Početna»Gastro vodič»Gastronaut»BEOGRADSKA LEDENA AVANTURA
23.08.2018.Tekst i foto: Nenad Kostić

BEOGRADSKA LEDENA AVANTURA

Vodič kroz najbolje sladolede u gradu

gastronaut beogradska ledena avantura vinski magazin vino fino

Do pre desetak godina beogradske poslastičarnice i kafei imali su u izlozima uniformne metalne posude sa aromama sladoleda koje su vrlo malo varirale između različitih lokala, kvalitet je bio, uz poneki izuzetak, ujednačeno mediokritetski i ova se poslastica jela nekako usput, bez većih očekivanja. Po zaista dobar, inventivan đelato, sočan, kremast, ispunjen prirodnim aromama, odlazilo se van granica naše zemlje.

Deluje neverovatno da je za ovako kratko vreme Beograd postao grad koji nudi pravu avanturu za one koji vole sladoled - ako vam se jede đelato od aktivnog ugljena, naći ćete ga. Ako vam se jede bezglutenska poslastica od čistog voća - ima je na najviše 500 metara od bilo koje tačke u centru grada, a đelaterije se takmiče u tome koja će ponuditi svežije i zanimljivije arome.

Što se kvaliteta tiče, tu nema lutrije. U vreme kada svaki, i najmanji ugostiteljski objekat ostavlja trag na mreži u vidu komentara, i kada ima sve više pasioniranih ljubitelja sladoleda kojima nije teško da pišu recenzije na internetu koristeći tradicionalni italijanski đelato kao etalon kvaliteta, može se sa lakoćom ustanoviti koje poslastičarnice zaista poštuju sve etape proizvodnje vrhunskog sladoleda, uz korišćenje apsolutno prirodnih sastojaka koji se obrađuju na licu mesta i pretvaraju u svežu i zanosnu poslasticu koji bi se mogao bez straha služiti i u Rimu i Njujorku.

Od osam poslastičarnica koje smo odlučili da posetimo, neke se sasvim jasno izdvajaju po kvalitetu i inovativnosti. Ovo, ipak, nije top-lista, već vodič kroz osam poslastičarnica u Beogradu koje se izdvajaju po opštem imidžu, kao i pristupu pravljenju i služenju sladoleda. Svaka od njih je vredna šetnje, razgovora sa ljubaznim osobljem i dokonog isprobavanja ponuđenih aroma.

Uživajte u uz poslasticu koja, kao malo koja, budi dete u nama. Bez obzira na godišnje doba!

BACIO GELATO

Njegoševa 1a
www.baciogelato.rsBeogradski Cvetni trg jedna je od logičnih tačaka za predah od šetnje ili šopinga po centru grada. Lokacija kuće sladoleda Bacio Gelato na Cvetnom trgu garantuje stalni priliv posetilaca koji će makar zvirnuti u ovaj mali lokal, a ljudi iz ove đelaterije odgovorni su za to što se većina onih koji jednom uđu uskoro vrate po još.

Majstori sladoleda koji su stvorili Bacio Gelato ponosno ističu da se njihovi proizvodi prave po tradicionalnoj italijanskoj recepturi, koja podrazumeva najmanje 8 odsto masnoća u sladoledu – što ćete lako osetiti u njegovoj fino kremastoj strukturi.

