Početna»Vino»Degustacije»TRI UPEČATLJIVE SRPSKE SMEDEREVKE
29.08.2020.Piše: Igor Luković

TRI UPEČATLJIVE SRPSKE SMEDEREVKE

Već dugo, tržištem vina u Srbiji, odnosno, jednim njegovim segmentom, dominiraju pristupačne smederevke iz srpskih i makedonskih vinarija proizvedene u milionskim tiražima, među kojima, da budemo iskreni, ima i nekih pristojnih, svežih vina. Nažalost, više je sumnjivih, oksidisanih i loših, posebno u plastičnim i kartonskim pakovanjima. Međutim, pored svega toga, na tržištu mogu da se nađu i zaista dobra vina iz domaćih vinarija, koja na ovu sortu bacaju sasvim drugačije svetlo. Za sada su to češće kupaže smederevke sa nekim drugim sortama, ali ima i monosortnih. Među tim, čisto sortnim vinima, najupečatljiviji su svakako penušavi Biser Aleksić, poznata smederevka iz vinarije Janko, kao i ovogodišnji novitet: Belina iz mlade šumadijske vinarije Matijašević.
degustacija belina 2019 vinski magazin vino fino
Belina 2019
Matijašević
Šumadija

Svedenom i intrigantnom etiketom i odlično smišljenim imenom Belina, najmlađa srpska smederevka iz nove šumadijske vinarije Matijašević već ambalažom svedoči o svojim pretenzijama. Svakako, ova smederevka jasno pokazuje pravac u kom bi vina od ove sorte mogla da se razvijaju. Posle odležavanja od četiri meseca na talogu kvasca, rezultat je sveže, ali kompleksno vino jasnog sortnog karaktera.

Belina 2019 je veoma svežeg mirisa u kom dominiraju note stonog voća, kruške, bele breskve i limunove kore, uz nežne tonove sirovog lešnika i svežeg začinskog bilja u pozadini. Na jeziku skladna i čvrsta, fine svežine i umereno puna, a dugom završnicom dominiraju citrusne i herbalne note.

88/100
1125 RSD
degustacija biser 2014 vinski magazin vino fino
Biser 2014
Aleksić
Vranje
Iako se dugo priča o potencijalu smederevke za proizvodnju penušavih vina, za sada jedina penušava smederevka iz Srbije dolazi iz vranjske vinarija Aleksić. Pre tri godine ovo vino ponelo je titulu penušavog vina godine u izboru našeg magazina, između ostalog i baš zbog toga što je stvoreno od autohtone sorte.

Hrabar pionirski korak sestara Aleksić rezultirao je veoma dobrim penušavcem, koji je, čini se, tek sada došao na svoje. Pre tri godine, u tom vinu dominirale su zelene, primarne voćne note, da bi se sada u njemu razvila i fina tercijarna aromatika, očekivana kod penušavih vina proizvedenih tradicionalnom metodom. Miris Bisera je nežan, sa tonovima kruške, jabuke i bombone od limuna, a tu su i note biskvita sa orasima i toplog peciva. U ustima i dalje hrskav i svež, sa malo fino uklopljene slasti, skladan i umeren dug. Mehurići su sitni, takođe umereni, a na kraju se javlja malo fine, citrusne gorčine.

Vino koje je na vrhuncu i treba ga piti upravo sada.
87/100
1280 RSD
degustacija smederevka janko 2018 vinski magazin vino fino
Smederevka Janko 2018
Janko
Smederevo

Vinarija Janko bila je prva koja je, pre deceniju i po, smederevku vratila na domaće tržište na velika vrata. Prethodnih godina, ovo vino je pomalo variralo u stilovima, ponekad pravljeno kao čista smederevka, a ponekad kao kupaža sa malo tamjanike ili uz kratko odležavanje na talogu belog sovinjona. Iako je to uticalo na aromatiku vina, uvek je ta smederevka bila, u najmanju ruku, vrlo dobra, i verna svom izrazu vibrantnog, svežeg, citrusnog i pomalo herbalnog vina.

U pojedinim berbama, ova smederevka je pokazivala i zadivljujuću sposobnost da odleži i više od pola decenije i ostane u odličnoj kondiciji. Na policama vinoteka trenutno se nalazi smederevka Janko iz 2018. godine. Na mirisu nosi prepoznatljive arome smederevke: jabuke, citruse i žutu šljivu, uz nežnu mineralnost. Razvijenog karaktera, fine svežine i laganog tela, nudi malo herbalnosti i začinskih nota u umereno dugoj završnici.

Lagano, ali fino i karakterno vino, odličan je izbor za tople dane po sasvim razumnoj ceni.

85/100
850 RSD