mnogo zavisi od sorte, položaja i kondicije vinograda, tako da mogu reći da je situacija poprilično haotična - zaključuje Tanja Đurićić.
U vinariji Zvonko Bogdan na severu zemlje berbu grožđa za penušava vina počeli su 4. avgusta, a šardonea 7. avgusta, 20 dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Berba belog grožđa i grožđa za roze vina je završena.
- Ove godine berbu smo završili pre nego što smo prošle počeli da beremo. Grožđe je savršeno zdravo, ali je procenat zrelosti manji. Ipak, morali smo da krenemo u berbu jer su alkoholi pretili da probiju sve granice. Berbu crnog grožđa krećemo takođe u avgustu. Prinosi su prosečni, a dinamika je takva da ćemo u septembru svi na odmor - kaže enolog vinarije
Srđan Lukajić.
On ističe da ove godine, na našu žalost, nećemo piti vrhunski sovinjon.
- Očekujem da će ostala vina iz naše vinarije biti u nekom proseku kvaliteta, ali velikih belih vina neće biti puno - zaključuje Lukajić.