Početna»Fino»Restoran nedelje»Endorfin
restoran nedelje endorfin vinski magazin vino finorestoran nedelje endorfin vinski magazin vino finorestoran nedelje endorfin vinski magazin vino fino

Endorfin

Braće Jugovića 3, Beograd
065 3281701
www.endorfin.rs
foto. Ivana Čutura

Endorfin je restoran lokalne i kraft kuhinje, nezaobilazna gastro stanica mnogih stranaca u Beogradu, ali i podjednako od Beograđana voljen dorćolski bistro - mesto „sa dušom“, i najvažnije, ukusnom hranom. Endorfin je i jedno od retkih mesta u glavnom gradu u kome je od skoro totalno zabranjeno pušenje i kome, zbog toga, gostiju nikako ne manjka, već naprotiv – Endorfin sada radi bolje nego ikad!

Otvoren je pre šest godina, a od samog početka se gradio polako, uz preporuku „od usta do usta“ koja ga je i dovela do uspeha. Našao se čak i u britanskom Sandej tajmsu kao mesto koje ne bi trebalo da propustite ako ste u Beogradu. S druge strane, zanimljivo je da se Endorfin nije našao u prvom izdanju Gault & Millau vodiča za Srbiju, iako mnogi drugi, manje kompletni ugostiteljski objekti jesu.

U Endorfinu cela priča vrti se oko lokalnog, kvalitetnog proizvoda – od hrane do domaćeg piva, vina i rakije. Sezona se uvek prati, a u ponudi su opcije za bukvalno svaki tip ishrane. Jelovnik je veoma precizan i konkretan, a comfort food je izraz koji možda i najbolje opisuje hranu u ovom bistrou. Domaća testenina nešto je što nikako ovde ne biste smeli da propustite da probate, bilo da su u pitanju njoke koje se služe sa raguom od kunića ili taljatele sa raguom od kobasice od mangulice. Na svakom meniju, Endorfin ima i dobre burgere, a ove zime to je sočni, od lokalnog mesa napravljeni burger sa čedar sirom koji je preliven domaćim majonezom od pečene paprike. Kada je reč o poslasticama, izbor je veoma sužen, ali ne smeta - kolač od crne čokolade i lešnika, i malo drugačiji tiramisu sa šljivom i domaćim piškotama sasvim su dovoljni da vas zaslade.

Iza Endorfina je Miloš Vukšić, poznato lice beogradske ugostiteljske scene, osnivač prvog beogradskog festivala burgera i momak koga svi „po dobru“ znamo iz nekadašnjeg Our Bara. Sva jela potpisuje talentovani šef kuhinje Uroš Živković, a osim u pojedinačnim jelima, kod Uroša možete da poručite i degustacioni meni od četiri sleda koji se uparuje sa pivom ili vinom.

U okviru restorana je i prodavnica lokalnih zanatskih piva, dok vinska karta dobro prati priču lokalnog – od srpskog prokupca do regionalnih autohtonih sorti.

Još dobrih restorana