Jurija Gagarina 14ž, Beograd
069 1519 000
www.magellan.rs
Beogradski
fine dining restoran Magellan na prestoničkoj gastronomskoj sceni je već šest godina, a od skora ga vodi šef Aleksandar Ilić, koji je u restoranu od samom početka. Restoran je dobio naziv po čuvenom moreplovcu Magelanu, i pri samom ulasku u elegantan prostor imaćete utisak da stupate na brod.
Ulaz je napravljen kao kormilo, odmah tu je i karta sveta i na njoj ucrtana putanja kuda je Magelan plovio, a sam prostor je uređen kao moderna jahta u kojoj prevladavaju drvo i prirodni materijali, sa velikim morskim akvarijumom u glavnoj sali restorana koja broji tridesetak mesta za sedenje. Sprat niže je potpalublje, mala sala sa pogledom na morske talase kroz niske, lažne prozore umesto kojih su ekrani sa prikazom mora. Jedan od najlepših delova restorana zasigurno je Kapetanova soba, mini sala u kojoj se čuvaju vina, a u kojoj možete i da započnete svoje gastronomsko putovanje uz čašu penušavca ili nekog drugog vina u izboru od preko tri stotine etiketa.
U Magellanu možete da isprobate gotovo sva jela kroz dva degustaciona menija od pet i od osam sledova, ali i da uživate u
a la carte meniju. Na vinskoj karti nalaze se etikete iz svih regija sveta, a fokus je na domaćim vinarijama i njihovim najboljim berbama.
Obrok je najbolje da započnete iz sekcije Ukrcavanja u kojoj su starteri poput sladoleda od pačije džigerice, sočne slanine od mangulice poslužene na hrskavom celeru, tartar bifteka i tartara od gambora sa osvežavajućim gelom od limuna. Ne propustite da probate torteline sa junećim obrazima, kao ni rižoto sa šafranom i gamborima.
Kada je reč o glavnim jelima, jelovnik je podeljen na izbor između mesa i ribe. Pored ekskluzivnih komada mesa kao što je
wagyu, tu su i pačetina sa sosom od borovnica, jagnjeća rebra sa celerom i nanom, dok od ribe možete birati između brancina, lososa, smuđa, soma i hobotnice.
Magellan odnedavno ima i pravu zimsku baštu, Magellan Bistro Garden sa ponudom koja naginje ka francuskom bistrou, sa kvalitetnim zalogajima o kojima ćemo tek pisati.