Početna»Vino»Vinopis»KAKO DA ODABERETE SAVRŠENO VINO UZ ROŠTILJ
01.05.2018.

KAKO DA ODABERETE SAVRŠENO VINO UZ ROŠTILJ

Kratki vodič kroz uparivanje vina i mesa sa žara

vinopis kako da odaberete savrŠeno vino uz roŠtilj vinski magazin vino fino
Zapravo, odabrati pravo vino uz meso sa roštilja ni malo nije težak zadatak! Samo se trebe držati osnovnih pravila venčanja ukusa i imati na umu masnoću, strukturu konkretnog mesa i upotrebljene začine. Da bismo vam olakšali taj posao, na početku sezone roštiljanja donosimo kratki vodič za uparivanje sa vinom.

Rolovani pileći ražnjići i punjeno belo meso. Ovde važi ona stara dobra: belo sa belim. E sad, ali kakvo belo? Ako na roštiljsku žicu bacite samo pileći file, tražićete neko lakše, hrskavije, mlado belo vino, međutim, svaka kombinacija u kojoj ima slanine, kačkavalja ili šunke, značajno menja karakteristike belog mesa, čineći ga aromatičnijim, sočnijim i masnijim. Takvo treba da bude i vino, pa je logičan izbor šardone odležao u drvetu. Punoća, alkohol, struktura i slatkaste i zadimljne note iz drveta učiniće svoje. Ako vam je šardone dosadan, tu se možete uhvatiti bilo kog belog vina sličnih karakteristika.


Pileći batak i karabatak najsočniji su komadi piletine, pa će njima odgovarati belo vino poput punijeg pino griđa ili grašca sa malo više alkohola. Takođe, u obzir dolazi i klasičan, lagani i mladi roze.

Svinjski ražnjići od buta i plećke ili svinjski vrat, deblje sečen i prošaran masnoćom apsolutno su previše intenzivne strukture za neko belo vino. Ovde valja preći na nešto obojenije. Tako pripremljenom mesu najviše će odgovarati tradicionalna ružica od prokupca ili slični, jače obijeni rozei sa dosta tela, tanina i strukture. Dakle, nikako lagani i nežni rozei, jer će takvi stradati u okršaju sa hranom. Pored toga, u obzir dolaze i laganija crvena vina, idealno malo začinska, poput frankovke, bardolina, cvajgleta... Uz ovakva vina složiće se i roštiljska kobasica, pikantna i dobro začinjena, ali ne previše ljuta.

Pljeskavice, ćevapčići, uštipci i slične balkanske đakonije od mlevenog mesa najčešće se nađu na roštiljskim žicama kod nas. Crveno vino pravi je izbor, ali izbegavajte elegantana i nežna vina, jer ih nećete ni osetiti pored tako pripremljenog mesa. Sa druge strane, ako odaberete nešto previše taninsko i robusno, lako može da se desi da nastane kuršlus u ustima, jer ljuti začini, pa i so, nikako ne idu sa taninima, pošto potenciraju oporost i gorčinu. Zato je pravi izbor nešto karakterno, ali meko i sočno. Dobar merlo, zatim čileanski karmenere, odležali tempraniljo, kalifornijiski zinfandel i naravno, sočni primitivo sa juga Italije, pravi su izbor.Jagnjeći kotleti na roštilju, deblje sečeni i pečeni tako da ostanu malo rozi unutra, ni sa čim ne mogu da se upare bolje nego sa elegantnim pino noarom ili sa zrelim, razvijenim prokupcem. Tu nema greške, niti ima razloga za dalje eksperimentisanje!

Dobar, slasni i pravilno ispečeni juneći odrezak apsolutni je kralj mesa sa roštilja. Biftek, ramstek, odležali rib-eye steak ili popularni T-bone moraju da dobiju jednako raskošnog partnera u vinu. Crveni bordo, posebno onaj u kom dominira kaberne sovinjon, zatim kaberni Novog sveta, ali i vranci i slična puna, taninska vina bogate strukture, nemaju alternativu.