Početna»Vino»Vinopis»NAJZANIMLJIVIJI VINSKI PODRUMI NA SVETU
09.03.2017.

NAJZANIMLJIVIJI VINSKI PODRUMI NA SVETU

Od nekadašnjeg tajnog vojnog bunkera u Hong Kongu do čelične “oštrice” zarivene u pitomi predeo Bordoa, savremeni vinski podrumi često predstavljaju vrhunac praktičnosti i arhitektonske lepote

vinopis najzanimljiviji vinski podrumi na svetu vinski magazin vino fino
Sajt cnn.com predstavio je neke od najlepših i najzanimljivijih vinskih podruma na svetu. Neki od ovih podruma su izvanredno jednostavni i napravljeni tako da u estetskom smislu ništa ne stoji na putu samom vinu, dok su drugi složena umetnička dela ili čak objekti na samoj granici kiča.

CHATEAU CHEVAL BLANC: BELI OBLUTAK U VINOGRADU

Podrum vinarije Château Cheval Blanc's izgleda kao bela kamena formacija koja se uzdiže na idiličnim brdašcima Bordoa, a stručnjaci kažu da je ova zgrada, koju je projektovao Kristijan Pozampar, jednako praktična koliko je i lepa. Svaka parcela pod vinovom lozom ima svoj individualni rezervoar za vino napravljen od belog betona, što omogućava vinarima apsolutnu preciznost u stvaranju vina.

CROWN WINE CELLARS: PODRUM OTPORAN NA ATOMSKI UDAR

Potpuna vizuelna suprotnost prethodnom podrumu je Crown Wine Cellars u Hong Kongu. Podrum se nalazi 20 metara ispod zemlje, u kompleksu nekadašnjih tajnih vojnih bunkera zaštićenih betonskim zidovima debljine jednog metra. Zidovi napravljeni tako da izdrže napad atomskim oružjem sada pružaju vinu savršene uslove za zrenje na temperaturi koja tokom cele godine iznosi 10 stepeni i vlazi od 70 procenata.

KOLEKCIJA VILIJAMA KOHA: DAH MINULIH VREMENA

Američki milijarder Vilijam Koh je ljubitelj klasične arhitekture, pa je jedan od svojim vinskih podruma – ima ih tri, a onaj u Palm Biču u Floridi je najlepši i najveći – napravio u starom evropskom stilu. U ovom podzemnom lavirintu od austrijske crvene cigle i najbolje hrastovine Vilijam Koh drži najbolja vina iz svoje divovske kolekcije od 20.000 brižljivo prikupljanih flaša najboljih vina iz celog sveta.

CHATEAU MARGAUX: STUDIJA JEDNOSTAVNOSTI

Tim legendarnog arhitekte Normana Fostera dao je ogroman kreativni pečat rekonstrukciji slavne vinarije Chateau Margaux. Krunski dragulj obnovljene vinarije je nova vinoteka, ukopana ispod vinograda u cilju da u što manjoj meri naruši ambijentalni balans. Vinoteka je studija u jednostavnosti i praktičnosti, a napravljena je od betona čija masa pomaže u održavanju stabilne temperature i sledstvenoj energetskoj efikasnosti celog kompleksa.

CHATEAU LES CARMES HAUT-BRION: ČELIK ZARIVEN U TEROAR

Vinski podrum vinarije Chateau Les Carmes Haut-Brion projektovali su dizajner Filip Stark i arhitekta Lik Arsen-Anri. Oni su napravili veoma neobičan objekat koji podseća, po rečima dizajnera, na “metalnu oštricu zarivenu u teroar”. Imanje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada Bordoa. Podrum je delimično potopljen u veštačko jezero i sadrži rezervoare za vino, podrum sa bačvama, prostorije za goste i prelepu terasu na krovu.