MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Gastro vodič
»
Gastronaut
Langouste je Langouste!
S obzirom na to da meni od nominalno pet sledova zapravo sadrži devet jela (sa predjelima i među – zalogajima) više je nego dovoljan i za one stvarno gladne. Mi smo u dva navrata probali i jedan i drugi.
BEOGRADSKA LEDENA AVANTURA
Deluje neverovatno da je za ovako kratko vreme Beograd postao grad koji nudi pravu avanturu za one koji vole sladoled - ako vam se jede đelato od aktivnog ugljena, naći ćete ga. Ako vam se jede bezglutenska poslastica od čistog voća - ima je na najviše 500 metara od bilo koje tačke u centru grada, a đelaterije se takmiče u tome koja će ponuditi svežije i zanimljivije arome
Restorani sa najvećim vinskim kartama na svetu
Vlasnici restorana smatraju da je bitno da Hide zadrži demokratski šmek: svaka pojedinačna selekcija vina sadrži i izvanredne boce koje koštaju pristupačnih 28 funti, a neka vina mogu se dobiti na čašu po ceni od pet funti
Zveket & Žamor
Utisak koji nam je izmamio osmeh čim smo seli, bio je spoj zvučnih senzacija iz naslova ovog teksta: žamor gostiju i zveket escajga i čaša. Onaj bogati zvuk dobro posećenog ugostiteljskog objekta, nezagađen preglasnom muzikom
I Deli, i Wine
Projekat 72 je projekat sa velikim P. To se oseti i vidi u detaljima i pristupu. To što oni rade i na čemu od početka insistiraju nikako nije lako sprovesti na ovim prostorima, te su svake pohvale vredni entuzijazam i posvećenost, istrajnost i doslednost
NA ISTOKU NEŠTO NOVO
Definisan kao istočno-azijski, ovo je u stvari vijetnamski restoran, sa jelovnikom u kom je ipak primetan uticaj sa raznih strana Azije, od Koreje, do Kine i Japana
Gastro put u Francusku u restoranu Enso
Meni je inspirisan francuskom kuhinjom i osmišljen je à la française, držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapema, predjelo, dva glavna jela, dva deserta, vina i šampanjac
Da li je Beograd dobio svoju najbolju poslastičarnicu?
Pošto je kroz vrata izbijao intenzivan miris vanile, a i preporuke koje smo dobili bile su dovoljno jake, rešili smo da se prošetamo uz Dunav i vratimo posle tri. Isplatilo se...
Cveće zla
Jedna od gastronomskih tragedija Srbije su sendviči -uglavnom najgora inkarnacija džanka, dostojna staničnog kioska. E sad, mi hvalimo dobar bistro i pišemo o sendvičima, običnim sendvičima...? Da, o sendvičima. Ne običnim. Da, klasičnim, ali ultimativno najboljim sendvičima koji su se ikada pojavili na tanjiru bilo kog beogradskog ugostiteljskog objekta
Rat, vino i pečeni vrapci
Libanci su jako ponosni na svoju hranu – iako ovo zvuči kao opšte mesto koje možete da primenite na bilo koju naciju. Jedu mnogo i jedu stalno. Mene za nekoliko nedelja tamo niko nije pozvao “na kafu” ili “na piće”, nego uvek na doručak, ručak, večeru ili samo “da se vidimo”, ali je i na viđenju svejedno bilo nešto za zameziti
Kuvari menjaju svet!
Grupu G9 oformila su devetorica šefova, među kojima su neka od najzvučnijih kulinarskih imena sveta, sa idejom da se bave temama koje daleko nadilaze njihove kuhinje i pokušaju da utiču na svest i savest...
VIJETNAM
Sveti otac Antonije iz Bordejna nam je u svojim propovedima govorio: “Vijetnam je zemlja kao ni jedna druga. Vijetnamska hrana je iz Edena izašla”, a mi neproduhovljeni smrtnici slušali smo, ali nismo verovali. I ja sam bio Neverni Toma...
Restoran Zak
Prvi. Sjajan. Uzbudljiv. Drugačiji. Svoj. Skup. ZAK.Ovo su bile reči kojima smo ovaj novosadski restoran opisivali svim prijateljima, poslovnim partnerima, vinarima i gastronomima godinama unazad. Činili smo to puna srca, detaljno opisujući jela, vina, objekat na tri nivoa, divnu baštu, specifičnu harizmu Baneta Zakića i Nebojše Vukašinovića koji su ga stvorili, negovali...
NEUE SERBISCHE GASTRO KUNST
Skraćenica MSK, od Moderna Srpska Kuhinja, možda je preambiciozna aluzija na NSK – Neue Slowenische Kunst koju je krajem prošlog veka promovisao Laibach u jednoj zemlji na izdisaju. Sada i ovde, početkom novog veka, u jednoj drugoj zemlji, poprilično priključenoj na aparate raznih vrsta, postavljamo pitanje da li je, kako i koliko moguće razvijati novu, uzbudljivu i karakterističnu...
Dijagonala 2.0
Prvi restoran koji po drugi put opisujemo u ovoj rubrici. Zašto? Pa zato što zaslužuje! Na samom početku izlaženja ovog magazina, sada već daleke 2011. bili smo u novom, tada tek otvorenom restoranu. Četiri godine kasnije, koncem tekuće i poprilično umorne 2015. ponovo smo tu, sa jednakim uzbuđenjem iščekujući...