MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Novosti
Crna Gora - prvobitna domovina zinfandela
U sklopu velikog projekta na temu Genetskog diverziteta vinove loze, tim istraživača iz Crne Gore i Španije pod vođstvom Vesne Maraš je obišao vinograde širom zemlje i prikupio više od 500 uzoraka divlje i kultivisane vinove loze iz starih vinograda starosti od 50 do 300 godina
Wine Spectator: Najbolje vino na svetu je iz Nape!
Na prva dva mesta ove liste, koja postoji od 1988. godine, nalaze se vina iz Sjedinjenih Američkih Država, a na prvom mestu nalazi se vino Duckhorn Vineyards Merlot 2014 iz kalifornijske doline Napa
Veče galskog sira i vina u Ambasadi Francuske
Sireve je beogradskoj publici predstavio jedan od najvećih stručnjaka za sir na svetu, Roland Bartelemi, koga smatraju odgovornim za to što prodavci vrhunskog sira danas u Francuskoj uživaju sličan status kakav u svetu vina imaju somelijeri
Proslavljeno tri godine postojanja FatMama bloga
FatMama blog postoji od oktobra 2014te, i nakon tri godine izrastao je van okvira cyber sfere, pa su u saradnji sa prostorom Concept store Jevremova 25 osmišljena dva nova koncepta - FatMama radionice i FatMama večere
Istarska vina i delikatesi u restoranu Šaran
Mira Zrnić iz konobe Stari podrum u Momjanu pobrinula se za jelovnik, a vina je obezbedila vinarija Kozlović,koja već četiri generacije u dolini ispod momjanskog srednjovjekovnog kaštela živi od vina i s vinom
Konferencija o vrancu, vinskom simbolu Crne Gore
Na konferenciji će biti predstavljeno 28 naučnih radova iz 17 zemalja učesnica, a svakako jedna od najvećih zvezdi ovog naučnog skupa je Žoze Vujamoz, koautor knjige Wine Grapes, svojevrsne biblije vinskog sveta.
NOVI BOŽOLE JE STIGAO!
Tokom jeseni, u regiji Božole održava se 120 festivala posvećenih ovom vinu koje se proda u oko 40 miliona boca godišnje u više od 100 zemalja sveta
Izložba o čokoladi u Muzeju primenjene umetnosti
Izložbu pod nazivom CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević-Milutinović priređuje Prirodnjački muzej iz Beograda, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti
Vuk Vuletić je najbolji somelijer Srbije!
Vuk Vuletić, somelijer beogradskog hotela Square Nine je u finalu održanom u hotelu Hajat u Beogradu pokazao najviši nivo znanja pred izuzetno uglednim žirijem koji su činili trenutno najbolji somelijer Evrope Rejmonds Tomsons, predsednik Udruženja somelijera Finske Samuil Angelov i Isa Bal, najbolji somelijer Evrope 2008. godine i glavni somelijer britanskog restorana Fat Duck
Tri velika somelijera odala u Srbiji tajne svog zanata
Rejmonds Tomsons, najbolji somelijer Evrope 2017, Samuil Angelov, predsednik Udruženja somelijera Finske i Isa Bal, glavni somelijer čuvenog restorana Fat Duck koji vodi Heston Blumental, održali su u okviru Nacionalnog takmičenja somelijera izvanredan panel
Najavljen deseti, jubilarni Dan mladog portugizera!
U sklopu Dana mladog Portugizera, a u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, bira se i najbolja pesma o vinu. Pobednik konkursa će biti svečano proglašen, a i ove godine je stigao veliki broj pesama iz svih krajeva Srbije i iz susednih zemalja
Prvi čovek Despotike na čelu Udruženja vinara Šumadije
U obraćanju Skupštini udruženja, novi predsednik je ocenio da je više od časti, ali u isto vreme i obaveza i odgovornost biti na čelu Udruženja vinara Šumadije, koje je, kako je rekao, izraslo u nosioca razvoja i uspeha ne samp regionalne već i srpske vinske industrije
Predstavljena vertikala vrhunskih vina iz Bordoa
Vinoljupcima iz Srbije predstavila se kuća Chateau Pichon, veoma ugledna, tradicionalna kuća iz Bordoa, čiji je komercijalni direktor Xavier Sanchez sa velikim entuzijazmom predstavio dva velika vina iz ove kuće
PROKUPAC: OD RUŽNOG PAČETA DO LEPOG LABUDA
U tekstu pod nazivom Made in Serbia Kerolajn Gilbi je opisala evoluciju prokupca, izdvojila njegove ključne karakteristike i ocenila vina iz svoje lične selekcije
Humanitarne degustacije za pomoć nezbrinutoj deci
Sav prihod sa humanitarnih degustacija biće usmeren Domu za nezbrinutu decu Jovan Jovanović Zmaj u Beogradu, u kome borave deca školskog uzrasta, od 7 do 18 godina
«
‹
131
132
133
134
135
136
137
138
139
›
»