Filmski festival u Kanu, 72 po redu, približava se svom vrhuncu, dodeli Zlatnih palmi na završnoj ceremoniji u Palati festivala u subotu, 25. maja. Na čuvenoj Kroazeti sjatila se svetska filmska elita na najglamuroznijem događaju u filmskom svetu, i tokom ovih dvanaest dana Kan, Nica i cela Azurna obala pretvaraju se u poprište velike, otmene zabave pod mediteranskim Suncem.
Nemoguće je prebrojati sve jastoge i boce šampanjca koji će biti potrošeni u Kanu tokom ovih dvanaest dana, ali zato postoje precizne statistike za jedan konkretan hotel, i to onaj u kome odsedaju najveće zvezde i u kome se tradicionalno prave žurke povodom otvaranja i zatvaranja festivala. Od kada je 1946. godine osnivač Kanskog festivala Fransoa Andre odabrao
Hotel Barriere Le Majestic za epicentar ovog događaja, ovo mesto je svakog maja poprište nezamislivog luksuza.
Ove godine magazin Business Insider prebrojao je sve boce vina i delikatese koji će biti posluženi do subote:
- 18.500 boca vina. Pola od toga su šampanjci
- 25.000 obroka
- 300 kilograma čokolade
- 20.000 makaron kolačića
- 350 kilograma foa gra
- 55 kilograma kavijara
- 3 tona sveže morske ribe
- 2 tone jastoga
- 800 kilograma rečnih rakova
U luksuznom hotelu naglašavaju da je ovo samo orijentacioni minimum, i da je lako moguće da ove brojke budu, u skladu sa tradicijom bonvivanske neumerenosti koja vlada ovim dešavanjem, znatno premašene.