Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Dorian Gray
restoran nedelje restoran nedelje dorian gray vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje dorian gray vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje dorian gray vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Dorian Gray

Kralja Petra 87-89, Beograd
011 2634 151
www.doriangray.rs
Dorian Gray zasigurno je jedan od najprepoznatljivijih dorćolskih restorana i mesto koje bi slobodno moglo da ponese status kultnog. Otvoren je pre dve decenije, i još tada se izdvojio dobrim servisom, ponudom hrane pravljene od ekskluzivnih namirnica, i pažljivo osmišljenom vinskom kartom. Ni danas nije mnogo drugačije nego pre, samo je sve navedeno na višem nivou i u korak sa vremenom.

Jedina zamerka mogao bi biti enterijer, koji, iako autentičan, ipak donekle predstavlja zaostavštinu nekog prošlog vremena, i možda mu je potrebno malo osveženja, dok je bašta pod krošnjama drveća - prava gradska, sa posebnim šarmom kraja u kome se restoran nalazi. U njoj moj možete sedeti i zimi jer se (dobro) greje.

Jelovnik prati sezonu i predstavlja vrlo dobru kombinaciju ukusa sa različitih kontinenata. Ovde možete da pojedete klasičan engleski doručak, rusko jelo Julienne napravljeno sa kremom od pečuraka i zapečeno sa sirom, ukusno i dosta izdašno, ili old skul tartar biftek i tartar od tune, perefektno začinjene i servirane klasično, uz tost i kvalitetan puter. Ovde se jedu i fine, ručno rađene paste, od kojih su posebno interesantne domaće papardele, blago začinjene tartufima, a poslužene u sosu od goveđih repova.

Dorian Gray ima i nekoliko specijaliteta koji su ga u novije vreme proslavili, a gosti se zbog njih i danas vraćaju u ovaj restoran. To je, pre svega Zerak, sočni pileći medaljoni sa kačkavaljem i tikvicama, obloženi hrskavim lisnatim testom i začinjeni karijem, sjajno jelo kojim će biti zadovoljni i oni koji su odlučni u tome da u restoranu nikada ne jedu piletinu. Tu je i izvrsni biftek Velington sa pečurkama i pršutom, kao i čuveni Turnedo Rosini, sa biftekom i guščijom džigericom, uz dodatak crnih tartufa.

Sva jela prate i ozbiljna vina, različite lokalne i svetske etikete koje se na vinskoj karti restorana nalaze zahvaljujući vlasniku koji je veliki zaljubljenik u vina i iz hobija putuje po svetu zarad otkrivanja vina.

Još dobrih restorana