Početna»Kolumne»Zlatko Živanić»DOŠLO DOBA DA SAVETNIK PROBA
14.06.2017.

DOŠLO DOBA DA SAVETNIK PROBA

Kako se snaći u šumi stručnjaka, još većih stručnjaka, frilensera, dragih Saveta i ostalih mastermajndova vinskog posla

kolumna doŠlo doba da savetnik proba vinski magazin vino fino

Da li zasaditi sovinjon blan ili šardone? Ime vinu dati po babi ili po dedi? Komercijalista da bude muško ili žensko? Kako formirati cenu? Rinfuz ili butelja? Gde se i da li se reklamirati? Niz krucijalnih pitanja nastavlja se u nedogled... Svaki vinar, posebno novopečeni, svakodnevno ima nedoumice. Kako odlučiti? Koga pitati? Ko zna? Ko može da nam pomogne?

Opcija A: Kume izgore ti kesa!

To je osoba koja je ceo život uz nas. Kum, ujak, brat, stric... Nije neophodno da je obrazovan. Bitno je da zna šta svako na planeti treba da radi. Naravno, i u čemu svako greši. Pa kako drugačije... Divljenje i pažnju drugih dobijaju tako što su im rečenice mešavina nepotrebne informacije, utopijske činjenice i glupe ideje koju niko nije probao. Ali je zato vama, samo vama poklanja i to besplatno! Poželjno je da je „moj rođak sa sela“ služio redovno vojsku i tamo bio išta (ne znam najniži čin, pošto sam ja služio u kasarni Plavi zec). Vojska (ili advokatura) daju pokriće za baš svaki stav.

Opcija B: Pajo, Pajo imam strašnu ideju!

Ako je rođak opravdano odsutan, onda imamo plejadu stručnjaka koji samo čekaju da ih pitate išta. Stručnjaka ćete prepoznati tako što se za jedno školovao, od drugog živi, a za treće vas savetuje. „Light“ stručnjaci su oni koji ne naplaćuju svoje usluge, već samo traže da budu prisutni u svakom bitnom momentu rada. Berba, odabir papira za etiketu, pravljenje kupaža, mala nužda, komšijina slava... Budite sigurni da ćete jednog dana postati najnezahvalnija osoba na svetu jer ste dobili krpelja a niste njega pozvali. A On vas stvorio i to mu je hvala...

Opcija C: The Stručnjak

Opcija C je stručnjak iz prethodnog pasusa koji je prošao fazu „krpelj“, opekao se i sad ima nameru da naplaćuje svoje usluge. Cena je prava sitnica i varira u rasponu od prvorođenog deteta, pa do flaše rozea od prošle godine. Sa oštećenom etiketom. Skoro celom. Cena se formira uglavnom u zavisnosti od toga koji je datum u mesecu i da li je grejna sezona. Sa The Stručnjakom se uvek dogovarate na licu mesta i cenjkate kao na pijaci, jer ako vam on kaže da će poslati ponudu imejlom, to znači da će tražiti više od 1000 evra. Ako pak kaže da će neko iz njegove ekipe poslati ponudu (mama u 85% slučajeva), onda cifra ide na više od 3000 evra.

Opcija D: Stručnjak, ali pravi

Stručnjak se ili školovao ili živi od teme razgovora. Ima stvarno iskustvo i zna. Stručnjak ne nudi laka rešenja. Ne nudi rešenje nikakvo. Nema trikova i epohalnih ideja, samo neke glupe reči: rad, strpljenje, vreme, kvalitet, vreme... Budala. Obično vidi i sto problema. Sto gluposti. Sve nešto ne valja. Svi znamo da je u bajci „Carevo novo odelo“ car prošetao go. Klinac viknuo. Svi se smejali. Car se obukao. Lopovi uhvaćeni. Ali šta je bilo sa klincem? Da li je dobio neku kintu? Stipendiju? Da li je postao savetnik u Carstvu? Nije. Nije dobio ništa. Zato ljudi iz struke, ako nisu na platnom spisku, obično ni ne ulaze u razgovore. Ne vide poentu.

Pa šta onda uraditi?

Zlatko časti! Savet mladim vinarima je da ne postoji recept, ne postoji univerzalni „know how“. Srpsko vinsko tržište nikad u istoriji nije imalo ovakvu situaciju. Za deceniju i po stiglo je od nule do ozbiljne potrošnje i još ozbiljnije konkurencije. I raste i dalje! Neke stvari koje upalile pre 5 godine, verovatno sad neće, a opet, neke odlične ideje koje su propale možda će sad uspeti. Možda. Možemo samo da isprobavamo. Jedno je sigurno. Ko ima vinograd i vrhunsko grožđe kad tad mora da ispliva, pa makar i moju sliku stavljao na etiketu. Mazite i pazite enologa. Nemojte ni komerijalistu da zaboravite.

A savetnici? Hmmm... Sledeći put kad vam The Stručnjak kaže da vam vino kog imate pedesetak hiljada litara na lageru vredi 2.000 dinara po boci, ponudite mu ga za 1500. Za tebe brate, 25% popusta! Može?