Početna»Gastro vodič»Restorani»Restoran Tao
04.08.2020.

Restoran Tao

restoran restoran tao vinski magazin vino fino
Krunska 26, Beograd
062 8347447
taorestoran@gmail.com


Tajlandski restoran Tao, iako smešten u samom centru Beograda, u Krunskoj ulici, ne pronalazi se lako jer se nalazi u haustoru između zgrada. Ima svega dvadesetak sedećih mesta i samo jednog kuvara koji kuva zaista autentičnu hranu. U restoranu Tao služe se prava tajlandska jela, ali u porcijama srpskih dimenzija. Ovde je zeleni kari stvarno ljut, začini mirišu kao na Tajlandu i nema prečica za razmažena evropska nepca.

Tao je otvorio Zoran Janković koji je ujedno i glavni kuvar, a koncept je takav da se gost oseća kao kod kuće ili kod prijatelja na večeri. Kuvar iznosi jelo pred gosta i predstavlja ga, a i sama kuhinja je otvorena tako da gosti mogu da prate proces pripreme jela koje su naručili. Inače, Zoran je diplomirani Thai Chef na prestižnoj francuskoj školi Le Cordon Bleu iz Bangkoka, specijalizovanoj za tajlandsku kuhinju. Domaćoj restoranskoj publici poznat je iz kuhinja hotela Square Nine i Falkensteiner u kojima je radio.

Sa menija svog novog restorana, izdvaja dva jela: Pad meenhokkien i Thai stir fried vegetables.
Prvo jelo sastoji se od lignji, dagnji i BBQ svinjetine sa domaćim nudlama koje se prave u kuhinji restorana, u kombinaciji sa pak čoijem i crvenim kupusom. Drugo, vegetarijansko jelo, bogata je kombinacija šitake pečuraka, hrskavog povrća, kokosovog mleka i obilja tajlandskih začina.