Kralja Petra 87-89, Beograd
011 2634 151
www.doriangray.rs
Dorian Gray zasigurno je jedan od najprepoznatljivijih dorćolskih restorana i mesto koje bi slobodno moglo da ponese status kultnog. Otvoren je pre dve decenije, i još tada se izdvojio dobrim servisom, ponudom hrane pravljene od ekskluzivnih namirnica, i pažljivo osmišljenom vinskom kartom. Ni danas nije mnogo drugačije nego pre, samo je sve navedeno na višem nivou i u korak sa vremenom.
Jedina zamerka mogao bi biti enterijer, koji, iako autentičan, ipak donekle predstavlja zaostavštinu nekog prošlog vremena, i možda mu je potrebno malo osveženja, dok je bašta pod krošnjama drveća - prava gradska, sa posebnim šarmom kraja u kome se restoran nalazi. U njoj moj možete sedeti i zimi jer se (dobro) greje.
Jelovnik prati sezonu i predstavlja vrlo dobru kombinaciju ukusa sa različitih kontinenata. Ovde možete da pojedete klasičan engleski doručak, rusko jelo
Julienne napravljeno sa kremom od pečuraka i zapečeno sa sirom, ukusno i dosta izdašno, ili
old skul tartar biftek i tartar od tune, perefektno začinjene i servirane klasično, uz tost i kvalitetan puter. Ovde se jedu i fine, ručno rađene paste, od kojih su posebno interesantne domaće papardele, blago začinjene tartufima, a poslužene u sosu od goveđih repova.
D
orian Gray ima i nekoliko specijaliteta koji su ga u novije vreme proslavili, a gosti se zbog njih i danas vraćaju u ovaj restoran. To je, pre svega
Zerak, sočni pileći medaljoni sa kačkavaljem i tikvicama, obloženi hrskavim lisnatim testom i začinjeni karijem, sjajno jelo kojim će biti zadovoljni i oni koji su odlučni u tome da u restoranu nikada ne jedu piletinu. Tu je i izvrsni biftek Velington sa pečurkama i pršutom, kao i čuveni Turnedo Rosini, sa biftekom i guščijom džigericom, uz dodatak crnih tartufa.
Sva jela prate i ozbiljna vina, različite lokalne i svetske etikete koje se na vinskoj karti restorana nalaze zahvaljujući vlasniku koji je veliki zaljubljenik u vina i iz hobija putuje po svetu zarad otkrivanja vina.