Početna»Novosti»Ana Roš iz Slovenije je najbolji ženski kuvar na svetu!
25.01.2017.

Ana Roš iz Slovenije je najbolji ženski kuvar na svetu!

Panel kritičara doneo je odluku da nagradi ženu koja pre rada u restoranu Hiša Franko u Kobaridu nije prošla nikakvu formalnu obuku za kuvara, niti je imala ambiciju da posveti život kuvanju

novost ana roš iz slovenije je najbolji ženski kuvar na svetu vinski magazin vino fino
Ana Roš iz Slovenije proglašena je za najboljeg ženskog kuvara na svetu na čuvenom nadmetanju The World's 50 Best Restaurants. Panel kritičara doneo je odluku da nagradi ženu koja pre rada u restoranu Hiša Franko u Kobaridu nije prošla nikakvu formalnu obuku za kuvara, niti je imala ambiciju da posveti život kuvanju. Dvadeset godina kasnije restoran Hiša Franko postao je prava gastronomska institucija, a Ana Roš izrasla je u svetski poznatog kuvara i dovela do krajnosti ideju o upotrebi lokalnih sastojaka u gastronomiji. Njeno pravilo je da koristi sastojke koji su nastali u krugu od jednog kilometra od restorana, što je ovaj mali restoran, koji su osnovali njeni svekrva i svekar, pretvorilo u agrarno i prehrambeno čvorište od koga živi 60 porodica u Kobariu.

Degustacioni meniji broje po pet i devet jela, a među jelima se nalaze i izuzetno maštovite i inteligentne reference na kulturu Slovenije. Jedno jelo, na primer, za glavne sastojke ima hleb i mleko, što je, kako stoji u meniju Hiše Franko, inspirisano filmom Jana Cvitkovića Kruh in mleko, potresnim ostvarenjem u kome je Sonja Savić imala ulogu žene (ne)izlečenog alkoholičara. Ovakav pristup kuhinji nije uopšte čudan kada se ima u vidu renesansna priroda Ane Roš: ona tečno govori pet jezika, do osamnaeste godine bila je smučar u reprezentaciji SFRJ i ima fakultetsku diplomu iz međunarodnih odnosa.

U intervjuu za sajt The World's Best Restaurants Ana Roš ispričala je da je nadahnuće za početak rada u kuhinji dobila u restoranu La Subida, jedinom slovenačkom restoranu na svetu koji može da se podiči Mišelinovom zvezdicom. Ili - uslovno slovenačkom, jer se nalazi u Italiji, na samoj granici sa Slovenijom, zemljom koju Mišelinov vodič ne obuhvata. U ovaj restoran vodio ju je tadašnji dečko a sadašnji suprug i kolega u restoranu, Valter.- Kada bi želeo da mi se izvini, a to je bilo često jer je uvek kasnio, vodio me je u taj restoran. Za mene je to bio veliki događaj za koji sam se spremala po dva sata. Danas je u tom restoranu hrana, po mom mišljenju, za nijansu previše jednostavna za Mišelinov vodič, ali nije se restoran promenio, već ja - rekla je.

Ana Roš mogla je da postane diplomata i čak je dobila poziv da radi u Briselu, ali se ipak opredelila za karijeru u restoranu u dolini Soče. Ovu odluku otac joj dugo nije oprostio, a ona i sama ponekad sanjari o tome da je pošla drugim putem:

- Kada imamo jako težak dan, razmišljam o tome kako bi bilo lepše da smo u Africi. Kao devojčica sanjala sam o tome da budem ambasador u Tanzaniji i da pijem koktele pored bazena. I danas ponekad mislim da bi to bilo lakši život - govori Ana Roš.

Ona je ispričala da u Sloveniji sve do sticanja nezavisnosti 1991. nije bilo kreativnog kuvanja:

- Probudili smo se nakon dugog perioda socijalizma u kome je sve bilo isto. Nije bilo mesta za kreativnost u kuhinji. A ljudi i danas vide Sloveniju kao malu oblast Austrougarske imperije i čude se tome da i kod nas ima dobrih jela.

Ana Roš rekla je da je već dobila veoma koristan savet od Dominik Kren, prošlogodišnje pobednice u izboru za najbolju kuvaricu na svetu.

- Rekla mi je da moram da ovu nagradu koristim oprezno, i da sa njom mogu ostvariti velike stvari na duže staze, ili, pak, imati kratak trenutak prolazne slave. No, ja stvari planiram dugoročno. Hiša Franko je naš dom. Nemamo investitore i partnere. Šta god da uradimo, moramo da kasnije živimo sa posledicama - rekla je Ana Roš.

Njeni roditelji i dalje nisu sasvim načisto sa njenim životnim izborom:

- Otac je sada ponosan na mene. A moja majka misli da bi bilo bolje da imamo još jednog diplomatu u porodici. Za nju, ovo što radim je obično kuvanje!