Bilo je ponedeljak, početak radne nedelje. Zazvonio mi je telefon. Nepoznat broj. Javljam se, a sa druge strane je Zlatko Živanić, menadžer prodaje i komercijalni direktor vinarije
Deurić. Bio je kratak:
- Đorđe, da li bi učestvovao u jednom projektu? Snima se pilot emisija, spremiš jela po svom izboru kod nas u vinariji i onda ih upariš sa našim vinima.
Odgovaram kao iz topa:
- Može! A kada je snimanje?
- Što pre. Eto, u četvrtak.
- Dogovoreno.
- Šaljem ti vino da bi odabrao jela i vidimo se.
Prekidam vezu, i tek tada shvatam: au, kako ću ja to pred kamerama, nisam to pre radio. Malo sam se unervozio, ali sad nema nazad.
Imao sam dva dana da sve pripremim. Od Zlatka sam u međuvremenu dobio par boca vina:
Talas beli, kupažu šardonea i traminca,
Talas crveni, kupažu pino noara i merloa, kao i roze napravljen od pino noara. Dobro sam razmislio šta ću praviti i odlučio se za sledeća tri jela. Pošto je bila sezona jagoda, roze sam upario sa salatom od rukole, bejbi spanaća, jagoda, badema, fete i dresingom od meda i senfa.
Za drugo jelo odabrao sam specijalitet azijske kuhinje, odnosno teriyaki piletinu, gde će se Talas crveni najbolje pokazati.
Naravno, za kraj mi je trebala i neka poslastica. Tu sam se odlučio za tart od bresaka. Pošto nije bilo svežih, koristio sam kompot od bresaka ubranih baš na Fruškoj gori gde se nalazi i vinarija Deurić. Ovom ukusnom tartu Talas beli će biti savršen par.
Do četvrtka, po mojoj slobodnoj proceni, Zlatka sam nazvao par stotina puta, i verujem da je poludeo od mojih pitanja i potpitanja. Trema je učinila svoje, ali ja sam sve morao da proverim, jer sam nepopravljivi štreber.
Jedan od mojih poslednjih poziva je bio vezan za stanje u kuhinji, da li ima rerna? Da li ima mikser? Valjda da bi malo spustio loptu i da bih se ja smirio i opustio, Zlatko mi je rekao:
- Ima sve, ne brini, samo nema struje!
Muk.
- Kako nema struje?
Zlatko je prasnuo u smeh.
Došao je i dan snimanja, Zlatko je došao po mene. Spakovali smo potrebne namirnice i krenuli put vinarije Deurić. Preko Sremske Kamenice, pa do Beočina, zatim vijugavim putem kroz prelepe južne padine Fruške Gore. Nakon pola sata vožnje stigli smo do vinarije koja se nalazi na ograncima zaseoka Mala Remeta, nadomak banje Vrdnik, izmedju fruškogorskih manastira i čuvene rimske prestonice Sirmijum.
Na samom prilazu vinariji sačekali su nas novi zasadi vinove loze Morava. Zlatko je nagovestio da će iz ovih zasada za koju godinu dobiti jedno fantastično vino.
Po dolasku u vinariju nisam gubio vreme. Ekipa koja je trebala da snima pripremu hrane još nije stigla, tako da sam odlučio da napravim jela koja ćemo Zlatko i ja degustirati uz vina. Bila je to generalna proba pre glavnog nastupa. Jela su brzo bila gotova, zahvaljujući savremeno opremljenoj kuhinji na kojoj bi pozavideli i bolje opremljeni restorani. Izašli smo na terasu i prepustili se uživanju uz vino i hranu. Salata od rukole, matovilca, spanaća, jagoda, feta sira i badema uz roze 2015. 100% Pinot Noir. Dresing ove salate je bio dižon senf, med, crni luk i vinsko sirće. Vino je svetlo roze boje, boje lososa, na nosu dominiraju mirisi svežih jagoda i trešanja koji se stapaju sa mirisima jagoda u salati. U ustima ovaj roze je osvežavajući, fino izbalansiranih kiselina koje su idealan pratilac slatko- ljutog dresinga salate. Prijatna blago mineralna završnica koja se ogledala u slatko gorkom povratnom ukusu u ustima bila je savršen spoj slane fete i blage gorčine badema i ljutkaste rukole.
Teriyaki piletinu sa susamom i mladim crnim lukom na podlozi od basmati pirinča uparili smo sa
Talasom crvenim 2014, kupažom 90% Pinot Noir i 10% Merlot. Vino je purpurno crvene boje, na nosu mirisa džema od jagoda i svežeg šumskog voća što se savršeno slagalo sa saltkastom mirisom marinade u kojoj je marinirano pileće belo meso. U ustima je Talas crveni pitak, skladnih kiselina, upotpunjenih osvežavajućim aromama i pravio je savršen balans sa slatko-ljutim mesom, dok je basmati pirinač čistio nepca za nove ukuse. Lepa prijatna začinska završnica sa aromama vanile i zemlje poklapala se sa zemljanim ukusima susamovog ulja.