Decentan i ozbiljan ambijent sugeriše da ovde možda ne bi trebalo da očekujete preveliko igranje sa ukusima, već proverenu klasiku. Ipak, pored svakako najpopularnije kombinacije mlečne čokolade i lešnika, kafe, crne čokolade i sličnih ukusa, tu su i kefir sa smokvom i kokosom, te mak sa belom čokoladom i šumskim voćem –i apsolutno svaka od tih kombinacija je senzacionalna! Očigledno, iza svake smelije kreacije ovde stoji duga priprema, puno proba i promišljanja. Voćni deo nam nudi, kao najsvežiji ukus u lokalu, limun sa nanom i đumbirom, potom malinu, jagodu i druge večito popularne ukuse. Ovde se prave i zanatski sladoledi na štapiću koji kvalitetom svakako nadilaze sve što se može naći u ponudi fabričkih sladoleda, kao i izvrsne sladoled torte. Pored ovog na Cvetnom trgu, Bacio Gelato ima još jedan lokal u Višnjićevoj ulici, gde ćete takođe naći sve njihove favorite. Sa sladoledima ove kuće, neprosto, nema iznenađenja – klasičan italijanski đelato u svom najboljem izdanju!

CRNA OVCA

Kralja Petra 58, Beograd
Katolička porta 4, Novi Sad
www.crnaovca.rsU Beogradu na raznim mestima možete probati vrhunske sladolede, ipak, samo u Crnoj ovci možete biti sigurni da će vas neki ukus zaista iznenaditi. Višegodišnji favoriti beogradskih poklonika inovativnih sladoleda i dalje uspevaju da u svojoj jedinoj beogradskoj ispostavi kreativnost i neupitno vrhunski kvaliteta, pa samim tim i red ispred radnjije u Kralja Petra, koji se tamo stvara u svakom dobu dana ili godine.

Na dan našeg dolaska u ponudi su imali nekoliko zaista zanimljivih ukusa, od kojih smo sladoled sa zelenim čajem i kandiranim jagodama tražili da probamo praktično s vrata. Kombinacija zelenog čaja i jagode daje izuzetno oštar kontrast između ozbiljnog, pomalo "morskog" i svakako za neke ljude nepristupačnog ukusa zelenog čaja, i nevino vedrog voćnog ukusa jagode. Bili smo u iskušenju da probamo i sladoled sa ukusom kokica (da, kokica!), ali smo se ipak odlučili za manje hrabar, izuzetno nežan sladoled od vanila kreme i eksploziju ukusa u vidu sladoleda od crne ribizle. Tu je i njihov neprevaziđeni orah, mak, slana karamela ili od ranije poznate kreativne voćne i mlečne kombinacije. Apsolutno svaki od sladoleda je savršen, a njihov poslovni model očigledno više nego uspešan.

Crna ovca kvalitetom i hrabrošću i dalje postavlja standarde u beogradskoj ponudi, a atmosfera u lokalu je takva da bi pozivala na povratak sve i da sladoledi nisu tako kvalitetni: izuzetno ljubazno osoblje vam nutka sladolede na probu "sa kašičice", raspoloženo i znalački ćaska o ukusima, a lokal, očekivano, odzvanja zadovoljnim žamorom gostiju.


FLOR GELATO ITALIANO

Kralja Milana 31
www.gelatiflor.comNa odličnoj lokaciji u Ulici Kralja Milana smešten je Flor gelato Italiano, deo međunarodne franšize u kojoj se pravi i prodaje sladoled čija je centralna komponenta đelato krem uvezen iz Italije. Sa ponudom ovde nema šale jer ova đelaterija nudi kompletno iskustvo za ljubitelje italijanskih aroma: od kvalitetne kafe, preko vafla i torti od sladoleda, do samih sladoleda koji pokrivaju ceo spektar afiniteta ljubitelja ove poslastice. Klasični sladoledi su dostojno predstavljeni, ali tu su i moderne, inovativne kombinacije aroma. Na tabli ispred Flora ponosno je istaknuto da nude čak 89 ukusa i zaista je tako – u ponudi ćete se lako izgubiti.

