MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Kolumne
»
Igor Luković
OLUJA STVARA DOBRE KAPETANE
Uprkos krizi, prošle godine dogodile su mnoge značajne i dobre stvari za srpsko vinarstvo. Zapravo, da nije bilo pandemije, 2020. bi bila najznačajnija godina u poslednjih nekoliko decenija
STISNITE PALČEVE!
Čak tri Dekanterova zlata, medalje za kojima je domaća scena prethodnih godina uglavnom samo čeznula, ove godine stigla su za srpska vina. Više nego svih prethodnih godina ukupno
PISMO ENTONIJU BORDEJNU
Sanjao sam toliko puta da dolaziš, da prolazimo kroz Srbiju od severa na jug, masnim putem dobre klope. O, kako bi ti se dopalo, jer znam dobro šta voleo, Toni. Za kraj, odveo bi te da saznaš šta je to autentična teleća glava u škembetu. Da, dobro si čuo: calf’s head and tripes! Onda da se napijemo i završimo noć sa pljeskovicom punom urnebesa, na ulici, uz pivo iz konzerve. Da ti stisnem ruku i zahvalim se za sve...
PA, DA SE UPOZNAMO...
Za početak, ne poznajemo ni svoje prve komšije, niti oni poznaju nas. Koliko je čitalaca ove kolumne ikada posetilo, recimo, Vilanj? To je tri sata lagane vožnje od Beograda, sa sve granicama. Sigurno manje nego što je posetilo Toskanu
ZA TO SMO SE BORILI!
Ono što čekamo u 2017. je smislen zajednički nastup, pod pokroviteljstvom državnih institucija, na najznačajnijim vinskim sajmovima u svetu. Takve stvari naprosto ne mogu da zavise od entuzijazma pojedinaca.
BLU JE PLAVO
Niko neće biti privučen vinu pijući piće zaslađeno veštačkim zaslađivačem, radioaktivno plave boje. Neki će ga klinci verovatno, fore radi, naručiti par puta uveče u klubu, a zatim se vratiti kombinaciji votke i energetskog pića. A dalje odatle, plavo vino nema gde da dobaci
Mala noćna muzika
Prekratka je ova kolumna da se u njoj bavim objašnjavanjem šta su estri, šta terpeni, šta tioli ili pirazini i otkud oni u vinu i šta tamo rade. Ali, kao što umemo da razlikujemo zvuk violine od zvuka bubnjeva i kao što umemo da razlikujemo paradajz od jabuke, umemo da razlikujemo i miris limuna od mirisa smokvi, slatko od kiselog, uljasto od vodenastog
Autentičnošču ću te, autentičnošću ćeš me
Pričamo o autentičnosti kada govorimo o teroaru i sortama, ali i onda kada nam neko objašnjava „prirodna vina“, odnosno oranž, organska, ekološka ili ona iz amfora. Dakle, šta je autentično?
ORIGINAL FALSIFIKATA
Da počnemo, recimo, od šampanjca. U vinskom svetu, to je jedan od najviše zloupotrebljavanih termina, istina, najčešće zbog neznanja. Jednostavno, sve što penuša, kod većine potrošača je šampanjac. Kod onih koji znaju o čemu se radi, to se pak nikad ne koristi. Svi šampanjci jesu penušava vina, ali nisu svi penušavci
KAKVI SMO MI ENGLEZI...
Ne, ne možemo da objavimo vest ako se u njoj pominje proizvođač ili ime vina...
Ali, kako mislite da vam dam informaciju o pobedniku takmičenja ako ne navedemo ko je pobednik? Zamislite da objavite vest o tenisu i napišete: Osvajač Grend slem turnira je jedan neimenovani...
ZMAJEVO SRCE IZ UVOZA
Znate za priču o Baš-Čeliku. To je onaj strašni lik iz dugačke bajke, u nekom valjda srodstvu sa zmajevima, koji teroriše lokalno stanovništvo otimajući zgodne prinčevske snajke, a kog niko ne može da savlada, jer mu srce leži na drugom mestu. Iza sedam gora i sedam mora postoji ažadaja, u aždaji jelen, u jelenu vepar, u vepru...
OSVRT UNAZAD, POGLED KA NAPRED
Kraj je više nego uzbudljive godine.
Na momente teške, na momente nestvarno dobre. Godine koja je na više načina prekretnica. Da vidimo šta smo to imali, unazad:
Veliki test najboljih vina Srbije 2014.
Sudije, Master of Wine...
LEPO LI JE...
Lepo je i lako pisati retrospektivu za 2015. godinu. Sve je lakše voleti vina iz Srbije, pričati o njima, hvaliti se njima...
NE PITAM ŠTA KOŠTA!
Nisam neki ekonomski ekspert, totalni sam duduk za marže, kamate i rabate, a budući da sam čovek pomalo nalevo nasađen, neoliberalna ideologija spremna da na oltar tržišta prinese i ljudske žrtve prilično mi je strana. Ovaj uvod stoji ovde ovakav, kako ono što ću dole...