Početna»Novosti»Balkanske sorte – zvezde sajma Vinitaly u Veroni
16.04.2024.

Balkanske sorte – zvezde sajma Vinitaly u Veroni

Na štandu sajma Wine Vision by Open Balkan predstavljeni su vinari i destileri iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, uz promociju naše nacionalne kuhinje

novost balkanske sorte zvezde sajma vinitaly u veroni vinski magazin vino fino
Tamjanika, prokupac, vloš, vranac, serina, grašac, smederevka, ali i sve najpopularnije međunarodne sorte ovih dana prave su zvezde u Veroni, gde se održava VinItaly, jedan od najvećih evropskih sajmova vina. Na sajmu zapaženo mesto i ove godine imaju balkanski vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji zajednički nastupaju na štandu sajma Wine Vision by Open Balkan.

Štand je sve vreme pun posetilaca, uglavnom profesionalnih, a pored vina, na posebnom delu štanda posvećenom manifestaciji Food Vision ekipa kuvara iz Srbije na čelu sa šefom Urošem Uroševićem od jutra do večeri pripema autentične zalogaje za publiku. Na sve to, srpski Savez proizvođača rakije prikazao je pažljivo selekciju šljivovice i drugih voćnih rakija.

Direktor marketinga i edukacije Privredne komore Srbije (PKS) Marko Obradović izjavio je, povodom uspešnog nastupa naše zemlje na sajmu u Veroni, da je ovo izvanredna prilika da se na sajmu Vinitaly predstave naši vinari i destileri, kao i da se mediji, stručnjaci i biznismeni još jednom pozovu na najveći vinski sajam u našem regionu, a koji će se održati u novembru ove godine:

- Naš cilj je da predstavimo naša vina ali i sajam Wine Vision by Open Balkan koji će se održati novembru ove godine u Beogradu. Oko 1.200 velikih kupaca je danas u Veroni u potrazi, pre svega, za italijanskim vinima, ali naš cilj je da nametnemo i predstavimo naša vina - ukazuje Obradović.

On je naglasio da vinska industrija Srbije i Otvorenog Balkana nastavlja sa kontinuiranim nastupima na svetskim sajmovima.

- Posle učešća u Dizeldorfu, ovde smo po drugi put na prestižnom italijanskom sajmu vina u Veroni, a nakon ovog sajma planiramo nastup na sajmovima vina u Londonu i Šenženu, a krajem godine i u Šangaju - rekao je Obradović.

Promocija srpske gastronomije na sajmu Vinitaly

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ocenio je da je za vinsku industriju Srbije veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, kao i veliku šansu za našu gastronomiju i rakiju.

Prema rečima Rajte, zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, unapredili smo nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Nastup Wine Vision by Open Balkan štanda na sajmu VinItaly organizovala je Privredna komora Srbije uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Saveza proizvođača rakije Srbije.

USPEŠAN MASTERKLAS O VINIMA SRBIJE, ALBANIJE I SEVERNE MAKEDONIJE


foto: Elisabeth Smith

Novinari i profesionalni posetioci sajma imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim teroarima i autentičnim sortama koje rastu u balkanskim vinogorjima na masterklasu pod nazivom Otkrijte vina Balkana - Sorte i teroari Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji je vodio Igor Luković, urednik našeg magazina i vinski kritičar. Masterklas je obuhvatio osam jedinstvenih vina sa Balkana, koja na najbolji način reprezentuju šarolikost i potencijal balkanskih teroara.