Početna»Novosti»Anonimni kineski tajkun kupio vinariju u Bordou
14.03.2019.

Anonimni kineski tajkun kupio vinariju u Bordou

Imanje Château de Cadillac-en-Fronsadais kupio je biznismen koga znaju samo kao "gospodina Čena", preneo je Dekanter

novost anonimni kineski tajkun kupio vinariju u bordou vinski magazin vino fino

Nepoznati kineski biznismen koga vinski mediji zovu samo "gospodin Čen" kupio je istorijsku vinariju Château de Cadillac-en-Fronsadais u Bordou za ogromnu sumu koja takođe nije poznata, preneo je Dekanter.

Gospodin Čen je, navodi Dekanter, azijski investitor u oblasti telekomunikacionih tehnologija i medija. On je drevno vinsko imanje kupio od australijske porodice Serizje, preneli su u specijalizovanoj agenciji Vineyards-Bordeaux, podružnici aukcijske kuće Christie's. Ova agencija bavi se isključivo poslovima u vezi sa vinarijama najvišeg ranga.

Imanje Château de Cadillac-en-Fronsadais nalazi se severozapadno od grada Liburna i u sadašnjem obliku postoji od 2004. godine, kada je porodica preuzela stari šato Kadijak i na tlu ovog poseda napravila savremenu vinariju. Šato Kadijak ima dugu vinsku istoriju, koja seže do prvog barona Kadijaka koji je tu titulu dobio 1307. godine od engleskog kralja Edvarda II.

Ova transakcija je poslednja u nizu velikih akvizicija od strane velikih azijskih investitora, ali sve do sada oni su se fokusirali na manje poznate apelacije i regije.

Iako nije poznato ime investitora, kuća Vineyard-Bordeaux prenela je njegovu izjavu iz koje se vidi da gospodin Čen namerava da nastavi bogatu tradiciju ove kuće.

- Ovo je za mene ispunjenje sna, da budem deo tako bogate istorije i da na ovim kvalitetnim teroarima sledim svoju strast prema vinu - rekao je bogati investitor.