Početna»Fino»Restoran nedelje»Tisa New Balkan Cuisine
restoran nedelje tisa new balkan cuisine vinski magazin vino finorestoran nedelje tisa new balkan cuisine vinski magazin vino finorestoran nedelje tisa new balkan cuisine vinski magazin vino finorestoran nedelje tisa new balkan cuisine vinski magazin vino fino

Tisa New Balkan Cuisine

Bulevar Kralja Aleksandra 129, Beograd
Tisa@newbalkancuisine.com

Kada smo čuli da Vanja Puškar konačno otvara novi restoran, nekako smo unapred znali da „mora biti dobar“. Posle dugog čekanja, konačno je otvoren krajem septembra prošle godine i odmah ističemo – vredelo je čekanja!

Sasvim očekivano, Tisa je još jedan Puškarov restoran u kom se na moderan način prezentuje Balkan i lokalna kuhinja, što i jeste glavna misija pokreta New Balkan Cuisine čiji je Tisa član zajedno sa Ivom, bistroom koji jedini u Beogradu, drugu godinu zaredom, ima priznanje Bib Gourmand od Mišlenovog vodiča. Tisa ne radi ni šest meseci, a o njoj i Vanjinom kuvanju već je pisao je i čuveni The Washington Post i to u superlativima!

Tisa je od prvog dana krcata gostima i teško je naći slobodan sto bez rezervacije. To ni malo ne čudi, jer se u Tisi dosledno drže ugostiteljskog modela koji uključuje udoban prostor, dobru atmosferu, izvrstan servis, kvalitetnu hranu i umerene cene.

Restoran je podeljen u nekoliko odvojenih celina, uređenih u vintage stilu, sa notom skandinavske jednostavnosti i puno zelenila. Bašta je obrasla rastinjem, pa dok sedite nemate osećaj da se zapravo nalazite u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu.

Ipak, ono što Tisu čini jednim od najpopularnijih restorana u Beogradu je hrana. Možda neočekivano na ovom mestu, ali jelo koje će vas oduvati je totalno vegetarijansko – celer i tartuf, sjajno upakovana kombinacija upotpunjena rumom i lešnicima. Tu je i zapečeni sir sa malinama i slična verzija sira sa čvarcima, tek da nagovesti šta sve Balkan može da pruži.

Takozvano prase na kant na tanjiru stiže u pravilno isečenim komadima, spolja hrskavo, a unutra sočno i posluženo sa začinjenim pečenim povrćem. Sjajan je i pauflek u briošu upakovan poput bajadere. Kada je reč o slatkišima, ponuda je šarolika - zapečene palačinke obavezno probajte, a što se nas tiče, možete preskočiti čokoladni kolač sa tartufima jer u njemu dominira veštaka aroma ulja od tartufa.

Vinska karta je sveobuhvatna, ali ne i preširoka, naslonjena na lokalne balkanske sorte i teroare, i sa veoma fer cenama. Tu je i ekipa vrhunskih somelijera koji će umeti da vam pomognu oko donošenja odluke i posluže vino na pravi način.

Još dobrih restorana