Početna»Novosti»Beowine Fair 2017 počinje u znaku invazije iz Italije
22.02.2017.

Beowine Fair 2017 počinje u znaku invazije iz Italije

Ćak osamnaest italijanskih kuća biće zastupljeno na zajedničkom nastupu u okviru velike ofanzive vinarija sa Apenina na područje Srbije

novost beowine fair 2017 počinje u znaku invazije iz italije vinski magazin vino fino
Od danas do nedelje, 26. februara na Beogradskom sajmu će u okviru Sajma turizma biti održan 8th BeoWine Fair, najposećeniji vinski sajam u Srbiji. Ovaj događaj već tradicionalno privlači veliki broj vinarija i zaista ogroman broj posetilaca. Ove godine će dešavanje biti u znaku gostovanja italijanskih vinarija: čak osamnaest italijanskih kuća biće zastupljeno na sajmu na zajedničkom nastupu u okviru velike ofanzive vinarija sa Apenina na područje Srbije.

Među italijanskim gostima biće i predstavnici Agrimenta, zajednice nekoliko podruma koji potiču iz različitih regiona u Italiji - Pijemont, Toskana, Sicilija i Veneto. Na ovogodišnjem Sajmu vina Agriment će posebno predstaviti dve vinarije - Ca De Lion iz Pijemonta i Le Morette iz Veneta. Od gostiju iz drugih zemalja, Hrvatska će se predstaviti učešćem desetak vinarija, a i ostale zemlje regiona - pre svega Slovenija i Makedonija - poslaće svoje izaslanike.

Kao i prošle godine, šumadijske vinarije imaju zapaženo mesto na sajmu. Svoja vina predstaviće vinarije Aleksandrović, Rogan, DeLena, Arsenijević, Tarpoš, Despotika, Radovanović, Kraljevska vinarija, Podrum Stari hrast i vinarija Ambelos. Ni drugi regioni neće biti zapostavljeni na Sajmu i očekuje se dolazak predstavnika svih relevantnih vinarija iz Srbije.

U okviru pratećeg programa biće održan veći broj radionica i drugih dešavanja. Prateći program počinje danas uručenjem nagrada pobednicima takmičenja BeoWine Challenge Cup, a nastavlja se radionicom vinarije Di Bonis "Susret istorije, umetnosti i vina". Nakon toga, dr Marko Malićanin, enolog Rubina, predstaviće vina od prokupca, autohtone sorte Srbije.

U petak će prateći program početi radionicom Gastromaster- inovativna vinska čaša koju vodi Dejan Živkoski, predsednik udruženja SERSA. Program se nastavlja prezentacijom novih programa Udruženja vinara Šumadije i drugim tematskim radionicama.

Prava poslastica programa u petak odvijaće se u svečanoj sali upravne zgrade Sajma gde će biti održan masterklas po imenu Un vignetto chiamato Italia - Italija, veliki prelepi vinograd koji će voditi Bartolomeo Roberto Lepon (Sommelier Master Class A. I. S.) i naš tehnolog i somelijer Đurđa Katić.

I u subotu će biti stručnih radionica koje pokrivaju razne oblasti, od subvencija i nacionalnim obavezama Srbije spram Evropske unije, preko novih trendova u vinogradarstvu, do predstavljanja vinarija orahovačkog vinogorja na Kosovu i Metohiji.

Na štandu Agroplanta posetioci će moći da vide knjige koje svoju premijeru imaju na ovom sajmu. Tu su Atlas vinogradarskih geografskih proizvodnih područja, knjiga Vinarije i vinogradari Srbije: 77 top vinskih destinacija Srbije, Vina i vinorodni tereni Banata, Biotehnika vinove loze, Kako se nekada pravilo vino (stari recepti iskusnog podrumara Zaharija Orfelina), Filozofija vina čuvenog Bele Hamvaša, Vino za neupućene (srpsko izdanje knjige Wine for Dummies) i druge značajne naslove.

Uz svaku kupljenu degustacionu čašu posetioci će dobiti i vrhunski slatki zalogaj od čokolade i vina koji su zajedno napravili vinarija Aleksić i kompanija Sweet System. Radno vreme sajma BeoWine Fair je 10-18 časova prvog dana,10-19 časova drugog i trećeg dana i 10-17 časova u nedelju, na dan zatvaranja.