Početna»Vino»Intervju»SVOJIM VINOM PRENOSIMO EMOCIJE
21.05.2018.

SVOJIM VINOM PRENOSIMO EMOCIJE

Intervju: Franko Aljeri, vinarija Monteverdi

intervju svojim vinom prenosimo emocije vinski magazin vino fino
U bocama na kojima stoji logo kompanije Monteverdi možete da pronađete vina iz Toskane, Pijemonta, Veneta, Abruca, Pulje i Sicilije. I to ne bilo kakva vina, već brižljivo negovana, sa zaštićenim geografskim poreklom. Kompanija Monteverdi svoje korene vuče još iz 18. veka, kada je, kako kaže lokalna legenda, Napoleon zaustavio svoju vojsku u selu Kazalpusterlengo, u blizini Milana, i tamo se oduševio lokalnim vinom koje je proizveo Anđelo Maria Monteverdi, utemeljitelj porodične vinarske tradicije koja traje do danas. Monteverdi je danas moderna vinarija sa posedima i kooperantima širom Italije, koja godišnje proizvede oko 10 miliona boca vina. Sa vlasnikom vinarije, gospodinom Frankom Aljerijem, razgovarali smo o popularnom primitivu, italijanskoj vinskoj industriji i poslovanju Monteverdija.

Pod Monteverdi brendom proizvodite vina u različitim vinskim regijama Italije, od severa do juga. Da li je teško kontrolisati kvalitet vina koja dolaze sa različitih teroara?

- Nije teško i to zaista ne predstavlja problem, zato što imamo veoma dobar tim vinara koji prate sve korake u proizvodnji, od vinograda do vinarije. Pored toga, mi imamo duge istorijske veze sa svojim vinogradarima. Pošto je Monteverdi svoj posao započeo još 1920, danas imamo porodice sa kojima sarađujemo već treću generaciju! Ne odnosimo se prema njima samo kao prema dobavljačima i poslovnim partnerima, već ih doživljavamo kao deo naše porodične kompanije.

Po vašem mišljenju, šta su prednosti italijanskih vina u poređenju sa konkurencijom iz drugih zemalja Starog sveta? Šta italijanska vina čini jedinstvenim?

- Ne bih mogao da kažem da su italijanska vina bolja u poređenju sa onima iz drugih zemalja. Mnogi regioni proizvode odlična vina. Rezultat zavisi od kvaliteta grožđa, ljudi koji prave vino, kao i od tehnologije koja nam pomaže da sačuvamo ono što priroda daje. Ono što italijanska vina izdvaja od drugih sigurno je velik broj autentičnih sorti koje imamo. Pored toga, imamo i mnogo različitog teroara, drugačijeg zemljišta, kao i klimatskih zona. Ako pomešate sve te faktore, shvatićete koliko mnogo različitih emocija italijanska vina mogu da daju potrošačima.

U Srbiji je primitivo Monteverdi prilično popularno vino. Da li je to slučaj i u Italiji?

- U Italiji preferiramo lakša vina, pošto su na našem stolu uglavnom pasta, povrće, pica, salate... Međutim, kada je vreme za roštilj i meso, primitivo je takođe favorit među Italijanima.

Čini se da se percepcija vina koja dolaze iz Pulje i drugih južnih regija promenila na bolje u poslednjih nekoliko godina. Primitivo danas više nije sorta samo za masovna, jeftina vina, kao što je to bio slučaj u prošlosti. Kako je došlo do tih promena?

- Da, u pravu ste! U prošlosti, sorte poput primitiva ili nero d avole sa Sicilije koristile su se uglavnom za masovna vina zbog svoje ekstraktivnosti i visokog sadržaja alkohola. Ali, pre tridesetak godina, Italijani su počeli da menjaju ideje o vinifikaciji i od tada se sve više pažnje posvećuje kvalitetu i kvalitetnim vinima od tih dragocenih sorti.

Znamo da je primitivo genetski identičan sa kratošijom, zinfandelom i tribidragom. U poslednje vreme mnogo je konferencija, tekstova i istraživanja na tu temu. Da li ta pažnja javnosti pomaže popularizaciji vina od primitiva?

- Naravno da pomaže. Zapravo, činjenica da se jedna ista sorta krije pod ta tri imena pomaže svima koji rade sa njom, kako god da je zovu.

Uz obilje autentičnih sorti vinove loze, u Italiji ima i mnogo vina od internacionalnih sorti. Šta mislite da je budućnost za šardone, merlo i kaberne sovinjon u vašoj zemlji?

- Kultura gajenja vinove loze u Italiju je stigla iz Grčke, a zatim je raširena po celoj Evropi. Zato u Italiji možete da nađete mnogo različitih sorti u obe kategorije: internacionalne, ali i takozvane autohtone, odnosno lokalne. Mi u Monteverdiju preferiramo ove druge, zato što želimo potrošačima da prenesemo autentične emocije.

Možete li da izdvojite svoje omiljene vinske regije i vina iz Italije?

- Ah, to vam je kao dete sa svojim željama za božićne poklone u radnji sa igračkama... Ali, pokušaću da odgovorim. Naravno da volim primitivo iz Pulje, posebno kada sam u Beogradu! U restoranu Kovač uvek pijem primitivo uz njihova fenomenalna mesa. Drugi region koji posebno volim je Kalabrija. Moj prijatelj je gospodin Nikodemo Librandi, vlasnik vinarije Librandi. On predano radi na istraživanjima DNK profila veoma starih sorti tipičnih za jug Italije i zahvaljujući njemu uskoro ćemo imati neke vesti da saopštimo! Na stranu naše prijateljstvo, zaista mi se dopada Ćiro iz njihove vinarije. Takođe, uživam u pino griđu Valdadige Santa Margherita! Njegova svežina i pitkost pretvaraju čak i jednostavan obrok u izvanredno iskustvo! Zatim, mislim da je fenomenalno vino i proseko. Volim ga zbog njegove pitkosti i svestranosti. Mi proizvodimo extra dry proseko, koji posebno odgovara mlađoj publici. Ja nisam jedini koji ga voli, pošto proseko postaje jedno od najprodavanijih vina na svetu!