Ove sladolede najlakše je opisati kao zaista intenzivne i karakterne. U njima preovladavaju jaki i temeljni ukusi koji više pozivaju na uživanje za stolom, uz dobru kafu, nego na šetnju sa čašicom sladoleda u ruci. Orah, straćatela, čokolada sa čilijem, after eight, zupa ingleze i bakina krema, samo su deo palete ukusa namenjenenajpre onima koji od sladoleda traže snagu i ozbiljnost. Ni voćni deo ponude nije mnogo drugačiji: ovde smo probali mohito i marakuju, dva egzotična ukusa sa dva različita aromatska spektra, i oba su ponudila moćne arome voća koji pre podsećaju na krem u nekom kvalitetnom kolaču nego na lepršavi, laki letnji sladoled. Tu su i nar, šumsko voće, borovnica i drugo voće, u vrlo decentnoj ponudi čiji je deo i jedan veoma izrazit i zanimljiv ukus - štrudla sa jabukama.

Flor gelato Italiano je, po svemu, ozbiljna kuća sladoleda sa ponudom koja poziva na dugo slatko uživanje uz kafu. Ovo su sladoledi koje bismo, zaista, vrlo rado jeli i zimi.

GELATO FREDDO

Čika Ljubina 7
Koste Glavinića 3a
www.gelatofreddo.comPoslastičarnica Gelato Freddo iz ulice Koste Glavinića na Senjaku od ove godine ima ispostavu i u Čika Ljubinoj u Beogradu. U veselom, svetlom lokalu prodaju se sladoledi po, kako kažu, receptima sa Sicilije i iz Kalabrije, od prirodnih sastojaka iz ove dve italijanske regije. Tu su i kolači i torte od čijeg izgleda polazi voda na usta i koji u ovom lokalu ne predstavljaju naknadnu misao, već jednu od okosnica ponude: od krempita, preko kasate sicilijane, tartova i raznih drugih slatkiša, do vrlo zanimljivih torti.

Ova poseta je, ipak, bila posvećena sladoledu koji – glavni nam je utisak - kvalitetom opravdava navode vlasnika đelaterije. Naravno, prvo je tu sladoled po imenu Đelato Fredo, po izvedbi sasvim klasična i uspela nadgradnja osnovne arome vanile voćnim i čokoladnim ukusima. Kako bi se zadržali u ovim "konzervativnim" okvirima, probali smo i njihovu malagu i dobili kombinaciju sladoleda koja nas je po teksturi i ukusu podsetila na kvalitetne sladolede iz starinskih poslastičarnica u Beogradu, kakve smo mi, rođeni sedamdeset i neke, obilazili u detinjstvu.

Izložena selekcija sladoleda Gelato Freddo nije tako velika kao na nekim drugim mestima, ali to nije ni koncept ovog mesta. Tu je sladoled od pistaća, koji je, čini se, apsolutno nezaobilazan u dnevnoj ponudi svih đelaterija u Beogradu, potom moderni ukusi kao Ferrero Rocher, Snickers, jogurt, šumsko voće, mohito, malina... Ovde ćemo se svakako vratiti da probamo i ono što nismo stigli tokom prvog obilaska.

ICE BOX

Knez Mihailova 52
www.icebox.rs

Ice Box, vedar, svetao i šaren lokal u Knez Mihailovoj ulici, posetiocima nudi pravo letnje iskustvo u kupovini sladoleda: sve na ovom mestu podređeno je filozofiji prodaje koja izrazito akcentuje snažan udar na dete u nama, od vrsti sladoleda i ledenog jogurta do načina servisa i prezentacije.

Sam proces odabira sladoleda poziva na ekscentrične eksperimente i "jednom se živi" odnos prema porudžbini. Nakon biranja sladoleda, posetilac sam odnosi svoju čašu sa odabranim ukusima do otvorene gondole sa najrazličitijim dodacima. Tu su šarene čokoladne bombonice, sitno seckano voće, drobljeni keks i mnoge druge teksture i ukusi koje po svojoj volji i u količini koju sami odaberete dodajete u čašu sa sladoledom. Čaša se na kraju meri i plaćate gramažu poslastice koju se sami kreirali od početka do kraja, uz ogromnu verovatnoću da ste na kraju dobili nešto što nema nikakvog smisla ni vizuelno ni kada je u pitanju slaganje aroma, ali je beskrajno zabavno i na oko i u ustima.

