Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Salaš kod Stare Dunje
restoran nedelje restoran nedelje salaš kod stare dunje vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kod stare dunje vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kod stare dunje vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kod stare dunje vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Salaš kod Stare Dunje

Beogradski put 261, Stajićevo
063 778 98 89

Ekipa sa Salaša kod Stare Dunje, na čelu sa energičnim vlasnikom Nenadom Čavićem, jednostavno ne staje u pokušajima da budu što autentičniji i bolji. Na društvenim mrežama u poslednje vreme posebno su promovisali praseća rebra pod sačem i mi smo morali da odemo i overimo ih. I bila su izvrsna - sočna kako treba, hrskave korice, meka i prošarana masnoćom u idealnoj meri.

Za posebnu pohvalu je to što su na salašu konačno shvatili da je ključ dobre prezentacije jela u umerenosti, pa prasetina stiže na drvenoj dasci, bez nepotrebnih „ukrasa“ poput listova salate, ružica od šargarepe i sličnog gastro – kiča, tek uz par vrućih, zapečenih i odlično nadevenih krompira „u čakširama“ – kako bi se reklo na lokalnom dijalektu. Rebra se seku pred gostom, dok korica pucketa... Na sličan način služe i teleću kolenicu, jednako dobro ispečenu. Dakle – jednostavno, ukusno, sveže pripremljeno i sa ukusom servirano - sve ono što želite od dobre domaće kuhinje.

Tu je i njihov divni, vreli hleb iz paorske peći, koji smo dobili pre svega ostalog, uz dobar mileram i ikru od lososa. Nismo sigurni koliko je ikri od lososa konceptualno mesto na banatskom salašu, međutim - bila je odlična uz mileram i vruć hleb. Uz ostala mesa, probali smo i ovčiju pljeskavicu u kajmaku i mislimo da je jedna od boljih u Srbiji – i da, znamo koliko su dobre u Pirotu i Nišu, a ova sasvim sigurno može da se meri sa južnjačkim. Ovčarstvo je duboko ukorenjenu u banatsku tradiciju, pa je ovaj miks lokalnog proizvoda sa roštiljskom tradicijom Juga sasvim opravdan i više nego funkcionalan.

Pre mesa, zagrejali smo se vrlo dobrom supom sa domaćim rezancima i sočnim i velikim rustičnim knedlama, a obrok završili domaćim slatkišima. Štrudla s makom im je sočna, vruća i puna dobrog maka, dok bi na šnenoklama kuvari mogli još malo da porade. Krema je bila previše tečna, a same nokle izmrvljene. Još jedna sugestija ide i na račun serviranja salate. Na jednom rustičnom drvenom tanjiru našli su se i kupus pomešan sa rendanom šargarepom, i pečena paprika, i paradajz i krastavac… Znamo za koncept „mešane sezonske“ i inače ga ne cenimo, jer se sve salate pomešaju, pa osim vizuelnog, dobijete i gustativni nered. Ipak, to su sitne stvari u odnosu na ukupno odličan utisak.

I da ih još malo hvalimo - vinska karta je odlična za ovakav tip restorana, bazirana na lokalnim vinima, a konobari znaju svoj posao i u tom delu, pa slobodno možete da im se prepustite. Ponuda rakija je takođe vrhunska, posebno selekcija odličnih šljivovica. Mi smo, posle čaše okrepljujućeg fruškogorskog grašca, mesna jela ispratili dobrim prokupcem - jer nismo ni mogli drugačije tokom Nedelje prokupca sredinom oktobra, koja je na ovom mestu stvarno dostojno obeležena.

Još dobrih restorana