Početna»Gastro vodič»Restorani»Homa Bistro
06.03.2016.Peđa Kresojević

Homa Bistro

Nova dimenzija

restoran homa bistro vinski magazin vino fino
Nova Homa? Da, ali ne! Stara Homa? Ne, ali da!
A ne, nismo se „pogubili“, samo prenosimo doživljaj koji smo poneli iz novog restorana Homa Bistro. Upravo je to utisak sa ovog mesta: standardi i ukusi „stare“ Home, Filipova mašta i umeće, Vlastina posvećenost, a opet sve interpretirano u novom prostoru, sa jelovnikom jasne „bistroovske“ orijentacije i jednom sasvim novom dinamikom i dimenzijom. Dakle, pozicija je vračarska, ulica Nevesinjska, prostor koji je dugo bio restoran, ali već poodavno potonuo u sopstvenu senku. Sada je to topao i prijatan prostor, prostran i udoban, sa puno dnevne svetlosti i finim miksom prirodnih materijala u enterijeru. A u tom prostoru, sasvim nov kulinarski pravac, uz očekivano poigravanje ukusima i namirnicama, teksturama i bojama, oblicima i neobičnim posudama specijalno osmišljenim i pravljenim baš za ovo mesto. No, krenimo redom, od doručka o kome itekako ima šta da se piše i priča. Opcija bifea hotelskog tipa, od raznih vrsta muslija i žitarica do neobične selekcije hlebova i peciva, pirotskog kačkavalja i kozijeg sira, preko suhomesnate selekcije do lososa, od humusa klasičnog i onog sa pasuljem do baba ganuša i kremastog spanaća, a uz palentu sa grana padanom i izbora omleta po vašoj želji... Sve to svakim danom od pola devet do pola jedan i sve to za 555 dinara. Vrlo raznovrsno i razigrano. A onda, na glavnom terenu, meni podeljen u nekoliko segmenata od kojih svaki posebno privlači pažnju. Početak je MEZE gde smo probali vrlo neobičan i dobar rijet – terin od zeca, a tu su i panko đubek sir i uštipci od tikvica, a onda SKUP NESVRSTANIH – VEGE sa pozamašnom selekcijom od provansalskog povrća, preko podvarka do pečene tikve. Zatim skok do Italije i „žabarska klopa po receptu Antonijeve mame“, a onda OLD SCHOOL u rasponu od pastirske pite i pirotskih sarmica do savršene jagnjetine u društvu tabuli salate i grčkog jogurta. Tempo se pojačava, pa tako SKARA odeljak donosi baš moćnu belu vešalicu u maramici sa pirotskim kačkavaljem i sušenicom, a tu su i ovčija pljeskavica, par kobasica i juneća rozbratna, a potom ozbiljna selekcija pod imenom BURGERI: beef, macho i vege. Fino „spuštanje“ donosi rijet od lososa, te nežan i fino balansiran crni rižoto sa sipom, lignjama i kozicama. Za sam kraj obavezno čuvajte mesta: tart tatin sa muskatnom bundevom je apsolutna senzacija od ukusa do načina serviranja, tu su i čuvena „saksija“ i krambl sa malinama.
Dakle, jedna sasvim nova Homa u kojoj ćete pronaći Homu koju volite i otkriti jednu sasvim novu.

Nevesinjska 11
Beograd
011 245 1225

Foto-galerija

restoran homa bistro vinski magazin vino fino
restoran homa bistro vinski magazin vino fino
restoran homa bistro vinski magazin vino fino
restoran homa bistro vinski magazin vino fino
restoran homa bistro vinski magazin vino fino
restoran homa bistro vinski magazin vino fino