Što se tiče vrsta sladoleda i smrznutog jogurta, ovde nema radikalnih iskoraka: tu su marcipan badem, mango, šumsko voće, jagoda, snikers, lešnik...Jedan od zanimljivih ukusa, koji smo probali u nelogičnoj kombinaciji sa sladoledom od manga, je karamela sa dodatkom piranske soli, sladoled koji bi svoje mesto mogao naći i u beogradskim lokalima koji nude serioznije arome i, ipak, veći kvalitet samih proizvoda. Ponuda izloženih sladoleda se svakodnevno menja ali uvek uključuje proizvode bez glutena i one napravljene 100% od voća.

U Ice Box-u kažu da su njihovi majstori učili zanat od ljudi iz brendova Mec3 i Pregel, đelato gigantima iz Italije. Sami sladoledi nisu tako inovativni kao na nekim drugim mestima u gradu i nemojte da očekujete preteranu rafiniranost ili kvalitet za padanje u nesvest - ali ljudima odavde to nije ni cilj: pronašli su formulu koja ulepšava šetnju najlepšim delom Beograda i tik pred ulaz na Kalemegdan nam omogućava da sunčan dan obogatimo šarenim sladoledom ili smrznutim jogurtom pristojnog kvaliteta. Po broju gostiju, čini se da je formula doživela uspeh.

LUFF

Prote Mateje 30
011 3440754Đelaterija Luff na Vračaru, u Ulici Prote Mateje, nema tako agresivnu promociju na internetu kao većina konkurenata, ali se glas o ovom lokalu ipak pronosi po Beogradu, što preko društvenih mreža, što ličnim kontaktima. Bilo bi zgodno da se preko interneta, izuzev sporadičnih objava na fejsbuku može saznati ponešto o ukusima koje nude, ali na sajtu koji je već neko vreme "u izradi" nema maltene ničega osim adrese.

Utisak o profesionalnosti vlasnika ove kuće znatno se popravlja kada se uđe u mali i nežno obojen lokal na uglu sa Njegoševom ulicom, tokom , recimo, šetnje do Kalenićeve pijace. Svi bitni ukusi sladoleda zastupljeni su kako dolikuje, od straćatele, preko vrhunske crne čokolade do pistaća - ali ono što smo probali ovog puta i zbog čega ćemo se uvek rado vraćati na ovo mesto su sladoledi od čistog voća: smokva, kruška i breskva pre svega. Svaki pojedinačni ukus podsetio nas je na najbolje što ovo voće može da ponudi na vrhuncu sezone. Veoma nam je žao zbog toga što mesto nismo otkrili ranije, pogotovo kad smo saznali da su u rotaciji ukusa tokom proleća imali i sladolede od - zove i dudinja.

Ovoj radnji, koja, inače, sladolede dostavlja i na kućnu adresu, nema se šta zameriti kada su ukus i kvalitet u pitanju. Uz malo dinamičniji nastup na internetu brzo bi dostigla nivo prepoznatljivosti nekih drugih poslastičarnica u Beogradu.


MORITZ EIS

Vuka Karadžića 11
www.moritzeis.comDo pre manje od deset godina, u Beogradu nije bilo tako lako kupiti sladoled sa aromom koja je odudarala od standardne ponude u poslastičarnicama - malaga, lešnik, vanila...Godine 2012. na našoj sceni pojavio se Moritz Eis, austrijsko-srpski brend čiji je osnivač, Moric Frid, imao viziju prodavnica čisto bele boje u kojima se prodaju sladoledi inovativnih aroma, napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka. Vizija je postala stvarnost, a Moritz Eis je tako psotao prvi artizanski, domaći i ručno pravljeni sladoled visokog kvaliteta u Srbiji, koji je svojim konceptom otvorio vrata i drugima koji su usledili. Poseta ispostavi Moritz Eis-a u Krunskoj ulici otkriva da od osnivanja do danas ova kuća i dalje dosledno sledi ovaj put.

