Početna»Vino»Vinopis»PET SAVRŠENIH VINA ZA USKRŠNJU TRPEZU
07.04.2018.

PET SAVRŠENIH VINA ZA USKRŠNJU TRPEZU

Od hrskavog rizlinga do nežnog pino noara - ova vina pomoći će vam da se "izborite" sa jednom od najlepših gozbi godine

vinopis pet savrŠenih vina za uskrŠnju trpezu vinski magazin vino fino
Pred nama je najveći praznik hrišćanske civilizacije: bilo da ste vernik ili ateista, Uskrs je prilika da, u krugu porodice, uz bogatu trpezu pokažemo zahvalnost na tome što smo još jednom iskoračili iz zime i okružili se najlepšim darovima proleća. Naravno, na toj trpezi treba da bude i vina, a mi smo pripremili selekciju iz Srbije koja će na najbolji način pratiti uskršnju gozbu.

Oplen Riesling 2015
Aleksandrović, Šumadija


Mladi sirevi, kuvana jaja, tople pogače i pletenice, pršuta, kuvana šunka, mladi luk... Ovakva uskršnja ikebana na stolu traži lepršavo, ali karakterno vino, hrskavo i suvo. Opis odgovara rizlingu, kod nas, nažalost, pomalo zapostavljenom. Ipak, vinarija Aleksandrović godinama ne odustaje od svog Oplena, breskvastog, cvetnog i citrusnog rizlinga, čvrstog karaktera i solidnog tela. Aktuelni, iz berbe 2015, taman je sazreo, pa su njegovi primarni mirisi dopunjeni zreim notama dunja i kore mandarine. Taman da pokrije čitav spektar aroma i tekstura zalogaja sa uskršnjeg astala.

Ergo beli 2016
Temet, Tri Morave


Kupaža šardonea i pino griđa donosi miris koji će vas bukvalno udariti u nos: potentan, snažan, tropski i zreo, ogrnut začinskim karakterom dobrog hrasta. U čaši jednako široko, uljasto, gusto, a na nepcima puno, bogato i intenzivno na svaki način. Belo vino koje će se bez problema izboriti sa slasnom kolenicom, gibanicom ili masnijim sirom, pa čak i komadom jagnjetine, ako vam se baš ne pije crveno vino.

Graffiti Rose 2016
Bjelica, Fruška gora


Upečatljivi Graffiti po karakteru bliži su ružici ili bordovskom klaretu, nego laganom rozeu. Radi se o kupaži merloa i marselana, intenzivne boje, punog tela i čvrstog karaktera sa puno aroma zrelog crvenog voća. Za jedan roze, Grafitti su bogati i taninima, ali prijatnim. U svakom slučaju, vino koje naprosto traži hranu. Tradicionalna uskršnja kuvana kolenica, mesnata, slana i masna biće odlična podloga za gutljaje ne previše ohlađenih Grafitta. Najbolje je da odmah pripremite dve boce!

Lastar Pinot Noir 2015
Lastar, Levač


Pino noar je provereni par za mladu jagnjetinu, sa kojim ne možete da pogrešite. Posebno dobro ide uz jagnjeće pečenje iz rerne ili ono pripremljeno ispod sača. Meka jagnjetina i voćna elegancija Lastarovog pinoa savršeno se nadopunjuju, a nežni, svilenkasti tanini tu su da pojačaju strukturu vina i naprave ravnotežu sa plemenitom masnoćom iz mesa.

Merlot Deurić 2016
Deurić, Fruška gora


Jagnjetina sa ražnja? Meso koje je grublje strukture nego kada se priprema u rerni, obogaćeno mirisima dima tokom pečenja, traži punije, ekspresivnije crveno vino, ali nikako previše robustno – jer ipak je jagnjetina u pitanju. Merlo je uglavnom prava mera, a ovaj Deurićev osim sočnosti, razvijenih tanina i raskošne aromatike u kojoj se pored voća prepoznaju i mirisi slatkih začina i kafe, nudi i raskošnu svežinu koja ceo gustativni doživljaj otvara i podiže na viši nivo.