Ako bismo morali da izaberemo jedno mesto u Beogradu koje je podjednako dobro, trendi i kul i kao mesto za izlazak i kao ozbiljan restoran, to bi definitivno bio Saša Bar. Nalazi se na gornjem Dorćolu, na mestu nekadašnjeg kultnog kafića Gaudi, pa posle i restorana Regal koji se na toj adresi, doduše, kratko i ne preterano uspešno zadržao.
Saša bar otvorio je pre više od pet godina cenjeni beogradski ugostitelj Aleksandar Škipić koji je svoj lični pečat ostavio i u samom nazivu restorana. Ali, to nije njegov jedini jasno vidljivi trag ovde – Škipa je neprikosnoven u sali i ugostitelj kakav se retko viđa na našim prostorima. On je sigurno i jedan od razloga zašto je u Saša Baru gotovo nemoguće, bez rezervacije, naći slobodan sto, naročito vikendom, od večere do ponoći kada je i ovo mesto najpopularnije.
Kada uđete u Saša Bar prvo što ćete primetiti je veliki barski sto i šank za kojim se poslužuje i hrana. Podeljen je na dva nivoa - donji koji enterijerski u potpunosti opravdava reč bar iz naziva restorana i gornji, dosta elegantniji sa belim stolnjacima, umetničkim slikama na zidovima i malo intimnijom atmosferom. Vitrine za odležavanje premijum komada mesa, kao i aparat za sečenje najfinijih delikatesa, deo su enterijera.
Meni se menja sezonski i sveden je, sa probranim jelima italijanske i mediteranske kuhinje u prvom planu, ali i sa nekoliko jela domaće kuhinje. Za početak, minestrone supa napravljena po tradicionalnoj recepturi i sa puno povrća biće savršena uvertira za ono što sledi - dosta dobrog I premijum mesa po čemu je Saša Bar i poznat. Sočna svinjska krmenadla poslužena na zanimljivom kremu od pasulja ili konfitirana staroplaninska jagnjetina biće zasigurno dobar izbor za glavno jelo.
Goveđi tartar je nešto što se ovde ne propušta a na tanjiru stiže u “old skul” varijanti sa prepečenim hlebom, puterom i turšijom pored, i pre svega, odlično začinjen. Od poslastica tu su sjajni tartovi, dok tiramisu ispred gosta dolazi delimično pripremljen, pa se tek onda preko biskvita i maskarponea sipa espreso koji mu daje totalno poseban šmek.
Vinska karta je kao i jelovnik, kratka, sa probranim etiketama iz Srbije, Francuske i Italije, a celokupan utisak i doživljaj u Saša Baru je vrlo dobar - usluga je odlična, servis perfektan, a osoblje nenametljivo, ljubazno i stručno, baš kakvo i treba da bude!