Početna»Vino»Reportaže»Italijansko vino i hrana: Sunce na trpezi
26.11.2020.

Italijansko vino i hrana: Sunce na trpezi

Predstavljamo tipična uparivanja za najčuvenija vina iz Italije. Ukus ovih jela neće suzbiti plemenitu aromu vina, već će je dodatno uzdići.

reportaza italijansko vino i hrana sunce na trpezi vinski magazin vino fino

Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima, u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.

Italijanska kuhinja jedna je od najboljih na planeti i kao takva zahteva brižljivo i ponekad veoma izazovno uparivanje sa vinima. Italija nudi ogroman spektar aromatskih profila vina koji se mogu uparivati uz gotovo sve kuhinje na svetu, a mi vam predstavljamo tipična uparivanja za najčuvenija italijanska vina. Ukus ovih jela neće suzbiti plemenitu aromu vina, već će je dodatno uzdići.

Montepulčano d'Abruco

Montepulčano d'Abruco je vino srednjeg tela, tamnocrvene boje, i sa aromatskim notama tamnog voća i začina. Vino je izuzetno zahvalno za uparivanje sa hranom i naročito dobro se sljubljuje sa jelima od jagnjetinie, junetine, kao i sa pastom sa sosom na bazi paradajza - na primer sa blago pikantnom amatrićijanom.

Nebiolo

Vina od najvažnije crvene sorte u Pijemontu imaju moćne arome, ruža, trešanja, ljubičica, kože i tartufa i bogata su taninima i kiselinama. Ova sorta, od koje se prave otmena vina barolo i barbaresko, zahteva hranu podjednako moćnog ukusa, kao što su jaka jela od mesa ili jedan vrlo lokalni specijalitet - kastelmanjo, poznati plavi sir iz Pijemonta. Uz kompleksni i odležali barolo može se poslužiti i jelo jednako visokih pretenzija: vrhunski odrezak sa sosom od tartufa.Kjanti

Ovo toskansko vino je važan međunarodni simbol Italije, boje je rubina i aroma crvenog voća za blagim zemljanim notama. Stilski izraz mu varira od vedrih i živahnih mladih kjantija, do odležalih vina punog tela. Svežina ovog vina čini ga savršenim parom za mediteransku hranu, a svakako se odlično slaže sa čuvenim jelom koje je ujedno vrlo teško za uparivanje - picom.

Nero d'Avola

Od ove sicilijanske sorte dobijaju se vina punog tela sa jakim voćnim aromama zrele trešnje i suve šljive. Tanini su mu intenzivni, a kiseline žive i poletne. Na trpezi, ovo vino traži jela koja mogu da isprate snažno vino. Jedan od predloga je juneći rep dinstan u vinu, a nećete pogrešiti ni ako ga poslužite sa kvalitetnim burgerom sa dodatkom krckave slanine.

Proseko

Iskričavo, penušavo vino blage i prijatne arome, proseko je vino koje danas povezujemo sa uvodom u večernji izlazak i drugim vedrim, neformalnim prilikama. U svojim najsuvljim izdanjima, proseko je savršen za uparivanje sa laganim kanapeima sa ribljom osnovom, sa sušijem i lakim sirevima, a verzije sa malo više šećera odlično se slažu sa kolačima kao što je panetone.Primitivo

Rustično vino intenzivno crvene boje, bogato taninima i snažnim aromama voća i ljubičica, primitivo je jedan od simbola vinarstva južne Italije. Vina od primitiva odlično će se složiti uz jedan od najčuvenijih italijanskih specijaliteta, parmiđano melancanu, jelo koje u sebi spaja intenzivne mediteranske ukuse tvrdog sira, patlidžana i paradajza.


Pino griđo

Laka, sveža, nepretenciozna bela vina veoma su u modi poslednjih godina, a Italija, naročito severna, ima šta da ponudi na ovom planu. Jedan od aduta ovog dela zemlje je pino griđo, koji u Italiji daje laka vina sa lepim aromama jabuke, citrusa, kruške, breskve vinogradarke...Nećete pogrešiti ako ga uparite sa lakim rižotom sa puno svežeg, šarenog povrća, i sličnim "letnjim" jelima.

Amarone dela Valpoličela

Gusto crveno vino veoma intenzivne arome i ukusa, amarone je jedan od velikih ponosa Italije. Aromatski je veoma složeno - očekujte crne smokve, arome likera od trešanja,cimet, džem od šljive, čokoladu....Sve ovo uravnoteženo je dobrim kiselinama. Ovakvo, veoma luksuzno vino zahteva snažno jelo, pre svega od mesa, a jedan od predloga su dugo pečena juneća rebra sa vinskom glazurom.

Za kraj, apetit će vam dodatno otvoriti i promotivni spot koji je pripremila agencija ICE, a koji dočarava italijansku strast prema hrani.