Početna»Kolumne»Zlatko Živanić»10 razloga zašto je vinska žurka bolja od pivske
12.08.2017.

10 razloga zašto je vinska žurka bolja od pivske

Ako i postoji osoba koja se dvoumi, Zlatko je tu da joj objasni kako stoje stvari!

kolumna 10 razloga zašto je vinska žurka bolja od pivske vinski magazin vino fino

Vinske žurke su pitomije i estetski prihvatljivije od pivskih. Veća je mogućnost da ćete na vinskoj žurci zavesti nekog, vaš društveni kapital na socijalnim mrežama porašće ako na njih postavite slike sa vinske žurke, a i zdravije je uživati u vinu i siru nego u pivu i smokiju. Ako i postoji osoba koja se dvoumi, Zlatko je tu da joj objasni kako stoje stvari!.

1. AMBALAŽA

Butelje su nepovratna ambalaža. Nemate potrebu kao kod piva da vukljate prazne gajbe u prodavnicu. Ako imate veće društvo, ne morate na terasi čuvati 2 gajbe ovog i 4 flaše onog vina (uvek ima neki koji baš pije to neko pivo).

2. UBIJANJE DOSADE

Vino je uvek dobro rešenje ako vam je dosadno na žurci (postoji opcija i da oterate goste...), ostavljate pušenje ili ne želite da grickate do besvesti. Vinsku čašu uvek možete vrteti i mirisati, pa opet iznova. Malo teže ide sa kriglom. A i nema svrhu.

3. WC UŠTEDA

Vinski gosti generalno manje idu u WC u odnosu na pivske. Uštedećete na toalet papiru (ili ubrusu, zavisi od gosta). Da ne ulazimo u to da 50% njih ne pere ruke....

4. POGLED NA STOPALA

Ako 2 godine svakog vikenda pravite vinsku žurku, nećete doći u situaciju da ne možete stojećki da vidite svoja stopala. Kod piva nažalost hoćete, pa sve da nosite šimike i to broj veće.

5. HRANA ZA EGO

Slike sa vinskom čašom (i flašom) dobijaju više lajkova nego krigla piva. Naravno, osim ako vas nisu uslikali na Rumskom vašaru pod šatrom kako grizete grlić zidarskog...

6. KO NE VOLI POKLONE

Na pivsku žurku se nose čips, kokice ili smoki. Na vinsku gosti donose vino, parmezan, pršut, bruskete... Sami procenite šta je bolje. Postoje i oni koji donesu minđuše, ali imaju neke druge namere, ne samo da uživaju u vinima....

7. OTVARANJE – KO JE VEĆI MANGUP

Vino se otvara jedino otvaračem. Prva dva piva svi otvaramo otvaračem. Posle drugog počinje takmičenje. Sa vinom izbegavate da vam gosti oštete viljuške, kašike, štok od vrata, plombu, telefon ili nedajbože izgrebu sebi oko...

8. LJUBAV

Najveći broj ljubavnih priča počinje sa „vino i muzika“.... Priče koje počinju sa „popijem tako ja 7 piva...“ su obično odgovor u SUP-u na pitanje kako je počela tuča.

9. USPOMENA

Ako od vinskih pampura napravite privezak ili ukras ispašćete romantik. Privezak od pivskih čepova ima Tibor Kiš, moler iz Gajdobre, pa vi sami prosudite...

10. TEMA ZA ŽURKU

Francuska, Novi svet, Fruška gora, Traminci, samo vina vinarije Deurić.... Tema koliko hoćete. Pivo? Hmmm...“Večeras pijemo bez pene“

Zato ne časite ni časa! Telefon u ruke, WhatsApp, Viber, Messenger... Prva grupa koja izađe: „kolege“, „komšije“, „Fantasy football ekipa“, „Moje cure“, „Somelijeri ekipa“, „Forum pčelara Opštine Koceljeva“...I dogovarajte vreme i mesto.

ZLATKO ČASTI

Vinom, sirom, čašama... Ali morate da me pozovete na žurku. I da znate unapred: ne kumim se po žurkama, ne teram ljude da se stalno kucaju, odem kad ostane troje, ne pevam posle četiri vina „Krivo je more...“