Početna»Novosti»Anketa: Domaći ugostitelji o novom zatvaranju
17.03.2021.

Anketa: Domaći ugostitelji o novom zatvaranju

Nove mere, koje će važiti najmanje do ponedeljka, teško su pogodile već znatno „načeti“ ugostiteljski sektor, slažu se svi naši sagovornici

novost anketa domaći ugostitelji o novom zatvaranju vinski magazin vino fino
I nove mere su tu, od sinoć na snazi i važiće narednih pet dana, do ponedeljka ujutru. Potpuno očekivano i sa punim pravom, najviše su razljutile domaće ugostitelje jer se na njih najviše i odnose. Dosta im je, kažu ugostitelji, i mera i konstantnog izvlačenja debljeg kraja u ovoj borbi. Zato su juče i protestovali ispred Skupštine Srbije. Čačanski ugostitelji otišli su i korak dalje od protesta, pa su danas u podne otvorili svoje restorane, kafiće i barove ogorčeni zbog mera koje su donete.

Šta misle o novom zatvaranju lokala u Srbiji rekli su nam vlasnici lokala i zaposleni u ugostiteljskom sektoru.

Miloš Zlatković, bartender, Bitters bar

- Šta reći, a ne zaplakati? Zaista ne znam kako ćemo se izboriti više sa ovim, čudo je kako smo i ovo do sad izdržali. Mere koje se donose na nivou države su besmislene od samog početka pandemije i konstantno su usmerene ka maloj privredi, ka ograničavanju radnog vremena i zatvaranju malih privrednika, što nije u redu. Fabrike sa po par hiljada zaposlenih normalno rade, a problem su restorani i barovi sa po dvadeset ili trideset gostiju unutra, i to uz poštovanje svih epidemioloških mera. Mi ugostitelji treba da se udružimo i da protestujemo protiv novih mera, da pokušamo da se izborimo za opstanak domaćeg ugostiteljstva.

Deana Dimitrijević, PR restorana Franš

- Sektor ugostiteljstva već godinu dana prolazi kroz niz izazova, a situacija se nažalost i dalje ne popravlja. Zatvaranje poput ovog predstavlja ponovni udar na plate radnika, zalihe i sve redovne finansijske obaveze. Zaista se nadam da će ove mere dati bar neke rezultate i da ćemo se što pre vratiti u lepe tokove života.

Dušan Mrđenović, vlasnik restorana Tabor

- Svakodnevno se suočavamo sa drastičnim padom prometa, što zbog povremenih zatvaranja i ograničenog radnog vremena, što zbog smanjenih kapaciteta za rad, a nepravovremene odluke o zatvaranju stvaraju nam probleme u organizaciji rada, nabavci hrane i dovode do ogromnog bacanja hrane. S druge strane, mi smo restoran sa tradicijom dugom 37 godina, i zaista ne želimo da otpuštamo radnike, zamislite, neki su sa nama još od prvog dana. Ali, ukoliko se trenutna situacija nastavi bićemo prinuđeni i da otpuštamo radnike, pa i na kraju da zatvorimo lokal dok se ne steknu bolji uslovi za rad. Ovog puta, pomoć od države nam je neophodna, da bi ugostiteljstvo uopšte i opstalo. U poslednjih mesec dana svi su se usaglasili da su za novi porast broja zaraženih „kriva“ skijališta, koja i dalje rade, a mi koji poštujemo sve mere i sva pravila već godinu dana ne možemo da radimo i zaradimo za plate zaposlenima. To zaista nije u redu, naročito kada se u obzir uzme koliko ugostiteljska delatnost doprinosi turizmu, pa i atraktivnosti našeg grada.

Boris Šiljić, šef, restoran Tata Mata

.- Ne znam šta da kažem u ovo ludo vreme, ma koliko uvek gledao pozitivno na situaciju.Trudim se da održim poslovanje na nekom nivou, dovoljnom za opstanak. Za godinu dana koliko sve ovo traje, dosta smo razradili dostavu i tako uspeli da zadržimo radnike. Naši konobari trenutno su dostavljači, a u tom ritmu će nastaviti i do ponedeljka, kada se nadam se, vraćaju konobarskom poslu.