Početna»Novosti»120 šljivovica na okupu
27.02.2023.

120 šljivovica na okupu

U beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure degustirane su najbolje rakije u Srbiji

novost 120 šljivovica na okupu vinski magazin vino fino
Etikete koje prikazuju junake iz prošlosti zajedno sa onima nastalim u avangardnim dizajn studijima, boce jednostavnog oblika, poput onih za kraft džin, kraj ekstravagantnih boca o kojima naprosto ne znamo šta da mislimo...I u tim bocama, destilati u različitim nijansama, od nežnožute, preko svetlozlatne, do zagasite boje tamne karamele. Izvanredno širok dijapazon domaćih rakija od šljiva – širok i dizajnom i destilerskom filozofijom – prikazan je na degustaciji održanoj u petak u vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu, gde se moglo, na jednom mestu i u urednim vremenskim slotovima od po dva sata, probati više od 120 izvrsnih šljivovica iz Srbije.

Dejan Maslovara, vlasnik vinoteke Wine & Pleasure, kaže za Vino & Fino da su na ovoj degustaciji zastupljene rakije kojima se zaista možemo ponositi:

- Ovo su sve proizvođači koji su nosioci prezentovanja šljive na našem tržištu. Kriterijum pri odabiru rakija bio je kvalitet. Predstavili smo rakije za koje smo mislili da zaslužuju pažnju. Gotovo sve rakije koje vidite su odležale šljive, i imamo rakije od godinu dana do, videli ste, i onih od 30 godina. Vidi se da su proizvođači dosta napredovali i sa ambalažama, i sa etiketama, i sa kvalitetom rakija. Iz godine u godinu idemo napred - kaže Maslovara i dodaje:

- Treba da volimo šljivu, da je poštujemo i da je čuvamo i držimo, naročito nakon što je upisana na UNESCO listu.



U kratkom razgovoru sa Maslovarom slažemo se da su voćni destilati najzahtevnija žestoka pića kada je u pitanju proces proizvodnje: tu sve mora biti savršeno, od primarne sirovine – vrhunskog voća – preko procesa destilacije i odležavanja – kako bi se došlo do proizvoda koji ima očuvanu sortnost voća i plemenitu aromatsku „patinu“ koja se dobija dugim zrenjem u drvetu.

U okviru velike degustacije šljivovice priređen je i masterklas za ugostitelje na kom je osnovne stilove rakije, sorte i načine odležavanja predstavio dr Ivan Urošević, jedan od najvećih autoriteta za rakiju u Srbiji.

Prošlogodišnja degustacija šljivovica u vinoteci Wine & Pleasure obuhvatila je 70 rakija, a ove godine za nju je odabrano više od 120 etiketa. Po rečima Maslovare, moramo da se uozbiljimo i da shvatimo kakvim kvalitetom destilata raspolažemo – a sudeći po onome što smo probali na ovom događaju, od mlađih rakija sveže, voćne arome, do pića starih i do tri decenije koja su i dalje zadržala iskru primarne voćnosti, srpska ponuda šljivovice u svakom pogledu je sve snažnija.

WIne & Pleasure, vinoteka u kojoj je održana ova nesvakidašnja degustacija, najpoznatija je prodavnica vina u Srbiji, sa izvanredno širokim izborom vina kakav se retko sreće i u svetu