Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Legat
restoran nedelje restoran nedelje legat vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje legat vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje legat vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje legat vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Legat

Jasenička 7
063 19 03 003
www.legat1903.com
Vest da je cenjeni somelijer i ugostitelj Vuk Vuletić pre nekoliko meseci preuzeo prestonički fine dining restoran Legat bila je najčitanija na našem sajtu. I dugo bila najlajkovanija na instagramu.

Legat od prve godine ima preporuku Mišlenovog vodiča, ima i istog kuvara gotovo od prvog dana - Milorada Božića, talentovanog sadašnjeg šefa kuhinje, sopstvenu, istoimenu vinariju, dok je ulogu somelijera ovde od Predraga Gavrilovića sada preuzeo Vuk Vuletić i glavno pitanje je bilo - šta li će uraditi sa Legatom?

U novom Legatu se mnogo više nego ranije fristajluje sa hranom, i u fokusu nisu degustacioni meniji u bezbroj sledova, već dosta opušteniji pristup kuvanju i uopšte gastronomskom doživljaju koji će gost odavde poneti. To naravno ne znači da Legat nije više fine dining restoran - naprotiv, po svemu jeste, od vrlo dobrog servisa do vrhunskih zalogaja - samo sada ima ležerniji pristup gostu, možda malo više domaćinski nego pre, i to nam se baš sviđa! Mišlenova zvezda, kažu, nije prioritet, iako su ozbiljni pretendenti za nju.

Moderan ambijent, sa lepom baštom oivičenom rastinjem, ostao je manje-više isti, ali mu, kako Vuk kaže, sledi malo utopljavanja, a interesantno je to što stolovi skoro nikad ne stoje na istim mestima, pa svaki put kada odete u Legat imate utisak da je prostor proširen ili promenjen. Tako je sada, na početku nove ere Legata, dok i dalje traže idealnu postavku.

A hrana...

Nakon domaćinske dobrodošlice, onako kako smo navikli od Vuka još u njegovom bistrou Pinot koji je takođe nosilac Mišlenove preporuke, na sto će vam stići nekoliko vrsta domaćeg hleba od kiselog testa koji oni prave, i tu će vam sve biti jasno – kakav je restoran, odmah na početku odgovor će dati hleb, a ovi su odlični - crni sa semenkama, beli i sa šljivom i suvim grožđem. U kuhinji restorana svaki dan se pravi i domaća pasta od organskih jaja.

Kao što i znate, Legat nije riblji restoran, ali tim iz kuhinje obožava da priprema ribu, trudeći se da se namirnica iskoristi u celosti, od glave do repa - da se od jedne ribe naprave i karpaćo, i rižota i riblja supa. U našem slućaju, supa je bila od škarpine, zanimljiva i vrlo lepo posloženih ukusa, a nju nam je predstavio sous šef, mladi kuvar Luka Bašić.

Gof je prvo odmarao u dry age komorama dvanaest dana dok nije stigao na sto u vidu osvežavajućeg karpaća sa svežim citrusima, a fristajl u kuhinji je iznedrio i kremasti rižoto od biska sa škampima u kombinaciji sa kamenicom na pepelu. Nju smo, po preporuci šefa kuhinje, konzumirali pri prvoj pauzi sa rižotom – i bilo je veoma dobro!

Nakon toga, usledilo je glavno jelo, ovog puta je kirnja bila u glavnoj ulozi, najmekanija ikad – pečena samo sa jedne strane, dok je sa druge samo malo spaljena brenerom, i poslužena sa jakim sosom od ribljih kostiju.

Naravno, Legat ne nudi samo riblji, već i odličan mesni meni, iako su, kada je meso u pitanju, malo tradicionalniji nego sa ribom - trude se da sve što može bude poreklom iz Srbije, i u saradnji sa lokalnim mesarima, kao i da se meso obrađuje tradicionalnim metodama. Čak se ponekad rade teleći sač i jagnjeća plećka.

Kada je reč o vinima, i odabiru vina uz jelo, nema bolje osobe da vas preporuči vino od domaćina Vuka, koji je u 2018. bio nosilac titule najboljeg somelijera Balkana. Kako smo to i očekivali od Vuletića, vinska karta u Legatu je sasvim posebna, sa autohtonim sortama naših i drugih svetskih regiona.

foto: Jelena Todorović

Još dobrih restorana