Početna»Vino»Vinopis»Furešti i domaći
12.03.2016.

Furešti i domaći

Dalmacija Wine Expo 2015

vinopis furešti i domaći vinski magazin vino fino
Šesti put za redom, manifestacija Dalmacija Wine Expo 2015, održana je tokom poslednjeg vikenda aprila u splitskom hotelu Radisson Blu i pokazala da je nedvosmisleno stala u red najbolje organizovanih i najznačajnijih vinskih događaja u regiji. Pre dve godine, manifestacija je podeljena na dva dela. Prvi je namenjen stručnoj publici, odnosno novinarima, vinarima, trgovcima i ugostiteljima i odvija se u Splitu, dok je drugi koncipiran kao niz koncerata, večera i žurki na kojima vinari prodaju svoja vina, a odvija se nedelju kasnije u Makarskoj.


U prostranoj sali hotela u Splitu ove godine smestilo se preko 120 izlagača, najviše iz Hrvatske, uz ponekog gosta sa strane. Pored slovenačkih vinara i uvoznika italijanskih vina, Makedoniju je predstavljao najbolji: Chateau Kamnik i to uobičajenom selekcijom svojih vina, uz par premijerno predstavljenih crvenih teškaša. Boje Srbije odbranila je vinarija Zvonko Bogdan, koja od nedavno konačno ima ozbiljnu distributersku kuću u Hrvatskoj, a prvi kontigenti već su krenuli u izvoz. Izgleda da su stil i kvalitet vina, imidž Zvonka Bogdana i priča koja stoji iza vinarije prava kombinacija za privlačenje pažnje vinske publike i u Hrvatskoj, a ne samo na domaćem terenu.


„Pokazalo se da se tranzicija festivala u novi format, odnosno njegovo razdvajanje na deo namenjen profesionalcima koji se dešava u Splitu i deo namenjen širokoj publici u Makarskoj, jednu sedmicu kasnije, pokazala kao dobitna kombinacija. Taj poslovni deo razvio se u željenom pravcu, ove godine imamo puno kvalitetnih posetilaca, a izbegli smo gužvu i vašarsku atmosferu. To su potvrdile i reakcije izlagača.“ – rekao je za Vino & Fino Saša Špiranec, ovog puta u ulozi organizatora.



Ove godine, prateći program festivala doneo je niz uzbudljvih radionica. Pored tradicionalnog Perfect Match-a, u okviru kog je zablistalo kulinarsko umeće čuvenog šefa Andreja Barbijerija, ostale radionice bile su posvećene uglavnom samo vinima. Kreativni, neposredni i smeli u nastupu bili su predstavnici ekipe Taste of Croatia, koji su izveli radionicu na temu Furešti u Dalmaciji. Bio je to kratak, ali impresivan put kroz vina od internacionalnih sorti u Dalmaciji i pokazna vežba kako jedan specifičan teroar deluje u sinergiji sa dobro poznatim likovima kabernea, šardonea, merloa... Saša Špiranec, detaljno, analitički i precizno, kako smo od njega i navikli, prošetao nas je kroz najbolje dalmatinske plavce iz tople i teške berbe 2012. godine, pokazujući kako različiti položaji vinograda, često geografski veoma bliski, presudno utiču na stil, potencijal i kvalitet vina. Mikel Hudin iz Barselone povukao je na svojoj radionici paralele između Katalonije i Dalmacije, dok je Nina Levičnik govorila o vinu i arhitekturi. Po prvi put u Splitu, ali i prvi put u Hrvatskoj, radionicu na kojoj je predstavljena Srbija sa svojim vinima, sortama i regionima, priredio je urednik našeg magazina Igor Luković. Sve radionice bile su popunjene do poslednjeg mesta, što najviše govori o kvalitetu publike koja je posetila DWE 2015.



„Naredne godine idemo korak dalje, napravićemo i selekcju među samim izlagačima. Naime. Vinari više neće moći slobodno da se prijavljuju, već će to biti samo po pozivu. Cilj je da se ograničimo na 80 izlagača, ali onih koji zaista mogu da pokažu kvalitet. Što se tiče pratećeg programa, odnosno tematskih radionica, to nećemo ništa menjati, pošto se to pokazalo kao dobra formula.“ – rekao je Špiranec. Mi na to dodajemo: ne sumnjamo i vidimo se i naredne godine!