U njihovim prodavnicama u dnevnoj ponudi nema ogromnog broj različitih aroma, ali one koje su tu znalački su odabrane. Ponuda je podeljena na temeljne sladolede jakih aroma i sveže sorbee i voćne sladolede, a pri dolasku prodavačica ljubazno postavlja pitanje - da li želite da se osvežite ili da probate nešto malo jače. Avgustovska žega učinila je svoje: probali smo crnu limunadu, uparenu sa narandžom i dodatkom matičnjaka. Izvanredno slaganje! Crni sorbe neočekivano jakog ukusa limuna tražio je, kao dodatak, neki vedriji, voćni ukus, i narandža sa matičnjakom ponudila je baš to, dah tropske egzotike i vedrine, a arome oba sorbea otkrivaju punu posvećenost Moritz Eis-a traganju za najsnažnijim dostupnim prirodnim ukusima. A što se jačih ukusa tiče, vanila sa Madagaskara, danas veoma tražena aroma, pravi je sladoled "za odrasle", rafinirane arome koja se postepeno razvija i u koju se zaljubljujete iz minuta u minut. Tako je zapravo sa svim bazičnim ukusima u Moritzu – nema kompromisa. Tu su i drugi zanimljivi parovi ukusa: banana i malina, jagode i balzamik, dinja i đumbir, a od temeljnih ukusa na koje smo već navikli tu su lešnik, crna čokolada, pistaći…

Moritz Eis danas više nema auru apsolutno inovativnog brenda sladoleda u beogradskoj ponudi, ali je uspeo da odolili izazovima koje je pred njega postavila konkurencija, da ostane dosledan i bude i dalje kuća kojoj se svi rado vraćamo.

SAPORE

Cara Lazara 15Od svih beogradskih đelaterija, Sapore uživa možda i najbolji položaj. Kada, šetajući od Kalemegdana prema Trgu Republike, odlučite da zaobiđete Knez Mihailovu i umesto toga zakoračite u splet ulica koje gravitiraju ka Obilićevom vencu, posle kraćeg hoda Ulicom Cara Lazara, pretvorenoj u pešačku zonu, videćete maleni skver kod raskrnice sa Uskočkom, kojim dominira odlično dizajniran maleni hram sladoleda. Kako ne ući?

Sladoledi u ponudi imaju evokativne, vrlo zanimljive nazive: Majin san, Krema mediteranea, Poljubac, Ostrvo koje ne postoji...Sami sastojci prikazani su na slikama pored imena sladoleda, o čemu nismo sigurni šta da mislimo. U stvari, znamo - bilo bi bolje da pored slika stoje i objašnjenja namirnica, pošto ne umeju svi ljudi da povežu, recimo, izgled vanile sa njenim ukusom.

Što se ukusa tiče, tu zamerke već nema - ovo je pravi đelato, gust, jake arome, ohlađen na pravu temperaturu. Ovog puta probali smo osvežavajuću kombinaciju vitaminskog đumbira i sladoleda Krema mediteranea, sa dominantnim aromama narandže i vanile, što se pokazalo kao odličan kraj dnevnog istraživanja beogradske ponude sladoleda.

Selidba sa Andrićevog venca u lepši i veći prostor u Cara Lazara ulici dao je krila sladoledima Sapore. Predviđamo im dug opstanak na beogradskoj sceni, pogotovo ako nastave sa stvaranjem aroma koje nas i imenima i ukusom vode na neka daleka mora i podneblja. Pretpostavljamo i da od koncepta korišćenja samo prirodinih, autentičnih namirnica neće odustati, jer se taj kvalitet oseća u svakom lizu i grizu.