Početna»Novosti»Belo vino uz crveno meso? Zašto da ne?
28.01.2020.

Belo vino uz crveno meso? Zašto da ne?

Novi trend osvaja planetu: uparivanje odležalih odrezaka sa belim vinom, kako bi se u najvećoj meri istakao umami ukus vrhunskog mesa

novost belo vino uz crveno meso zašto da ne vinski magazin vino fino
Uparivanje odreska sa belim vinom uskoro neće biti tabu, ako se "primi" najnoviji trend ponikao u najboljim američkim restoranima posvećenim služenju vrhunskog mesa. Dobar odležali stejk u sebi sadrži takve aromatske komplekse koji, poput zrelog francuskog sira, predstavljaju prirodan par suvom belom vinu koje će ove ukuse i mirise istaći, nasuprot crvenom vinu koje, kako tvrde neki veoma ugledni somelijeri, može da ugrozi naš doživljaj umamija kod odležalog crvenog mesa.

Jedan od ovih stručnjaka je i Barbara Verli, glavni somelijer legendarnog restorana u Dalasu Pappas Brothers Steakhouse u kome se služe neki od najboljih odrezaka na svetu. Barbara Verli je nosilac titule Master Sommelier i pomogla je u pravljenju vinske karte na kojoj se nalaze legendarni kalifornijski kabernei i skupocene etikete iz Bordoa. U ovakvom okruženju, gde se susreću velika crvena vina i komadi mesa koji su proveli nedelje u komorama za odležavanje, Verli se usudila da ponudi gostima uparivanje crvenog mesa i belog vina.

- Ako jedete francuski sir jakog mirisa, uz njega ćete piti belo vino. Odležala govedina je, poput tog sira, puna umamija, a umami se može izgubiti ako ga uparimo sa velikim crvenim vinom - rekla je Verli i dodala da se uparivanje sa belim vinima ne preporučuje samo za odležale odreske.

- Imali smo degustaciju na kojoj smo služili meso goveda sa pašnjaka, meso goveda koja su jela žitarice, odležale odreske i wagyu odreske i ustanovili smo da se dobro odabrano belo vino može odlično uklopiti sa bilo kojom kvalitetnom govedinom. To je meso bogate arome koje zahteva kiselinu - rekla je.

Ben Rejnolds, vinski direktor poznatog londonskog restorana Knife, takođe je veliki popularizator uparivanja belog vina i odreska. On je sklon tome da iznenadi goste time što im uz meso ponudi vrhunski beli burgundac.

- Nikada mi se nije dogodilo da mi neko kaže: "Ti si idiot, nosi to vino nazad i donesi mi dobar kaberne sovinjon. Iznenađem sam uspehom toga što radim - govori Rejnolds za magazin Forbes.

Ovakve ideje o uparivanju dospele su i u velike vinske medije. Magazin Wine Spectator je u svojoj rubrici odgovora na pitanja čitalaca izneo redakcijsku listu preporuka za uparivanje belog vina i crvenog mesa.

- Šardone punog tela i sa puno drveta, vionje ili marsan. Može se probati i zrela, bela rioha, ili stariji rizling. Uz odrezak jako volimo i šampanjac i druga penušava vina - naveli su u magazinu Wine Spectator.