Restoran nedelje: Aut bistro
Strahinjića bana 64-66, Beograd
069 1986 866
Još jedan ruski lokal na Dorćolu,
Aut bistro, osvojio nas je super hranom, dobrim vajbom i vrlo dobrom uslugom – i, domaćom kombuhom na točenje, najboljom u gradu.Ali, pre svega, ovo je mesto u kome se pošteno kuva, i na čijem meniju nema mnogo mesa, što je, za promenu, nekad i sasvim okej, ali ne samo veganima i vegetarijancima kojima je ovo mesto nalik na gastronomski hram, već i mesojedima koji će provereno biti zadovoljni intenzivnim ukusima i začinima.
Kuhinja je internacionalna, sa modernom izvedbom na tanjiru i sa autentičnim sastojcima. Obrok možete da započnete okrepljujućim i taman kako treba začinjenim gaspaćom, pa nastavite sa šakšukom ili, laganije, sa artičokama na žaru sa posebnim tvistom šefa kuhinje, ili cveklom posluženom sa humusom od rikota sira, slatkastom kombinacijom ukusa koja je ujedno i vrlo osvežavajuća - savršena za vrele, letnje dane.
Zatim, dolazimo do glavne zvezde na meniju – pečenog patlidžana koji na tanjir stiže na podlozi od aromatične muhamare, sa blagim i kremastim labne sosom, uz listove spanaća. Prvo se peče na žaru, pa čisti i ostavlja u slanoj vodi, pa se onda panira i prži. Trenutni hit je i slatko-slana salata od bresaka, pršute i spaljenog sira, vrlo intenzivnog ukusa. Pored nabrojanih vege jela, ovde možete da pojedete i znalački pripremljen mekani goveđi jezik ili još mekanije svinjske obraze, ali i da doručkujete skoro do 14 sati, a vrlo često u ponudi je i potpuno specijalni jelovnik van regularnog menija.
Ne propustite ni da probate tortu od šargarepe sa susam kremom, vrlo sočnu i dovoljno slatku – ne preslatku, kako smo uglavnom navikli u beogradskim restoranima.
Zanimljivo je i što sva pića mogu da se poruče i za poneti, pa i prava, pravcijata kombuha sa početka ovog teksta, koju oni prave, autentična i intenzivna po mirisu, a ukusom perfektna.
Aut bistro je pravo osveženje na sceni ruskih lokala u prestonici, i to po svim parametrima ugostiteljstva, zbog čega je i ovonedeljni restoran nedelje po izboru magazina Vino & Fino.
foto: instagram.com/aut.bistro