Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Faro
restoran nedelje restoran nedelje faro vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje faro vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje faro vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje faro vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Faro

Vojvode Dragomira 4, Beograd
066 218 433
restoranfaro@gmail.com
Neposredno pred Novu godinu, na Vračaru u Beogradu u starinskoj vili iz 1924. počeo je sa radom novi restoran – totalno svež, lokalan i apsolutno fantastičan – Faro.

Otvoren je sa idejom da se polako razrađuje, ali je ta ideja pala u vodu već prvog radnog dana jer restoran sve vreme od otvaranja radi punim kapacitetom. Prostire se na dva nivoa, u podjednako svedenom i šik ambijentu, sa umetničkim slikama na zidovima, elegantnim osvetljenjem i dosta dobrom ventilacijom, i sa jednim, još uvek neotkrivenim adutom, ušuškanim dvorištem koje će posle zime biti pretvoreno u baštu.

Faro gura priču povratka korenima, na lokalno i domaće, onako kako je bilo nekad, ali na njihov način. Sve što može pravi se u restoranu, poput ajvara i pekmeza, a ono što ne može nabavlja se od malih gazdinstava pretežno iz Vojvodine.

Jelovnik je u isti mah i veoma šarolik i sveden, okrenut isključivo ka sezoni i namirnicama koje je prate, a sa tendencijom čestog menjanja. Ono što smo probali u decembru, možda već u februaru neće biti na meniju, odnosno kako budu namirnice diktirale, a izveo šef, talentovani Siniša Bastić.

Iz kuhinje na sto prvo stiže pozdrav u vidu ruske salate napravljene „kako Bog zapoveda“, i domaćeg ajvara, čisto da nagovesti šta dalje možete da očekujete – domaću kuvanu šunku i turšiju, pa pileću paštetu sa jabukom kuvanom u vinu, teleći tartar biftek ili zanimljiv spoj palente od crvenog kukuruza i sezonskih pečuraka.

I to je i dalje tek početak, i više nego ukusna uvertira za ono što sledi - fazana! Majstorski pripremljen, mekan i sočan, sa nežnim sosom od suvih šljiva i pireom od paštrnaka nešto je što nikako ne biste smeli ovde da propustite. I ne, fazan nije jedini – ne propustite ni domaće raviole sa bundevom, sirom i žalfijom, jelo sa savršeno odmerenim i posloženim ukusima. Poslastica na meniju je svega nekoliko, od kojih se posebno izdvajaju jabuke u šlafroku sa sladoledom od mleka, kao i malo drugačija Pavlova torta sa pistaćima.

Servis je dobar, svi konobari su ujedno i somelijeri, a vinska karta odlično spaja Srbiju i Mediteran. Iza cele priče Faro restorana je Srđan Turukalo, iskusni ugostitelj iz Novog Sada, idejni tvorac i vlasnik omiljenih novosadskih restorana Projekat 72 i Fish & Zeleniš.

Još dobrih restorana