Za kraj ostavili smo poslasticu - tart od breskvi i
Talas beli 2014. kupažu 90% chardonnay i 10% Traminac (Gewürztraminer). Vino je žute boje, na nosu osvežavajuće sa aromama jabuke i breskve, koje su se stapale sa mirisima breskvi u tartu. U ustima Talas beli je osvežavajući sa blagim notama citrusnog voća što je stvorilo harmoniju ukusa sa rendanom korom limuna u kremi tarta. Duga delikatna završnica upotpunjavala je sočne breskve, prhko testo kore tarta i osvežavajuću kremu ovog predivnog kolača.
Dok smo mi uživali na terasi u ukusima i mirisima, nisam primetio da je snimateljska ekipa stigla i već postavila kamere. Krenuo sam u kuhinju, samouvereno, da ponovo spremim ova jela, jer treme više nije bilo. Nakon par sati snimanja sve je bilo gotovo, i pronašao sam Zlatka na terasi vinarije, tamo gde sam ga i ostavio. Čekao me je sa čašom mirisno-lepršavog i savršeno ohlađenog rozea. Rekao sam mu da mi čita misli, jer to je ono što mi baš sada treba da bi sve bilo potaman.
Hvala, Zlatko, i živeli!
SALATA OD RUKOLE, MATOVILCA, BEJBI SPANAĆA, JAGODA, FETA SIRA I BADEMA
Sastojci: - 1 kašičica dižon senfa
- 1 kašika meda
- 1 manji ljubičasti luk, sitno seckan
- 2 kašičice vinskog sirćeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 300 g mešane salate (matovilac, rukola, zelena salata, bejbi spanać )
- 100 g feta sira
- 300 g svežih jagoda, isečenih na četvrtine
- 50 g listića badema
Priprema:1. U manjoj posudi pomešati senf, med, luk i sirće. Dodati maslinovo ulje, so i biber. Pripremljeni dresing ostaviti sa strane.
2. Mešavinu salate ubaciti u veću posudu. Dodati jagode, feta sir i listiće badema. Salatu preliti dresingom i sve sastojke lagano izmešati.
TERIYAKI PILETINAza 2 osobe
Sastojci:- 60 ml soja sosa
- sok od 1 pomorandže
- 1 kašika meda
- 10 g rendanog korena đumbira
- 1 kašičica susamovog ulja
- 200 g pilećeg belog mesa
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 50 g maslaca
- semenke susama za posipanje
- sitno seckani listovi mladog crnog luka ( zeleni deo )
Priprema:1. U većoj posudi pomešati sve sastojke za marinadu: soja sos, sok od pomorandže, med, đumbir i susamovo ulje.
2. Piletinu iseći na manje komade i ubaciti u marinadu. Posudu pokriti providnom folijom i ostaviti u frižideru da se marinira oko 20 minuta.
3. U vok dodati suncokretovo ulje, zagrejati ulje na srednju temperaturu. Izvaditi piletinu iz marinade, dobro je procediti, ubaciti u vok i peći oko 5 minuta, dok meso ne dobije zlatnu boju.
4. Skloniti vok sa vatre i prebaciti piletinu u drugu posudu.
5. Marinadu u kojoj se marinirala piletina ubaciti u vok, dodati maslac i na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje sačekati da tečnost proključa. Nakon 1 minuta skloniti vok sa vatre, dodati piletinu i sve dobro promešati.
Servirati uz kuvani pirinač, a piletinu posuti semenkama susama i sitno seckanim mladim lukom.
TART OD BRESAKASastojci :- breskve, jedna konzerva od 850 ml
- 500 g posnog svežeg sira
- 200 ml slatke pavlake
- 5 jaja
- 250 g brašna
- 190 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 1 kašičica gustina
- šećer u prahu
- so
Priprema :1. Izručite brašno na radnu površinu, dodajte mu soli i 90 g šećera. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte iseckani hladni maslac, jedno jaje, 3 kašike mlake vode, pa sve izmešajte varjačom da nastanu mrvice. Brzo mesite testo rukama da ne počne da se lepi od maslaca. Uvijte testo u foliju i držite u frižideru 30 minuta.
2. Procedite breskve. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
3. Sir izmešajte sa 100 g šećera, malo soli, slatkom pavlakom, gustinom, 4 jajeta i korom limuna.
4. Razvijte testo između dve providne folije. Obložite nauljeni pleh za tart i podignite ivice. Sipajte preko testa krem od sira, poređajte breskve i stavite u rernu da se peče oko 40 - 45 minuta.
5. Sačekajte da se tart ohladi i onda pospite šećerom u prahu.