06.03.2016.Peđa Kresojević
Homa Bistro
Nova dimenzija
Nova Homa? Da, ali ne! Stara Homa? Ne, ali da!
A ne, nismo se „pogubili“, samo prenosimo doživljaj koji smo poneli iz novog restorana Homa Bistro. Upravo je to utisak sa ovog mesta: standardi i ukusi „stare“ Home, Filipova mašta i umeće, Vlastina posvećenost, a opet sve interpretirano u novom prostoru, sa jelovnikom jasne „bistroovske“ orijentacije i jednom sasvim novom dinamikom i dimenzijom. Dakle, pozicija je vračarska, ulica Nevesinjska, prostor koji je dugo bio restoran, ali već poodavno potonuo u sopstvenu senku. Sada je to topao i prijatan prostor, prostran i udoban, sa puno dnevne svetlosti i finim miksom prirodnih materijala u enterijeru. A u tom prostoru, sasvim nov kulinarski pravac, uz očekivano poigravanje ukusima i namirnicama, teksturama i bojama, oblicima i neobičnim posudama specijalno osmišljenim i pravljenim baš za ovo mesto. No, krenimo redom, od doručka o kome itekako ima šta da se piše i priča. Opcija bifea hotelskog tipa, od raznih vrsta muslija i žitarica do neobične selekcije hlebova i peciva, pirotskog kačkavalja i kozijeg sira, preko suhomesnate selekcije do lososa, od humusa klasičnog i onog sa pasuljem do baba ganuša i kremastog spanaća, a uz palentu sa grana padanom i izbora omleta po vašoj želji... Sve to svakim danom od pola devet do pola jedan i sve to za 555 dinara. Vrlo raznovrsno i razigrano. A onda, na glavnom terenu, meni podeljen u nekoliko segmenata od kojih svaki posebno privlači pažnju. Početak je MEZE gde smo probali vrlo neobičan i dobar rijet – terin od zeca, a tu su i panko đubek sir i uštipci od tikvica, a onda SKUP NESVRSTANIH – VEGE sa pozamašnom selekcijom od provansalskog povrća, preko podvarka do pečene tikve. Zatim skok do Italije i „žabarska klopa po receptu Antonijeve mame“, a onda OLD SCHOOL u rasponu od pastirske pite i pirotskih sarmica do savršene jagnjetine u društvu tabuli salate i grčkog jogurta. Tempo se pojačava, pa tako SKARA odeljak donosi baš moćnu belu vešalicu u maramici sa pirotskim kačkavaljem i sušenicom, a tu su i ovčija pljeskavica, par kobasica i juneća rozbratna, a potom ozbiljna selekcija pod imenom BURGERI: beef, macho i vege. Fino „spuštanje“ donosi rijet od lososa, te nežan i fino balansiran crni rižoto sa sipom, lignjama i kozicama. Za sam kraj obavezno čuvajte mesta: tart tatin sa muskatnom bundevom je apsolutna senzacija od ukusa do načina serviranja, tu su i čuvena „saksija“ i krambl sa malinama.
Dakle, jedna sasvim nova Homa u kojoj ćete pronaći Homu koju volite i otkriti jednu sasvim novu.
Nevesinjska 11
Beograd
011 245 1225