Početna»Novosti»Anđelo Gaja proglašen za najboljeg vinara planete
22.03.2019.

Anđelo Gaja proglašen za najboljeg vinara planete

Italijanski vinar je na sajmu ProWein osvojio nagradu koju dodeljuju nosioci titule Master of Wine koji su se okušali i kao vinari

novost anđelo gaja proglašen za najboljeg vinara planete vinski magazin vino fino
Anđelo Gaja, vrhunski vinar iz Pijemonta odgovoran za stvaranje nekih od najboljih barolo i barbaresko vina, proglašen je u Dizeldorfu za vinara godine.

U okviru nedavno minulog sajma ProWein u Dizeldorfu, ali bez velike medijske pompe, dodeljena je nagrada za najboljeg vinara na planeti tokom minule godine. Velika medijska pažnja nije ni potrebna - nagrada koju dodeljuju Institute of Masters of Wine i magazin The Drinks Business sama po sebi nosi dovoljno autoriteta da joj nije potrebna spektakularna promocija. Kao i dosadašnje dobitnike, i Anđela Gaju izabrale su njegove kolege iz vinskog sveta - panel čine svi nosioci titute Master of Wine koji su i sami vinari, kao i svi prethodni laureati.

Adrijan Galfort MW, predsedavajući tela Institute of Masters of Wine u obrazloženju nagrade rekao je da je Anđelo Gaja jedan od najhrabrijih vinara našeg doba:

- Ne mogu da se setim nijednog drugog vinara koji je u ovom trenutku vredniji ove nagrade. Angelo se nikada nije plašio prkošenja konvencijama i normama, ali je pritom bio u potpunosti posvećen najvišim mogućim vinarskim standardima - navodi se u obrazloženju.

Anđelo Gaja rođen je 1940. godine. Počeo je da radi u porodičnoj vinariji Gaja 1961. godine, a osam godina kasnije preuzeo je na sebe upravljanje ovom vinskom kućom. Danas vinarijom Gaja upravljaju Anđelo, njegova žena Lucija i troje dece. Vinogradi vinarije Gaja nalaze se u Barbaresku u Pijemontu, kao i u Montalćinu i Kastanjetu Karduči u Toskani. Od pre dve godine, vinarija poseduje i vinograde na obroncima Etne, koja poslednjih godina znatno dobija na značaju u vinskom svetu.

Primajući nagradu, Gaja je rekao da je od nosilaca titule Master of Wine na početku svoje karijere dobio oštru, ali vrednu lekciju o kvalitetu svojih vina:

- Kada sam tek počinjao da radim, za mene su nosioci titule Master of Wine bili klub stručnjaka sa nesagledivo dubokim znanjem i kulturom. Kada smo u Barbaresku godine 1973. primili grupu MW-a, ponudili smo im vina iz naših najboljih berbi. Od tih berbi dopala im se samo 1961, a o ostalima su imali vrlo negativno mišljenje. Sprva sam se osetio veoma obeshrabreno, ali sam kasnije shvatio da su bili u pravu. To je bila veoma korisna lekcija koja nam je pomogla da pronađemo jasnoću u našem vinskom izrazu. Tokom svih ovih godina, kada bih razgovarao sa nekim nosiocem titule Master of Wine, naučio bih nešto novo - skromno je rekao italijanski vinar.

Povezani unosi