Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Pretop
restoran nedelje restoran nedelje pretop vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje pretop vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje pretop vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Pretop

Masarikov Trg 17, Zemunska pijaca
062 550 011
pretopbg@gmail.com
Pretop je stvarno Top! I sa tim je saglasan i uticajni međunarodni gastronomski vodič Gault & Millau koji mu je za 2024. godinu dodelio titulu najboljeg POP restorana u Srbiji. A oni čak i nisu restoran – dakle, jasno vam je koliko su Top.

Pretop je otvoren u novembru 2021. godine, skoro pa k’o grom iz vedra - samo se jednog dana pojavio na Zemunskoj pijaci i krenuo u osvajanje gastronomske scene prestonice. U početku su se mogli čuti komentari poput „pa to je pečenjara“ ili „ samo običan kiosk za prodaju hrane“, i da, to realno i jeste pečenjara, ali malo drugačija od ostalih, i da, to jeste kiosk, ali sasvim poseban kiosk iza koga vas čeka otkačena i uigrana ekipa ugostitelja koja vrlo dobro zna kako se radi ugostiteljski posao - kuvar Nikola Nikolić, nekadašnji šef Bistroa Mali Pijac, Miloš Dodig, vlasnik Java Coffee brenda i pekar Nenad Pajević. Ovaj trojac i sprema hranu i služi goste i druži se, i stalno je tu na pijaci.

U skladu sa punim nazivom lokala Pretop – Bread & Schwein & Champagne, jasno vam je šta se ovde služi. U Pretopu možete da pojedete tek spremljeno praseće pečenje, da umačete zanatski hleb u moču, odnosno pretop, grickate mladi luk i rotkvice i sve to „zalivate“ šampanjcem - jer zašto da ne - masnoće i kiseline su u dobrom balansu!

Meso se za pečenje prvo usoljava i to minimum 20 sati, pa onda suvidira u vakuum kesama i na kraju peče u pećnici, na bukovom drvetu, i zato je tako slasno, mekano, i hrskavih korica. I proces pripreme hleba takođe traje dugo, jer testo pre pečenja fermentiše i po nekoliko dana, pravljeno sa prirodnim kvascem koga sami uzgajaju. Taj, savršeni hleb, možete da kupite i u njihovoj pekari, Pretop, isto smeštenoj u Zemunu.

Na pijaci možete doći i na Svinjariju, specijalno predveče i veče koje se dešava u Pretopu kada su na meniju raznorazne ludorije od pečenja i testa, poput pice sa pečenjem ili bureka sa svinjskim obrazima, đubekom i mladim lukom, uz super muziku i sjajnu atmosferu.

Ovaj autentičan, zabavan i nadasve ukusan lokal je i naš ovonedeljni restoran nedelje.

Još dobrih restorana