11.09.2024.Piše: Nikola Milović
Beograd je sve(t)
Na nedavno završenom Los Silos burger festivalu na Dorćolu održana je zanimljiva tribina o prestoničkoj gastro kulturi
Nedavno održani burger festival Los Silos spojio je street food kulturu, priče o dobrim vinima i gastronomiji, radionice i panele u veoma zanimljiv i višestran gradski događaj. Jedan od najinteresantnijih razgovora vođenih u senci dorćolskih Silosa nosio je ime Beograd je sve(t), sa moderatorom Nikolom Milovićem, poznavaocem naše gastro scene.
Sagovornici ove uzbudljive vožnje kroz gastro scenu, kulturološke karakteristike, mentalitet, trendove i najave noviteta bili su Anastasija Ana Ćetković osnivačica Silosa i koncepta Gastrošor, Mirko Lazarević, jedan od braće – autora koncepta Burger Bros (drugi brat opravdano odsutan) i Neven Milić, osnivač 2 Tales Spirits i koncepta Ruke u Gastro šoru.
Autor: Nikola Milović
Pričalo se o tome da li je Beograd svet ili sa svim ovim idejama možemo ove sekunde da iz Beograda idemo u svet.
Inspirativni životni put svakog od sagovornika udružio je najbolje od svega što su na svojim svetskim putovanjima i bivstovanjima doživeli i kao pelcer iz Berlina, Amsterdama i američke kulture doneli da se primi upravo u ovom nekad zapuštenom lokalitetu, a sada žili kucavici urbane kulture, koja pretenduje da bude najveća svetska ulična galerija.
Akcenat je na lokalnom kvalitetu, namirnici, proizvodu, koje na nov način prezentuju publici, novim naraštajima i veteranima, i na uticaju dobrog ukusa koji se širi i nema nameru da stane.
Na dobrim ljudskim osnovama, udruživanjem, porodičnim i prijateljskim vezama, nastala je i svakodnevno raste ova zajednica koja, poput pčela radilica iz koncepta koji narasta upravo na ovoj lokaciji, danonoćno rade i ne staju, konstantno osmišljavajući novi kvalitet i nešto potpuno unikatno što gastro sladokusci željni izazova treba da probaju i oprobaju.
Svi su se sagovornici složili da je upravo u pitanju svojevrstan melting pot uticaja, kultura, mirisa, ukusa, navika i da je zato Beograd taj koji crpi najbolje od svega stečenog i nasleđenog i pretvara ga u novi kvalitet koji sa mašnicom šaljemo u svet, bilo da je to veganski burger ili naš domaći džin.
Publika, sa sve šefom Vanjom Puškarom koji je više puta pomenut na panelu, i pčelama koje kao da su znale da ih pominjemo najavljujući nove festivale posvećene podizanju svesti o tome šta jedemo, kakvu vodu pijemo, koliko čuvamo našu prirodu i na koji način tretiramo komšije. Upravo na ovim zdravim osnovama gradimo Gastrošor (koji uskoro postaje bogatiji za Šarlo hleb), Infinity lighthouse ili Art klasu.
O prolaznosti trendova, masovnom prihvatanju novotarija, kompromisima, ritualu ispijanju kafe, pa sve do definisanja potrebe za jednim festivalom koji će na isti način kao Los Silos burger festival slaviti picu, koju podjednako volimo.
Sa panela smo otišli zadovoljni, i sa jednom ekskluzivnom informacijom – da će uskoro jedan od silosa krasiti stihovi Pesme Beogradu drage Desanke Maksimović, a mural će biti napavljen pomoću prihoda od kupljenih ulaznica. To je, dakle, savršeno zaokružena priča o vrednostima, jednom gradu, poštovanju tradicije i ostavljanju dobrih osnova za generacije koje dolaze. Imamo čemu da se radujemo ove jeseni.