U četvrtak, 9. oktobra fini beogradski bistro
Puter bio je pun do poslednjeg mesta. Na meniju je bila malo drugačija večera -
Anatomija ukusa - realizovana u saradnji magazina
Vino & Fino i
Puter Fine Bistro-a. Šef
Vladimir Popović kuvao je čuvenu
petu četvrtinu, delove životinja koji se ređe koriste u pripremi jela, što je i trenutni trend u globalnoj gastronomiji. Jela je pratio izbor vina iz privatne kolekcije
Igora Lukovića, urednika magazina
Vino & Fino, a koja je na večeri predstavio kroz svoja lična iskustva sa apelacijama, vinima i vinarima. Tu su se našle i neke od retkih preostalih boca čuvenog prokupca Gage Ivanovića kao i grašca vinarije Vinčić, uz šampanjac Bruno Pailliard, jedan sjajan tojakac, asirtiko, i vina iz Burgundije i Dalmacije.
Početak večere bio je veoma upečatljiv – na pogačici od
comte sira poslužen je terin od glave u vidu elegantnog i vazdušastog zalogaja, da nežno nagovesti ono što sledi – koštana srž, na iznenađenje mnogih, uparena sa slasnim
Tokaji Aszu 5* Chateau Dereszla. Najviše simpatija pobrale su brizle dodirnute dimom i poslužene sa izvanredno izbalansiranim pireom od jabuke, i u pratnji već legendarnog vina
Vinčić Grašac White Selection 2012.

Gosti su uživali i u klasičnom francuskom jelu - svinjskoj nogici punjenoj smrčkom i musom od piletine, posluženoj uz
Assyrtiko 34 2021 kuće Artemis Karamolegos, dok je riblji sled predstaviljen kroz uši od šarana, nešto što mnogi nisu imali prilike da probaju do sada. Ovaj tanjir, uparen sa vinom
Morgon Cote du Py 2022 kuće Domaine Jean Folliard, dokazao je da je predrasuda o nemogućnosti uparivanja crvenih vina sa ribom baš to – samo predrasuda.
Unikatan zalogaj bio je i zečiji bubreg ispraćen kultnim prokupcem
Gaga 2017. vinarije Ivanović. I na kraju – jagnjeci obrazi, mekani i slasni, kojima je u pratnji pripao plavac iz 2021. legendarnog Majka Grgića – za perfektnu završnicu
Anatomije ukusa, večere koja je napravljena mimo uobičajenih očekivanja od ovakvih događaja, uzdigavši neke neočekivane delove životinjske anatomije na kulinarski pijedestal, i to u pratnji vina od kojih su neka sada već istinski rariteti. Jedva čekamo novi projekat nalik ovom!
